Naar inhoud springen

Bezetenheid: verschil tussen versies

1.191 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 1:
'''Bezetenheid''' is de toestand van in bezit genomen zijn door een of meer boze geesten. Een boze geest ([[demon]]) kan in een mens of dier varen en hem voortaan beheersen. Een ''bezetene'' is iemand die een boze geest in zich heeft (vgl. Matth. 8:16; Joh. 10:20-21). De bezettende boze geest kan worden uitgedreven. De Heer Jezus dreef boze geesten uit en verleende die macht aan de leerlingen die hij uitzond.
[[Bestand:Brooklyn Museum - Le possédé au pied du Thabor (The Possessed Boy at the Foot of Mount Tabor) - James Tissot.jpg|miniatuur|613x613px|''"En toen zij bij de menigte kwamen, kwam een mens naar Hem toe die voor Hem op de knieen viel en zei: Heer, erbarm U over mijn zoon, want hij is maanziek en heeft veel te lijden, want dikwijls valt hij in het vuur en dikwijls in het water. En ik heb hem bij uw discipelen gebracht en zij hebben hem niet kunnen genezen."'' (Matth. 17:14-16) Schilderij door James Tissot.]]
 
Uit de Schrift blijkt dat bezetenheid niet slechts een lichamelijke of psychische ziekte is. Een bezetene is in de macht van een of meer boze geesten, die hun intrek in hem genomen hebben en wier macht zich doet gelden in het denken, voelen, willen en begeren van de bezeten mens.
 
Regel 67:
 
== Uitwerking ==
De symptomen en uitwerkselen van bezetenheid zijn ernstig, zoals blijkt uit de Bijbelse gevallen van bezetenheid. Hoe ernstig, hangt af van 1. het aantal bezettende geesten, 2. de graad van boosheid van de bezettende geest(en). <blockquote>''Mt 12:43  Wanneer nu de onreine geest van de mens is uitgegaan, gaat hij door dorre plaatsen, op zoek naar rust, en vindt die niet. Mt 12:44  Dan zegt hij: Ik zal terugkeren naar mijn huis waar ik ben uitgegaan. En als hij komt, vindt hij het leegstaan, geveegd en geordend.'' ''Mt 12:45  Dan gaat hij heen en neemt zeven andere geesten met zich mee, <u>bozer dan hijzelf</u>, en zij komen binnen en wonen daar; en <u>het laatste van die mens wordt erger dan het eerste.</u> Zo zal het ook zijn met dit boos geslacht.'' (Telos) </blockquote>
De symptomen en uitwerkselen van bezetenheid zijn ernstig, zoals blijkt uit de Bijbelse gevallen van bezetenheid.
 
=== Gevallen ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.