Naar inhoud springen

2 Petrus 3: verschil tussen versies

117 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
== Samenvatting ==
1-6 Spotters metaangaande de belofte van Christus’ komst. 7-18 De Heer is lankmoedig en wil dat iedereen tot bekering komt. De tegenwoordige hemelen en aarde en goddeloze mensen zullen vergaan en opgevolgd worden door nieuwe hemelen en aarde waar gerechtigheid woont. Daarom moeten wij ons beijveren onbesmet en onberispelijk voor Hem te worden gevonden in vrede. Het toekomstige optreden van zedeloze dwaalleraars wetend, moeten we op onze hoede zijn èn opgroeien in de genade en kennis van onze Heer en Heiland.
 
== 2 ==
2Pe 3:2  opdat u terugdenkt aan de woorden die tevoren door de heilige profeten gesproken zijn en aan het gebod van de Heer en Heiland, door uw apostelen verkondigd. (Telos)
'''Het gebod van de Heer en Heiland, door uw apostelen verkondigd.''' Waarschijnlijk het gebod van de bekering, gezien de terugval van de dwaalleraars en daarmee het ongedaan maken van hun bekering.<blockquote>''2Pe 2:21  Want het was beter voor hen geweest de weg van de gerechtigheid niet gekend te hebben, dan na die gekend te hebben zich af te keren van het heilige gebod dat hun was overgeleverd.'' (Telos)</blockquote>Zie ook vs. 9: God wil niet "dat iemand verloren gaat, maar dat allen tot bekering komen".
 
Het gebod is dus wellicht: ''"bekeert u en gelooft het evangelie"'' (Mark. 1:14)''. "bekering tot vergeving van zonden moest worden gepredikt aan alle volken"'' (Luk. 24:45)''.''<blockquote>''Mr 1:14  Maar nadat Johannes was overgeleverd, kwam Jezus naar Galilea en predikte het evangelie van het koninkrijk van God  Mr 1:15  en zei: De tijd is vervuld en het koninkrijk van God is nabij gekomen; bekeert u en gelooft in het evangelie.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Lu 24:45  Toen opende Hij hun verstand, opdat zij de Schriften verstonden,  Lu 24:46  en zei tot hen: Zo staat er geschreven dat de Christus moest lijden en uit de doden opstaan op de derde dag, Lu 24:47  en in zijn naam bekering tot vergeving van zonden moest worden gepredikt aan alle volken, te beginnen bij Jeruzalem.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Hnd 20:21  terwijl ik zowel aan Joden als Grieken de bekering tot God en het geloof in onze Heer Jezus betuigde.'' (Telos)</blockquote>
''2Pe 2:21  Want het was beter voor hen geweest de weg van de gerechtigheid niet gekend te hebben, dan na die gekend te hebben zich af te keren van het heilige gebod dat hun was overgeleverd.'' (Telos)
 
Zie ook vs. 9: God wil niet "dat iemand verloren gaat, maar dat allen tot bekering komen".
 
Het gebod is dus wellicht: ''"bekeert u en gelooft het evangelie"'' (Mark. 1:14)''. "bekering tot vergeving van zonden moest worden gepredikt aan alle volken"'' (Luk. 24:45)''.''
 
''Mr 1:14  Maar nadat Johannes was overgeleverd, kwam Jezus naar Galilea en predikte het evangelie van het koninkrijk van God  Mr 1:15  en zei: De tijd is vervuld en het koninkrijk van God is nabij gekomen; bekeert u en gelooft in het evangelie.'' (Telos)
 
''Lu 24:45  Toen opende Hij hun verstand, opdat zij de Schriften verstonden,  Lu 24:46  en zei tot hen: Zo staat er geschreven dat de Christus moest lijden en uit de doden opstaan op de derde dag, Lu 24:47  en in zijn naam bekering tot vergeving van zonden moest worden gepredikt aan alle volken, te beginnen bij Jeruzalem.'' (Telos)
 
''Hnd 20:21  terwijl ik zowel aan Joden als Grieken de bekering tot God en het geloof in onze Heer Jezus betuigde.'' (Telos)
 
== 3 ==
2Pe 3:3 Weet dit eerst, dat er in het laatst van de dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen (Telos)
'''Weet dit eerst.''' Vgl.:<blockquote>''2Pe 1:20 Weet dit eerst, dat geen profetie van de Schrift een eigen uitlegging heeft.'' (Telos)</blockquote>Er zijn dingen die, met het oog op de toekomst, eerst moeten weten. Ten eerste, dat de profetie van de Schrift een woord van God is en geen eigenmachtige uitlegging toelaat. In dat verband spreekt Petrus ook over valse profeten. We moeten derhalve vooral naar de Schrift luisteren en dat op een voorzichtige wijze, zonder onze eigen gedachten erin te leggen. Ten tweede, dat er ongelovige spotters zullen komen die de wederkomst van Christus zullen ontkennen.
'''Weet dit eerst.''' Vgl.:
 
''2Pe 1:20 Weet dit eerst, dat geen profetie van de Schrift een eigen uitlegging heeft.'' (Telos)
 
Er zijn dingen die, met het oog op de toekomst, eerst moeten weten. Ten eerste, dat de profetie van de Schrift een woord van God is en geen eigenmachtige uitlegging toelaat. In dat verband spreekt Petrus ook over valse profeten. We moeten derhalve vooral naar de Schrift luisteren en dat op een voorzichtige wijze, zonder onze eigen gedachten erin te leggen. Ten tweede, dat er ongelovige spotters zullen komen die de wederkomst van Christus zullen ontkennen.
 
== 4 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.