Naar inhoud springen

Hin (inhoudsmaat): verschil tussen versies

30 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''hin''' is in het [[Oude Testament]] een Hebreeuwse inhoudsmaat voor vloeistoffen, ongeveer 3,66 liter. De [[Joden]] zijn echter niet eenstemmig aangaande de juiste inhoud. De [[Herziene Statenvertaling]] zegt in haar voetnoten dat een hin "vermoedelijk ongeveer 6 liter" is.<blockquote>''Ex 29:40 Met een tiende deel meelbloem, gemengd met een vierendeel van een hin gestoten olie; en tot drankoffer een vierde deel van een hin wijn, tot het ene lam. (SV)''</blockquote><blockquote>''Le 23:13 En zijn spijsoffer twee tienden meelbloem, met olie gemengd, ten vuuroffer, den HEERE tot een liefelijken reuk; en zijn drankoffer van wijn, het vierde deel van een hin.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Le 19:36 Gij zult een rechte wage hebben, rechte weegstenen, een rechte efa, en een rechte hin; Ik ben de HEERE, uw God, die u uit Egypteland uitgevoerd heb!'' (SV)</blockquote>Een hin is eenzesde of eenzevende deel van een [[Bath (inhoudsmaat)|bath]], een andere Hebreeuwse inhoudsmaat voor vloeibare waren.
 
De'''Voorbeeldverzen.''' IsraëlietDat mochtde geenhin onrechteen doeninhoudsmaat metvoor devloeistoffen inhoudsmaat;is, hijblijkt moestuit een 'zuiverede hin'volgende hebbenverzen:<blockquote>''LeEx 1929:3540 UMet mageen geentiende onrechtdeel doenmeelbloem, in de rechtspraak,gemengd met deeen lengtemaat,vierendeel metvan heteen hin gestoten gewichtolie; en mettot dedrankoffer inhoudsmaateen vierde deel van een hin wijn, tot het ene lam. (SV)''</blockquote><blockquote>''Le 1923:3613 UEn moetzijn eenspijsoffer zuiveretwee weegschaaltienden hebbenmeelbloem, zuiveremet olie gewichtengemengd, eenten zuiverevuuroffer, efaden enHEERE tot een zuivere hin.liefelijken Ikreuk; benen dezijn HEERE,drankoffer uwvan Godwijn, Die u uit het landvierde Egyptedeel geleidvan heefteen hin. '' (HSVSV)''</blockquote>De olie dervan de heilige zalving bevatte een hin [[Olijfboom|olijfolie]]. <blockquote>''Ex 30:24  ook vijfhonderd [sikkel] kassia, [gerekend] volgens de sikkel van het heiligdom, en een hin olijfolie.'' (HSV)</blockquote>'''Hin en bath.''' Een hin is eenzesde of eenzevende deel van een [[Bath (inhoudsmaat)|bath]], een andere Hebreeuwse inhoudsmaat voor vloeibare waren.
 
'''Onrecht.''' De Israëliet mocht geen onrecht doen met de inhoudsmaat; hij moest een 'zuivere hin' hebben:<blockquote>''Le 19:35 U mag geen onrecht doen in de rechtspraak, met de lengtemaat, met het gewicht en met de inhoudsmaat. Le 19:36 U moet een zuivere weegschaal hebben, zuivere gewichten, een zuivere efa en een zuivere hin. Ik ben de HEERE, uw God, Die u uit het land Egypte geleid heeft. (HSV)''</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.