Naar inhoud springen

Reine en onreine dieren: verschil tussen versies

884 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 88:
 
== Zinnebeeldige betekenis ==
De kenmerken van reine en onreine dieren hebben ongetwijfeld symbolische betekenissen voor Nieuwtestamentische gelovigen. <blockquote>''"Want alles wat tevoren geschreven is, is tot onze lering geschreven, opdat wij door de volharding en door de vertroosting van de Schriften de hoop hebben"'' (Rom. 15:4).</blockquote>'''Gespleten hoeven en herkauwend.''' Het verdelen van de hoef en het herkauwen kunnen wijzen op een vaste en volhardende wandel (als de kameel of de os) en het verteren of overdenken van wat wordt ontvangen (vgl. Ps 1:1,2; Spr. 12:27).
 
'''Springpoten.''' Bijna al het kruipend gevleugeld gedierte, dat zich op de aarde voortbeweegt, was onrein. De aarde is onder de vloek vanwege de zonde, en er moet een zedelijke verhoging zijn, een uitstijgen boven het platvloerse, het aardse. De sprinkhaan kon springen en mocht daarom gegeten worden.<blockquote>''Flp 3:18 Want velen wandelen, van wie ik u dikwijls heb gezegd en nu ook wenend zeg, dat zij de vijanden van het kruis van Christus zijn; Flp 3:19 hun einde is het verderf, hun God is de buik en hun heerlijkheid is in hun schande; zij bedenken de aardse dingen. Flp 3:20 Want ons burgerschap is in de hemelen, waaruit wij ook de Heer Jezus Christus als Heiland verwachten,'' (TELOS)</blockquote>"Zij bedenken (de) aardse dingen", zeggen de TELOS-vertaling, de Statenvertaling en de Herziene Statenvertaling. NBG51 en de Lutherse vertaling hebben: 'aardsgezind'. WV95 heeft: "zij hebben hun zinnen gezet op het aardse". Canisiusvertaling: "hun zinnen zijn op het aardse gericht". Naardense Bijbelvertaling: "zij zinnen op aardse zaken".
Regel 94:
'''Vinnen en schubben.''' De reine vissen hebben vinnen en schubben: de vinnen stellen de vis in staat zich voort te bewegen en op te stijgen in het water, zijn koers te richten en gevaar te vermijden; de schubben bieden de vis bescherming. Om besmettingen van de [[wereld]] te vermijden is een omzichtige wandel nodig, met de beschermingsmiddelen die God heeft gegeven, waaronder "de helm van het heil" en het "schild van het geloof" (Ef. 6).
 
'''Vogels.''' MisschienWellicht zijn ''onreine'' vogels een zinnebeeld van schijnvrome''onreine'' mensengeesten, boze machten in de hemelse gewesten, en van hun menselijke 'dienaars' (2 Cor. 11:15) op aarde. <blockquote>''2Co 11:14  En geen wonder, want de satan zelf doet zich voor als een engel van het licht. 2Co 11:15  Het is dus niets bijzonders als ook zijn dienaars zich voordoen als dienaars van de gerechtigheid; hun einde zal zijn naar hun werken.'' (Telos)</blockquote>Misschien mogen we denken aan 'spirituele' leraars, valse godsdienstleraars, hebzuchtige predikers, valse profeten, die mensen 'plukken' en een gevaar vormen voor een gezond geestelijk leven. Jezus had te maken met godsdienstige mensen die Hem wilden ombrengen. Hij wijst de duivel als hun 'vader' aan. <blockquote>''Joh 8:44  U bent uit uw vader, de duivel, en wilt de begeerten van uw vader doen; die was een mensenmoordenaar van het begin af en staat niet in de waarheid, omdat geen waarheid in hem is. Wanneer hij de leugen spreekt, spreekt hij uit het zijne, omdat hij een leugenaar is en de vader ervan.'' (Telos)</blockquote>Hij waarschuwde voor schriftgeleerden, die "de huizen van de weduwen opeten". <blockquote>''Mr 12:38  En in zijn leer zei Hij tot hen: Kijkt u uit voor de schriftgeleerden, die gesteld zijn op het wandelen in lange kleren, begroetingen op de markten, Mr 12:39  eerste zetels in de synagogen en eerste plaatsen bij de maaltijden; Mr 12:40  <u>die de huizen van de weduwen opeten en voor de schijn lang bidden</u>. Dezen zullen een zwaarder oordeel ontvangen.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Hnd 16:16  Het gebeurde nu, toen wij naar de gebedsplaats gingen, dat een slavin die een waarzeggende geest had, ons ontmoette, die haar meesters veel <u>winst</u> aanbracht met waarzeggen.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Tit 1:10  Want er zijn vele en weerspannige zwetsers en bedriegers, vooral zij die uit de besnijdenis zijn. Tit 1:11  Men moet hun de mond stoppen, daar zij hele huizen omkeren, door te leren wat niet behoort ter wille van <u>schandelijke winst</u>. Tit 1:12  Iemand van hen, hun eigen <u>profeet</u>, heeft gezegd: Kretenzen zijn altijd leugenaars, kwade beesten, luie buiken. Tit 1:13  Dit getuigenis is waar. Stel hen daarom scherp aan de kaak, opdat zij gezond zijn in het geloof  Tit 1:14  en zich niet afgeven met joodse fabels en geboden van mensen die zich van de waarheid afwenden.  Tit 1:15  Voor de reinen is alles rein, maar voor de <u>besmetten</u> en ongelovigen is niets rein, maar zowel hun verstand als hun geweten is <u>besmet</u>. Tit 1:16  <u>Zij belijden God te kennen, maar zij verloochenen Hem met de werken, daar zij verfoeilijk</u> en ongehoorzaam zijn en voor alle goed werk ongeschikt.'' (Telos)</blockquote>
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.