Naar inhoud springen

Rusland: verschil tussen versies

26 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 15:
President Poetin verwerpt de gedachte dat je van geslacht kunt veranderen. Dit genderideologisch denkbeeld noemt hij een „misdaad tegen de mensheid”<ref>M. van Reenen, [https://www.bijbelsberaadmv.nl/2022/03/04/commentaar-de-oekraineoorlog-en-de-genderideologie/ Commentaar: de Oekraïneoorlog en de genderideologie], op: BijbelsBeraadMV.nl, 4 maart 2022.</ref>.
 
'''Sovjet-Unie.''' Rusland was decennialang het grootste land van de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken (USSR). In 1991 viel de unie uiteen. Bij tientallen miljoenen burgers in de voormalige Sovjet-Unie is heimwee naar hun verloren unie. "Met de Sovjet-Unie ging niet slechts een politiek en economisch systeem verloren, maar een complete cultuur. Niet alleen in Rusland, ook in Oekraïne, Wit-Rusland, Armenië, de Centraal-Aziatische landen, overal tref je dit gevoel van gemis aan naast het besef tot de oude Sovjet-ruimte te behoren, eerder dan tot Europa of Azië.", aldus een Rusland-kenner<ref name=":0">Wierd Duk, ''[https://tpo.nl/2022/02/24/hoe-het-westen-een-oorlog-dreigt-te-wandelen/ Oekraïne en Poetin: hoe het Westen een oorlog dreigt in te wandelen]'' (2014), op TPO.nl, herpublicatie op 24 feb. 2022.</ref>.
 
'''Landsbestuur.''' Bij de parlementsverkiezingen in december 2011 leed de partij Verenigd Rusland van premier Poetin een enorm verlies, maar zij bleef de grootste partij en kreeg bijna 53 procent van de parlementszetels. De verkiezingen werden overschaduwd door beschuldigingen van fraude, die hebben geleid tot ongekende protesten in Rusland.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.