Naar inhoud springen

Kenieten: verschil tussen versies

27 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
Bileam profeteerde aangaande de Kenieten:<blockquote>''Nu 24:21 Toen hij de Kenieten zag, hief hij zijn spreuk aan, en zei: Uw woongebied staat vast, uw nest is in de rots vastgezet. Nu 24:22 Toch zal Kaïn weggevaagd worden, doordat Assur u als gevangenen wegvoert.'' (HSV)</blockquote>Hun niet nader bekende stamvader was vermoedelijk Kain, niet te verwarren met de broedermoorder (Gen. 4). 'Nest', in het Hebreeuws ''keen'', is een zinspeling op de naam Keniet. Zij hadden een veilige plaats bij het volk van God gevonden.
 
Jaël, die de Kanaänitische veldheer [[Sisera]] doodde, was de huisvrouw van Heber, de Keniet (Richt. 4:17; 5:24).
 
Saul, de eerste menselijke koning van Israël, gaf de Kenieten gelegenheid te ontkomen, voordat hij de Amalekieten sloeg. <blockquote>''1Sa 15:5 Toen Saul bij de stad van Amalek kwam, legde hij een hinderlaag in het dal, 1Sa 15:6 en Saul liet tegen de <u>Kenieten</u> zeggen: Ga, ga weg, trek uit het midden van de Amalekieten, opdat ik u niet samen met hen wegvaag. Want u hebt goedertierenheid bewezen aan al de Israëlieten toen zij uit Egypte kwamen. Toen gingen de Kenieten weg uit het midden van de Amalekieten. 1Sa 15:7 Saul versloeg de Amalekieten vanaf Havila tot in de richting van Sur, dat tegenover Egypte ligt. (HSV)''</blockquote>Ten tijde van David woonden de Kenieten in het Zuiderland.<blockquote>''1Sa 27:10 En als Achis zei: Waar hebt u vandaag een inval gedaan? dan zei David: In het Zuiderland van Juda, of in het Zuiderland van de Jerahmeëlieten, of in het Zuiderland van de Kenieten.'' (HSV)</blockquote>De nomadische [[Rechabieten]], die een voorbeeld waren van onwankelbare trouw aan de voorvaderlijke verordeningen (Jer. 35), waren waarschijnlijk Kenieten.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.