Naar inhoud springen

Tien Geboden: verschil tussen versies

1.113 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
 
Regel 136:
 
===6. Niet doodslaan===
Het zesde gebod richt zich niet zozeer op het niet doden van mensen, als wel op het niet 'ongegrond' doden van mensen. De doodstraf is in de rest van de Wet zeer aanwezig. Ook worden er een aantal [[vrijsteden]] aangesteld waar mensen naartoe kunnen vluchten als ze per ongeluk iemand doden, opdat hun leven niet gewroken wordt.<blockquote>''Ex 20:13  Pleeg geen moord. (NBV04)''</blockquote>De meeste Nederlandse vertalingen hebben 'niet doden' of 'niet doodslaan'. Maar deze vertaling is niet nauwkeurig genoeg. Elke moord is doding, maar niet elke doding is moord. Moord is doden zonder rechtvaardige reden.
 
Het Hebreeuwse werkwoord dat in het zesde gebod wordt gebruikt is רצח, ''ratsach'', een moord plegen, moorden. Ook het Hebreeuwse werkwoord הרג, ''harag'' (doden) kan voor een ongerechtvaardigde doodslag worden gebezigd, bijvoorbeeld in: <blockquote>''Ge 12:12  En het zal geschieden, als u de Egyptenaars zullen zien, zo zullen zij zeggen: Dat [is] zijn huisvrouw; en zij zullen mij <u>doden</u>, en u in het leven behouden.'' (SV)</blockquote>Maar het Hebreeuwse werkwoord in het zesde gebod wordt nooit gebruikt voor een ​​gerechtvaardigde doding, dus nooit voor doden uit zelfverdediging of het uitvoeren van een door de rechtbank opgelegde doodstraf.
 
Een gerechtvaardigde doding kan ook worden aangeduid door een ander Hebreeuws werkwoord, להמית, dat het best kan worden vertaald door "ter dood brengen".
 
===7. Niet echtbreken===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.