Naar inhoud springen

Rusland: verschil tussen versies

197 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 32:
 
== Buitenlandse betrekkingen ==
Rusland is 's werelds grootste energie-exporteur (2011). Het is (anno 2020) de grootste leverancier van gas aan Europa, de grootste producent ervan ter wereld. Het land is de tweede wapenexporteur ter wereld, de Verenigde Staten staan op nummer 1 (stand 2013).
 
'''<nowiki/>'Nabije buitenland'.''' In de voormalige Sovjet-ruimte – het ‘nabije buitenland’, zeggen de Russen - leven miljoenen etnische Russen. Volgens president Poetin heeft Rusland rechtmatige belangen in die voormalige Sovjet-ruimte.
 
'''Oekraïne.''' Voor veel Russen ligt in dat land de Russische culturele en christelijk-religieuze bakermat. Het valt hen zwaar om te zien dat Oekraïne een koers volgt die zozeer afwijkt van de Russische en dat de invloed van het Westen (NAVO, EU) er groeit.
 
'''Het Westen.''' De invloed van het Westen acht men desastreus.
'''Het Westen.''' Het Westen wordt door velen als een decadente cultuur gezien. Uitingen van deze cultuur zijn het [[homohuwelijk]] en [[transgenderisme]]. Het Westen wordt gewantrouwd. “Je kunt Amerikaanse politici niet vertrouwen”, heeft de vroegere president Gorbatsjov ooit gezegd<ref name=":0" />. Vladimir Poetin heeft formeel ongelijk als hij beweert dat Moskou en het Westen waren overeengekomen dat de Navo niet naar het Oosten zou uitbreiden. Maar westerse leiders hebben de Russen destijds wel iets dergelijks voorgespiegeld dat later niet werd nagekomen. Er is rancune tegen de winnaars van de Koude Oorlog, zeker na ‘Kosovo’ (1999, zie hier bij ''Geschiedenis''). Bij tientallen miljoenen burgers in de voormalige Sovjet-Unie is nostalgie naar hun verloren imperium, de Unie van Socialistische Sovjetreplieken. De invloed van het Westen acht men desastreus. Rusland zag (anno 2009) de uitbreiding van de NAVO en oorlogen om energievoorraden als grootste bedreigingen voor de veiligheid in de periode tot 2020.
 
<u>Decadent.</u> Het Westen wordt door velen als een decadente cultuur gezien. Uitingen van deze cultuur zijn het [[homohuwelijk]] en [[transgenderisme]].
 
'''Het Westen.''' Het Westen wordt door velen als een decadente cultuur gezien. Uitingen van deze cultuur zijn het [[homohuwelijk]] en [[transgenderisme]]<u>Wantrouwen.</u> Het Westen wordt gewantrouwd. “Je kunt Amerikaanse politici niet vertrouwen”, heeft de vroegere president Gorbatsjov ooit gezegd<ref name=":0" />. Vladimir Poetin heeft formeel ongelijk als hij beweert dat Moskou en het Westen waren overeengekomen dat de Navo niet naar het Oosten zou uitbreiden. Maar westerse leiders hebben de Russen destijds wel iets dergelijks voorgespiegeld dat later niet werd nagekomen. Er is rancune tegen de winnaars van de Koude Oorlog, zeker na ‘Kosovo’ (1999, zie hier bij ''Geschiedenis''). Bij tientallen miljoenen burgers in de voormalige Sovjet-Unie is nostalgie naar hun verloren imperium, de Unie van Socialistische Sovjetreplieken. De invloed van het Westen acht men desastreus. Rusland zag (anno 2009) de uitbreiding van de NAVO en oorlogen om energievoorraden als grootste bedreigingen voor de veiligheid in de periode tot 2020.
 
<u>Koude Oorlog verloren</u>. Er is rancune tegen de winnaars van de Koude Oorlog, zeker na ‘Kosovo’ (1999, zie hier bij ''Geschiedenis''). Bij tientallen miljoenen burgers in de voormalige Sovjet-Unie is nostalgie naar hun verloren imperium, de Unie van Socialistische Sovjetreplieken.
 
<u>Uitbreiding NAVO.</u> Rusland zag (anno 2009) de uitbreiding van de NAVO en oorlogen om energievoorraden als grootste bedreigingen voor de veiligheid in de periode tot 2020.
 
'''Europa.''' 40% van het gas dat in Europa wordt ingevoerd, komt uit Rusland (2021).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.