Naar inhoud springen

2 Petrus 1: verschil tussen versies

1.197 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 143:
==17==
<onlyinclude><sup>17</sup> Want Hij ontving van God de Vader eer en heerlijkheid, toen van de luisterrijke heerlijkheid zo’n stem tot Hem kwam: ‘Deze is mijn geliefde Zoon, in Wie Ik welbehagen heb gevonden’. </onlyinclude>(Telos)
'''Mijn geliefde Zoon, in Wie Ik welbehagen heb gevonden.''' Dit 'welbehagen gevonden' doet vermoeden dat 'Mijn geliefde zoon' ziet op de Heer Jezus als mens, uit de Heilige Geest verwekt. <blockquote>''Lu 1:32  Deze zal groot zijn en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd, en de Heer, God, zal Hem de troon van zijn vader David geven,'' (Telos)</blockquote>
 
''Lu 1:32  Deze zal groot zijn en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd, en de Heer, God, zal Hem de troon van zijn vader David geven,'' (Telos)
 
==18==
Regel 157 ⟶ 155:
'''Het profetische woord.''' De boodschap aangaande "de kracht en komst van onze Heer Jezus Christus" (16). De boodschap van de komst van de grote Verlosser wordt al in het Oude Testament voorzegd (20).
 
'''Zo hebben wij het ... des te vaster.''' Doordat het bevestigd is door de ervaring op "de heilige berg", door de Petrus, Johannes en Jakobus geschonken vooruitblik op de komst van het Koninkrijk van God. <blockquote>''Mt 18:16 als hij naar u luistert, hebt u uw broeder gewonnen. Als hij echter niet luistert, neem nog een of twee met u mee, opdat door de mond van twee of drie getuigen elk woord vaststaat.'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''2Co 13:1 Dit is de derde keer dat ik naar u toe kom: in de mond van twee of drie getuigen zal elke zaak vaststaan. (TELOS)''</blockquote>'''Totdat de dag aanbreekt.''' De dag van Jezus' terugkomst. Nu zijn wij nog in een duistere plaats, in de nacht, en hebben het profetische licht nodig. <blockquote>''2Pe 3:18  maar groeit op in de genade en kennis van onze Heer en Heiland Jezus Christus. Hem zij de heerlijkheid, zowel nu als tot de dag van de eeuwigheid. Amen.'' (Telos)</blockquote>'''En de morgenster opgaat in uw harten.''' De [[morgenster]] kondigt de dag aan. Wanneer de Heer komt en ons tot Zich neemt, gaat er een licht op in ons hart en worden wij veranderd en gelijkvormig aan Hem gemaakt. Alle innerlijke somberheid, twijfel, verdriet zal wijken voor een licht, opgeruimd, gelukkig gemoed.
'''Zo hebben wij het ... des te vaster.''' Doordat het bevestigd is door de ervaring op "de heilige berg", door de Petrus, Johannes en Jakobus geschonken vooruitblik op de komst van het Koninkrijk van God.
 
''Mt 18:16 als hij naar u luistert, hebt u uw broeder gewonnen. Als hij echter niet luistert, neem nog een of twee met u mee, opdat door de mond van twee of drie getuigen elk woord vaststaat.'' (TELOS)
 
De Heer Jezus belooft de morgenster te geven aan wie overwint en Zijn goede werken tot het eind toe bewaart.<blockquote>''Opb 2:26  En wie overwint en mijn werken tot het einde toe bewaart, die zal Ik macht geven over de volken;  Opb 2:27  en hij zal hen hoeden met een ijzeren staf; als pottenbakkersvaten worden zij verbrijzeld, zoals ook Ik die macht van mijn Vader heb ontvangen;  Opb 2:28  en Ik zal hem de morgenster geven.'' (Telos)</blockquote>
''2Co 13:1 Dit is de derde keer dat ik naar u toe kom: in de mond van twee of drie getuigen zal elke zaak vaststaan. (TELOS)''
 
==21==
<onlyinclude><sup>21</sup> Want niet door de wil van een mens werd ooit profetie voortgebracht, maar heilige mensen van Godswege hebben, door de Heilige Geest gedreven, gesproken. </onlyinclude>(Telos)
'''Niet door de wil van een mens werd ooit profetie voortgebracht.''' Dat geldt voor ware profetie. Valse profetie (2:1) kan daarentegen door de wil (en verbeelding) van een mens worden voortgebracht.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.