Naar inhoud springen

Sinear: verschil tussen versies

372 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Sinear''' of ''Sjinar'' is de naam van het gebied in de benedenloop van de rivieren Eufraat en Tigris. De Naardense Bijbelvertaling heeft ‘Sjinar’. Het landschap werd later Chaldea of Babylonië genoemd.
 
'''Naam.''' De Hebreeuwse naam is ''Shinar.'' De naam komt in het Oude Testament acht keer voor, de eerste keer in Gen. 10:10. In het Engels is de naamwoordnaam eveneens ''Shinar.'' De Naardense Bijbelvertaling heeft ''Sjinar''.
 
'Sinear' duidt waarschijnlijk op hetzelfde land als dat met de Akkadische naam [[Soemer]] (zie aldaar), waar een hoogontwikkelde beschaving ontstond.
 
De oude Griekse vertaling Septuagint vereenzelvigt Sinear met Babylonië (Jes. 11:11), het land van Babylon (Zach. 5:11). Dit komt overeen met Gen. 10:10, waar van Nimrod gezegd wordt: <blockquote>''Ge 10:10 En het beginsel zijns rijks was <u>Babel</u>, en Erech, en Accad, en Calne <u>in het land Sinear</u>. (SV)'' </blockquote>En met Dan. 1:2, waar van de Babylonische koning Nebukadnezar gezegd wordt: <blockquote>''Da 1:2  En de HEERE gaf Jojakim, den koning van Juda, in zijn hand, en een deel der vaten van het huis Gods; en hij bracht ze in het land van Sinear, [in] het huis zijns gods; en de vaten bracht hij in het schathuis zijns gods.'' (SV)</blockquote>In de spijkerschriftteksten van Hethitische en Syrische schrijvers verwijst 'Shanhar' (vgl. Hebr. shinar''Shinar'') naar Babylonië. 'ShanarShanhar' is wellicht een Hurritische vorm van 'Soemer'.<ref>J.J. Bimson, ''Encyclopedie van Bijbelse plaatsen'' (Kampen: Kok, 2007), s.v. Sinear. </ref>
 
'''Ligging.''' Het land ligt ten zuiden van het eigenlijke Tweestromenland (of Mesopotamië).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.