Naar inhoud springen

Tweede brief van Petrus: verschil tussen versies

317 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Label: Handmatige ongedaanmaking
Regel 2:
 
== Schrijver ==
Zowel de tweede als de [[Eerste brief van Petrus|eerste brief]] vermelden in het begin de schrijver. "Simeon Petrus, een slaaf en apostel van Jezus Christus" (tweede brief); "Petrus, een apostel van Jezus Christus" (eerste brief). Hij was ooggetuige van de verheerlijking van Jezus op de berg en hoorde de stem van god die tot de Heer Jezus kwam (1:17-18)<ref>Desondanks is de tweede Petrusbrief één van de brieven waarvan het auteurschap van Petrus sterk in twijfel is getrokken. Argumenten: (1) de verschillen in stijl tussen de eerste en tweede brief; (2) de sterke inhoudelijke overeenkomst met de Judasbrief.
 
Hij was ooggetuige van de verheerlijking van Jezus op de berg en hoorde de stem van god die tot de Heer Jezus kwam (1:17-18)<ref>Desondanks is de tweede Petrusbrief één van de brieven waarvan het auteurschap van Petrus sterk in twijfel is getrokken. Argumenten: (1) de verschillen in stijl tussen de eerste en tweede brief; (2) de sterke inhoudelijke overeenkomst met de Judasbrief.
 
Tegen deze argumenten kan men inbrengen: (1) de verschillen zijn mogelijk het gevolg van de inbreng door Silas in de eerste brief. (2) overeenkomst tussen brieven bewijst niet dat een ander dan Petrus de auteur van de tweede Petrusbrief is. De Judasbrief kan ook teruggrijpen op de tweede Petrusbrief, of beide grepen terug op een oudere ons onbekende brief.
</ref>. PetrusDe apostel weet door openbaring "dat het afleggen van zijn tent aanstaande is" (1:14-15), dat hij binnenkort heengaat. De tweede Petrusbrief draagt het kenmerk van een afscheidsbrief.
 
== Geadresseerden ==
De eerste brief schreef Petrus aan de gelovigen in [[Pontus]], [[Galatië]], Kappadocië, [[Asia]] en [[Bitynië]] (1 Petr. 1:2). De tweede brief vermeldt echter niet aan wie de brief is geadresseerd noch de plaats waar de brief is opgesteld. Wel wordt in 3:1 verwezen naar een eerder geschreven brief, waarschijnlijk 1 Petrus. <blockquote>''2Pe 3:1 Geliefden, dit is al de tweede brief die ik u schrijf. In beide wek ik door herinnering uw oprechte gezindheid op, (TELOS)''</blockquote>Als dat zo is, dan is de brief dus ook bestemd geweest voor de gelovigen in [[Klein-Azië]] en is hij waarschijnlijk niet lang na de eerste brief geschreven.
 
== Plaats ==
De tweede Petrusbrief draagt het kenmerk van een afscheidsbrief. Petrus weet dat zijn einde nadert.
De tweede brief vermeldt niet de plaats waar de brief is opgesteld. Sommigen denken dat de brief misschien vanuit Rome is geschreven<ref>Inleiding op de brief in de Telos-vertaling</ref>.
 
== Datering ==
Volgens 3:1 heeft de apostel niet lang na de eerste brief de tweede geschreven en wel aan dezelfde christenen, aan wie hij de vorigenvorige gezonden had. De apostel verwacht spoedig te sterven (1:13-14), wat erop wijst dat de brief vermoedelijk geschreven is omstreeks 65 na Christus<ref>De inleiding op de brief in de Telos-vertaling dateert de brief "tussen de jaren 64 en 67". </ref>.
 
{{Tijdbalk kerkgeschiedenis 50-100}}
 
== Boodschap ==
Regel 50 ⟶ 55:
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Enige tekst van het lemma 'Petrus' is op 2 okt. 2021 onder wijziging verwerkt.
 
== VoetnootVoetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.