Naar inhoud springen

Rusland: verschil tussen versies

376 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 32:
 
== Buitenlandse betrekkingen ==
De buitenlandse betrekkingen worden beïnvloed door 1. de vrees voor uitbreiding van de NAVO naar de Russische grens. 2. Imperialistisch nationalisme: het verlangen Rusland weer groot te maken; Oekraïne was vroeger een deel van het Russische rijk en hoort bij Rusland. 3. De vrees voor de invloed van het decadente Westen.
Rusland is 's werelds grootste energie-exporteur (2011). Het is (anno 2020) de grootste leverancier van gas aan Europa, de grootste producent ervan ter wereld. Het land is de tweede wapenexporteur ter wereld, de Verenigde Staten staan op nummer 1 (stand 2013).
 
'''Energie-exporteur.''' Rusland is 's werelds grootste energie-exporteur (2011). Het is (anno 2020) de grootste leverancier van gas aan Europa, de grootste producent ervan ter wereld. Het land is de tweede wapenexporteur ter wereld, de Verenigde Staten staan op nummer 1 (stand 2013).
 
'''Wapenleverancier.''' Het land is de tweede wapenexporteur ter wereld, de Verenigde Staten staan op nummer 1 (stand 2013).
 
'''<nowiki/>'Nabije buitenland'.''' In de voormalige Sovjet-ruimte – het ‘nabije buitenland’, zeggen de Russen - leven miljoenen etnische Russen. Volgens president Poetin heeft Rusland rechtmatige belangen in die voormalige Sovjet-ruimte.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.