Naar inhoud springen

Tweede brief van Petrus: verschil tussen versies

1.268 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 7:
 
Tegen deze argumenten kan men inbrengen: (1) de verschillen zijn mogelijk het gevolg van de inbreng door Silas in de eerste brief. (2) overeenkomst tussen brieven bewijst niet dat een ander dan Petrus de auteur van de tweede Petrusbrief is. De Judasbrief kan ook teruggrijpen op de tweede Petrusbrief, of beide grepen terug op een oudere ons onbekende brief.
</ref>. De apostel weet door openbaring "dat het afleggen van zijn tent aanstaande is" (1:14-15), dat hij binnenkort heengaat. <blockquote>''2Pe 1:14 daar ik weet dat het afleggen van mijn tent aanstaande is, zoals ook onze Heer Jezus Christus mij duidelijk heeft gemaakt.'' (Telos) </blockquote>De tweede Petrusbrief draagt het kenmerk van een afscheidsbrief.
 
== Geadresseerden ==
De eerste brief schreef Petrus aan de gelovigen in [[Pontus]], [[Galatië]], Kappadocië, [[Asia]] en [[Bitynië]] (1 Petr. 1:2). De tweede brief vermeldt echter niet aan wie de brief is geadresseerd noch de plaats waar de brief is opgesteld. Wel wordt in 3:1 verwezen naar een eerder geschreven brief, waarschijnlijk 1 Petrus. <blockquote>''2Pe 3:1 Geliefden, dit is al de tweede brief die ik u schrijf. In beide wek ik door herinnering uw oprechte gezindheid op, (TELOS)''</blockquote>Als dat zo is, dan is de brief dus ook bestemd geweest voor de gelovigen in [[Klein-Azië]] en is hij waarschijnlijk niet lang na de eerste brief geschreven.
 
Of de ontvangers van de brief (vooral) Joden of (vooral) heidenen waren, is ons niet bekend. Volgens sommigen was de brief vooral aan Joodse christenen gericht<ref name=":0" />. Zie over deze kwestie de [[Eerste brief van Petrus]].
 
== Plaats ==
De tweede brief vermeldt niet de plaats waar de brief is opgesteld. Sommigen denken dat de brief misschien vanuit Rome is geschreven<ref name=":0">Inleiding op de brief in de Telos-vertaling</ref>.
 
== Datering ==
Regel 19 ⟶ 21:
 
{{Tijdbalk kerkgeschiedenis 50-100}}
 
== Aanleiding ==
Petrus verwacht dat er valse leraars zullen komen, die verderfelijke sekten invoeren. <blockquote>''2Pe 2:1 Er waren echter ook valse profeten onder het volk, zoals er ook onder u valse leraars zullen zijn, die verderfelijke sekten heimelijk zullen invoeren en de Meester die hen gekocht heeft, zullen verloochenen en een spoedig verderf over zichzelf brengen.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''2Pe 2:18 Want door vruchteloze gezwollen taal te uiten verlokken zij door vleselijke begeerten, door losbandigheden hen die sinds kort ontvlucht waren aan hen die in dwaling wandelen.'' (Telos)</blockquote>
 
== Boodschap ==
Na zijn lezers vermaand te hebben door een christelijke wandel aan hun hoge voorrechten te beantwoorden, herinnert hij hun de komst van de Heer, die zeker en gewis is (hoofdstuk 1), waarschuwt hen tegen dwaalleeraars, wier oordeel bepaald is (hoofdstuk 2), en gewaagt nogmaals van de zekere komst van de Heer, al werd die tijdelijk vertraagd, opdat Gods lankmoedigheid de mensheid tot bekering bewegen mocht (hoofdstuk 3). 2 Petrus lijkt een brief voor de laatste dagen van de christelijke bedeling te zijn.
 
'''Dwaalleraren.''' De brief bevat sterke waarschuwingen tegen zedeloze dwaalleraren, die de gelovigen verlokken tot ongerechtigheid. <blockquote>''2Pe 3:1 Geliefden, dit is al de tweede brief die ik u schrijf. In beide wek ik door herinnering uw oprechte gezindheid op, 2Pe 3:2 opdat u terugdenkt aan de woorden die tevoren door de heilige profeten gesproken zijn en aan het gebod van de Heer en Heiland, door uw apostelen verkondigd. (...) 2Pe 3:14 Daarom, geliefden, daar u deze dingen verwacht, beijvert u onbesmet en onberispelijk voor Hem te worden gevonden in vrede. (...) 2Pe 3:17 U dan, geliefden, nu u dit van tevoren weet, weest op uw hoede dat u niet, door de dwaling van de zedelozen meegesleept, afvalt van uw eigen standvastigheid; 2Pe 3:18 maar groeit op in de genade en kennis van onze Heer en Heiland Jezus Christus. Hem zij de heerlijkheid, zowel nu als tot de dag van de eeuwigheid. Amen. (TELOS)''</blockquote>Hun voornaamste kenmerk is ongebondenheid en normloosheid. Ze praten over geestelijke werkelijkheden, zonder er zelf enig benul van te hebben.
 
'''Wederkomst van Christus.''' Petrus besteedt ook ruime aandacht aan de dag van de Heer. Hoewel mensen om hen heen spotten omdat de komst van de Heer uitblijft, dringt hij erop aan dat de gelovigen zich voorbereiden en standvastig zullen zijn, want de wederkomst zal totaal onverwachts zijn. Opdat zij zich erop voorbereiden wijst hij op het belang van de profetische geschriften.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.