Naar inhoud springen

Babylon (hoer): verschil tussen versies

2.174 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
 
'''Babylon''' is in het laatste Bijbelboek [[Openbaring van Johannes]] de naam van een grote, sterke en weelderige stad. Zij wordt eerst afgeschilderd als een '''hoer'''. Ze wordt genoemd in Openb. 14: 8; 16: 19; 17: 5;  18: 2, 10, 21. Zij is een religieuze, politieke en economische macht. Haar grote zonden zijn (1) haar hoererij, waarmee zij de aarde heeft verdorven en (2) de moord op Gods slaven. <blockquote>''Opb 19:2 Want waarachtig en rechtvaardig zijn zijn oordelen, want Hij heeft de grote hoer geoordeeld, die de aarde heeft verdorven met haar hoererij, en Hij heeft het bloed van zijn slaven van haar hand gewroken. (TELOS)''</blockquote>Dit apocalyptische Babylon moet niet verward worden met de historische stad Babel (Babylon) in Irak. Zie(zie [[Babylon]]), maar sommige uitleggers denken dat de stad Babylon herbouwd zal worden en de rol van het apocalyptische Babylon zal vervullen, zie hieronder.
 
== Naam ==
<blockquote>''Opb 17:5  En op haar voorhoofd was een naam geschreven: Verborgenheid, het grote Babylon, de moeder van de hoeren en van de gruwelen van de aarde.'' (Telos)</blockquote>De aanduiding die het meest gebruikt wordt, 4 maal, is "het grote Babylon" (Opb. 14:8; 16:19; 17:5; 18:2). De benaming "De grote stad Babylon" komt 2x voor (Opb. 18:10, 21).
 
"Verborgenheid" is, volgens een opvatting, niet haar naam of een deel van haar naam, maar een aanduiding van de rol die zij gaat spelen in de eindtijd, een rol die verborgen was, maar nu geopenbaard is, zoals de verborgenheid van wanneer geheel Israël behouden wordt en de verborgenheid van de verandering van de levende gelovigen bij de opname van de gemeente, verborgenheden door de apostel Paulus verklaard. <blockquote>''Ro 11:25  Want ik wil niet, broeders, dat u deze verborgenheid onbekend is, opdat u niet wijs bent in eigen oog, dat er voor een deel over Israëls verharding is gekomen, totdat de volheid van de volken is ingegaan;'' (Telos)</blockquote><blockquote>''1Co 15:51  Zie, ik zeg u een verborgenheid. Wij zullen niet allen ontslapen, maar wij zullen allen veranderd worden,'' (Telos)</blockquote>
 
== Stad ==
Regel 47 ⟶ 52:
<blockquote>''Opb 18:3 Want van de wijn van <u>de grimmigheid van haar hoererij</u> hebben alle naties gedronken en de koningen van de aarde hebben met haar gehoereerd en de kooplieden van de aarde zijn rijk geworden door de macht van haar weelde. (TELOS)''</blockquote>
 
=== ''Met'' wie zij hoereert ===
Het zijn in het bijzonder de koningen van de aarde die met haar gehoereerd hebben. Opb. 17:2; 18:3, 19.
 
Regel 150 ⟶ 155:
# Babylon maakt zich schuldig aan de dood van de heiligen. Rome, het Romeinse rijk, deed dat ook.
# Babylon pleegt hoererij. In Rome was veel hoererij te vinden. De heersers kregen in de loop van de tijd een goddelijke status.
Een tegenargument is dit: Babylon is de '''moeder''<nowiki/>' van alle hoeren, Rome echter is een ''dochter'' van Babylon<ref name=":0">Volgens Andy Woods in: [https://www.youtube.com/watch?v=hXeyyeO_fws Prophetic Babylon FINALLY Explained! | Dr. Andy Woods | TSR 285]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 2023. Duur: 30 min. 6 sec. </ref>.
 
=== 'Valse kerk' ===
Regel 159 ⟶ 165:
=== 'Herbouwde Babylon' ===
Sommige Bijbeluitleggers denken dat de stad Babylon in de Openbaring letterlijk het herbouwde Babylon is, dat weer rijk en machtig zal worden. Zie onderstaande tekening.
'''<nowiki/>'''[[Bestand:The Book of Revelation; a study of the last prophetic book of Holy Scripture (1919) (14597388847).jpg|gecentreerd|miniatuur|1200x1200px|Tekening van Clarence Larkin.]]DeArgument<ref meestename=":0" waarschijnlijkheid/> heeftvoor dedeze uitlegopvatting: datIn BabylonJesaja staaten voorJeremia eenzijn valspassages godsdienstigover systeemde verwoesting van Babylon die datniet zijn centrumvervuld heeften overeenstemmen met passage in Openbaring over de verwoesting van Babylon. De oorspronkelijke stad Babel is de '''moeder''<nowiki/>' van alle hoeren, Rome echter is een ''dochter'' van Babylon<ref name=":0" />.
 
== Meer informatie ==
Regel 179 ⟶ 185:
 
[https://www.youtube.com/watch?v=CVRuWKr5Y9Y Bill Salus: Mystery Babylon and the Harlot]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 28 jan. 2020. Duur: 28 min. 30 sec. Gesprek met Bill Salus over de identiteit van het apocalyptische Babylon.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=hXeyyeO_fws Prophetic Babylon FINALLY Explained! | Dr. Andy Woods | TSR 285]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 2023. Duur: 30 min. 6 sec. Gesprek met Andy Woods, die betoogt dat het apocalyptische Babylon een fysieke stad is die gebouwd zal worden.
 
=== Boek ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.