Naar inhoud springen

Babylon (hoer): verschil tussen versies

176 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 1:
 
'''Babylon''' is in het laatste Bijbelboek [[Openbaring van Johannes]] de naam van een grote, sterke en weelderige stad. Zij wordt eerst afgeschilderd als een '''hoer'''. Ze wordt genoemd in Openb. 14: 8; 16: 19; 17 : 5;  18 : 2, 10, 21. Zij is een religieuze, politieke en economische macht. Haar grote zonden zijn (1) haar hoererij, waarmee zij de aarde heeft verdorven en (2) de moord op Gods slaven. <blockquote>''Opb 19:2 Want waarachtig en rechtvaardig zijn zijn oordelen, want Hij heeft de grote hoer geoordeeld, die de aarde heeft verdorven met haar hoererij, en Hij heeft het bloed van zijn slaven van haar hand gewroken. (TELOS)''</blockquote>Dit apocalyptische Babylon moet niet verward worden met de historische stad Babel (Babylon) in Irak. Zie [[Babylon]].
 
== Stad ==
Regel 8:
=== Grote stad ===
 
Het Babylon van de eindtijd is een stad, een ''grote'' stad. Voor de mensen is zij bovenal een grote stad, niet in de eerste plaats een hoer, zoals zij dat kennelijk in ''geestelijk'' opzicht is. <blockquote>''Opb 14:8 En een andere, een tweede engel volgde en zei: Gevallen, gevallen is het <u>grote Babylon</u>, dat van de wijn van de grimmigheid van haar hoererij alle naties heeft laten drinken. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Opb 17:5 En op haar voorhoofd was een naam geschreven: Verborgenheid, het <u>grote Babylon</u>, de moeder van de hoeren en van de gruwelen van de aarde. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Opb 17:18 En de vrouw die u hebt gezien, is de <u>grote stad</u> die het koningschap heeft over de koningen van de aarde. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Opb 18:2 En hij riep met krachtige stem de woorden: Gevallen, gevallen is het <u>grote Babylon</u>, en het is een woonplaats van demonen en een bewaarplaats van elke onreine geest en een bewaarplaats van elke onreine en gehate vogel geworden. (TELOS)''</blockquote>De koningen van de aarde spreken van "de grote stad, Babylon". <blockquote>''Opb 18:10 terwijl zij uit vrees voor haar pijniging in de verte blijven staan en zeggen: Wee, wee de <u>grote stad</u>, Babylon, de sterke stad; want in een uur is uw oordeel gekomen. (TELOS)''</blockquote>De kooplieden van de aarde laten zich in gelijke bewoordingen uit: <blockquote>''Opb 18:16 en zeggen: Wee, wee, de <u>grote stad</u>, ... want in één uur is die zo grote rijkdom verwoest. (TELOS)''</blockquote>De mensen op zee zeggen zelfs "Welke stad was aan die grote stad gelijk?"<blockquote>''Opb 18:17 En iedere stuurman en iedere zeereiziger en de zeelieden en allen die op zee hun werk hebben, bleven in de verte staan Opb 18:18 en terwijl zij de rook van haar brand zagen, riepen zij de woorden: Welke [stad] was aan die <u>grote stad</u> gelijk? (...) Opb 18:19 ... Wee, wee <u>de grote stad</u>, ....(TELOS)''</blockquote>De stad was dus (in hun ogen) een unieke stad. Ook een engel spreekt van "de grote stad Babylon". <blockquote>''Opb 18:21 En een sterke engel hief een steen op als een grote molensteen en wierp die in de zee en zei: Zo zal de <u>grote stad Babylon</u> met geweld neergeworpen worden en zij zal geenszins meer gevonden worden. (TELOS)''</blockquote>Vergelijk: <blockquote>''Da 4:30 Sprak de koning, en zeide: Is dit niet het grote Babel, dat ik gebouwd heb tot een huis des koninkrijks, door de sterkte mijner macht, en ter ere mijner heerlijkheid! (SV)''</blockquote>
 
=== Sterke stad ===
Regel 65:
 
== Haar koningschap ==
De grote hoer en grote stad Babylon heeft het koningschap over de koningen van de aarde. <blockquote>''Opb 17:18 En de vrouw die u hebt gezien, is de grote stad die het koningschap heeft over de koningen van de aarde. (TELOS)''</blockquote>In haar hart zegt zij:<blockquote>''Opb 18:7 ... Want zij zegt in haar hart: Ik zit als koningin en ben geen weduwe en zal helemaal geen rouw zien. (TELOS)''</blockquote>Ze zit "op vele wateren" (Opb.17:1, 15); deze wateren "zijn volken en menigten en naties en talen" (Opb.17:15). Ook dit beeld zegt iets van haar invloed en heerschappij.
 
== Weduwe ==
Regel 138:
 
== Identificatie ==
De vraag wie of wat Babylon is in de wereld van heden dan wel morgen, is een moeilijk te beantwoorden vraag. Er zijn dan ook verschillende verklaringen geopperd. Er zijn figuurlijke verklaringen en er is een letterlijke verklaring. Figuurlijke verklaringen verbinden met de geest van het oude Babylon (Babel), met een andere stad, een kerk of een rijk in de eindtijd. Andere voorbeelden van figuurlijk gebruik van persoons- en plaatsnamen in het laatste Bijbelboek zijn 'Izebel', 'Gog en Magog', 'Sodom' en 'Egypte'. Jeruzalem wordt "geestelijke genoemd": Sodom en Egypte (Opb. 11:8). <blockquote>''Opb 11:8  En hun lijk zal liggen op de straat van de grote stad, die geestelijk genoemd wordt Sodom en Egypte, waar ook hun Heer gekruisigd is.'' (Telos) </blockquote>De apocalyptische stad Babylon is vereenzelvigd met een van deze fysieke steden: Rome, een toekomstig herbouwde stad Babel in Irak, New York, Jeruzalem, Mekka.
 
=== 'Rome' ===
Regel 155:
 
=== 'Romeinse rijk' ===
Een veel voorkomende verklaring is dat de naam 'Babylon' een bedekte aanduiding is voor Rome of voor de Romeinse wereldmacht. In de tijd dat de Openbaring geschreven werd, was Rome de zetel van de Romeinse keizers. De Romeinse wereldmacht begon zich op het eind van de eerste eeuw tegen de gemeente van Jezus Christus te keren. Gelijk in het Oude Testament Babel of Babylon de anti-goddelijke kracht is, die het volk van God en het theocratische rijk van Juda bestrijdt, werd Rome dat onder de regering van keizer [[Nero]] (54—68) en van [[Domitianus]]  (81—96).  
'''<nowiki/>'''
 
=== 'Herbouwde Babylon' ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.