Naar inhoud springen

Bezetenheid: verschil tussen versies

1.131 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 1:
'''Bezetenheid''' is de toestand van in bezit genomen zijn door een of meer boze geesten. Een boze geest ([[demon]]) kan in een mens of dier varen en hem voortaan beheersen. Een ''bezetene'' is iemand die een boze geest in zich heeft (vgl. Matth. 8:16; Joh. 10:20-21). De bezettende boze geest kan worden uitgedreven. De Heer Jezus dreef boze geesten uit en verleende die macht aan de leerlingen die hij uitzond.
 
Uit de Schrift blijkt dat bezetenheid niet slechts een lichamelijke of psychische ziekte is. Een bezetene is in de macht van een of meer boze geesten, die hun intrek in hem genomen hebben en wier macht zich latendoet gelden in het denken, voelen, willen en begeren van de bezeten mens.
 
== Gevallen in de Schrift ==
Regel 8:
* Bezetenen en andere lijdenden bij de Heer gebracht en door hem genezen — Matth. 4:23-25; 8:16-17; Luk. 4:41; Mark. 1:34
* Bezetenen in Gerasa — Matth. 8: 28-34 twee bezetenen; Marc. 5:1-20, Luk. 8:26-39 een bezetene met 'legioen'. Meest informatief is het verslag van Lukas.
* Bezeten varkens te Gerasa — Mark. 5:12012-13; Matth. 8:31-32.
* Blinde en stomme bezetene — Matth. 12:22-29; Luk.11:14-23.
* Bezeten maanzieke, stomme en dove jongen — Matth. 17:14-20; Mark. 9:14-29; Luk. 9:37-43a. Markus verschaft de meeste informatie.
Regel 62:
''Mt 12:43  Wanneer nu de onreine geest van de mens is uitgegaan, gaat hij door dorre plaatsen, op zoek naar rust, en vindt die niet. Mt 12:44  Dan zegt hij: Ik zal terugkeren naar mijn huis waar ik ben uitgegaan. En als hij komt, vindt hij het leegstaan, geveegd en geordend.  Mt 12:45  Dan gaat hij heen en neemt zeven andere geesten met zich mee, bozer dan hijzelf, en zij komen binnen en wonen daar; en het laatste van die mens wordt erger dan het eerste. Zo zal het ook zijn met dit boos geslacht.'' (Telos) </blockquote>
En bij de bezeten beveelt de Heer de geest niet meer terug in de jongen te komen. <blockquote>''Mr 9:25 Toen nu Jezus zag dat een menigte kwam toelopen, bestrafte Hij de onreine geest en zei tot hem: Stomme en dove geest, Ik beveel je: <u>ga uit van hem en kom niet meer in hem!</u>'' (Telos)</blockquote>Een bevrijde bezetene moet plaats geven aan zijn Bevrijder. Anders loopt hij mogelijk gevaar opnieuw bezeten te raken.
 
== Bezeten dieren ==
Niet alleen mensen, ook dieren kunnen worden bezeten. In het land van de Gadarenen werd een kudde van vele varkens ingenomen door demonen die zojuist waren uitgedreven uit twee bezetenen. <blockquote>''Mt 8:30  Nu was er ver van hen een kudde van vele varkens aan het weiden. Mt 8:31  De demonen nu smeekten Hem aldus: Als U ons uitdrijft, zend ons dan in de kudde varkens. Mt 8:32  En Hij zei tot hen: Gaat. Zij nu gingen uit de mannen en gingen in de varkens; en zie, de hele kudde stortte zich van de steilte in de zee en zij kwamen om in het water.  Mt 8:33  Zij nu die ze weidden, vluchtten, en in de stad gekomen berichtten zij alles, ook dat van de bezetenen.'' (Telos)</blockquote>Het is niet duidelijk in hoeveel varkens de demonen kwamen. Enkele bezeten varkens kunnen de hele kudde in paniek hebben gebracht, waarna kuddegedrag hun ondergang teweegbracht.
 
== Uitwerking ==
Regel 83 ⟶ 86:
 
=== Buitengewone kennis ===
Een bezetene kan dankzij de demon(en) in hem buitengewone kennis hebben, d.w.z. kennis die hij niet zelf heeft verworven. Zo wist de bezetene, of eigenlijk de demon in hem, dat persoon die naderenaderde Jezus heette, en dat deze 'Zoon van God de Allerhoogste' was, en dat Hij de macht had om hem te pijnigen.<blockquote>''Mr 5:6 En toen hij Jezus uit de verte zag, liep hij toe en huldigde Hem; Mr 5:7 en hij schreeuwde met luider stem de woorden: Wat heb ik met U te maken, Jezus, Zoon van God de Allerhoogste? Ik bezweer U bij God, pijnig mij niet!'' ''Mr 5:8  Want Hij had tot hem gezegd: Onreine geest, ga uit van deze mens!'' (Telos) </blockquote>De twee bezetenen Gadarenen riepen uit: <blockquote>''Mt 8:29  En zie, zij schreeuwden deze woorden: Wat hebben wij met U te maken, Zoon van God? Bent U hier gekomen om ons voor de tijd te pijnigen?'' (Telos) </blockquote>Paulus ontmoette een slavin die een waarzeggende geest had. <blockquote>''Hnd 16:16  Het gebeurde nu, toen wij naar de gebedsplaats gingen, dat een slavin die een waarzeggende geest had, ons ontmoette, die haar meesters veel winst aanbracht met waarzeggen. Hnd 16:17  Deze liep Paulus en ons achterna en schreeuwde aldus: Deze mensen zijn slaven van God de Allerhoogste, die u de weg van behoudenis verkondigen.  Hnd 16:18  En dit deed zij vele dagen lang. Paulus echter, hierover zeer verstoord, keerde zich om en zei tot de geest: Ik beveel je in de naam van Jezus Christus dat je van haar uitgaat. En hij ging uit op hetzelfde ogenblik.'' (Telos)</blockquote>
 
=== Overweldigen ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.