Naar inhoud springen

Daniël (boek): verschil tussen versies

1.947 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
 
=== Auteurschap ===
Het boek is geheel of gedeeltelijk door Daniël geschreven. <blockquote>''Da 12:4  Maar u, Daniël, houd deze woorden geheim en verzegel dit boek tot de tijd van het einde. Velen zullen het onderzoeken en de kennis zal toenemen.'' (HSV)</blockquote>Het boek is in tweeën te verdelen: de hoofdstukken 1-6 bevatten verhalen over Daniël en zijn vrienden en zijn in de 3e persoon geschreven. De hoofdstukken 7-12 bevatten de profetieën die Daniël ontving en zijn geschreven in de ik-vorm. Conclusie: het tweede gedeelte van het boek is vrijwel zeker op schrift gesteld door Daniël zelf, hoewel het niet onwaarschijnlijk is dat ook het eerste deel door Daniël geschreven is. In 7:1 en 12:4 (boven aangehaald) wordt letterlijk verteld dat Daniël de zaken opschreef.<blockquote>''Da 7:1 In het eerste jaar van Belsazar, de koning van Babel, had Daniël op zijn bed een droom en kreeg hij visioenen voor ogen. Toen schreef hij de droom op. De kern van de zaken omschreef hij [als volgt]:'' (HSV)</blockquote>De Heer Jezus verwees naar woorden "gesproken door de profeet Daniël". <blockquote>''Mt 24:15  Wanneer u dan de gruwel van de verwoesting, waarvan gesproken is door de profeet Daniel, zult zien staan in de heilige plaats, -laat hij die het leest, erop letten! -laten dan zij die in Judea zijn,'' (Telos)</blockquote>Een verzameling van teksten gevonden in grot 4 te Qumran ([https://intertextual.bible/book/4q174 4Q174]) spreekt van "Daniël de profeet".
 
=== Tijd en datering ===
Het boek begint met de eerste belegering en verovering van Jeruzalem door de Babylonische koning Nebukadnezar. Dan wordt Daniël in ballingschap gevoerd naar Babel, de hoofdstad van het Babylonische rijk. Het boek is voltooid in 536 v.C. of kort daarna, in het derde jaar van Kores. Hiervan getuigen de talrijke Perzische leenwoorden.<ref>Roger Liebi, ''Das Buch Daniël'', [https://rogerliebi.ch/wp-content/uploads/material/RL-R000.01-2013-06-01-Dan_-Skript-Auslegung-Einfuehrung-Daniel-Folge-1-K1-3-.pdf hoofdstukken 1 t/m 3] (juni 2013). Transcript van een toespraak.</ref>
 
Daniël was een tijdgenoot van Ezechiël en Jeremia. Ezechiël noemt Daniël in zijn boek een rechtvaardige (Ez. 14:12-20) en een wijze (Ez. 28:3.)
 
Daniël bracht het grootste gedeelte van zijn leven door in ballingschap in Babylon, waar hij hoge politieke functies uitoefende aan het hof van diverse koningen. In het 3e regeringsjaar van koning Jojakim, dus in 605 voor Christus, werd hij naar Babel gevoerd (Dan. 1:1). Hij was toen waarschijnlijk 16 jaar oud en behoorde tot een voorname familie in Jerusalem, misschien zelfs verwant met de koninklijke familie.  Zijn laatste profetie ontving hij in het 3e jaar van koning Kores, ca. 536 voor Christus. Het boek van Daniël is dus opgeschreven over een periode van bijna 70 jaar.
 
{{Tijdbalk Israël 650-600 v.C.}}{{Tijdbalk Israël 600-550 v.C.}}
{{Tijdbalk Israël 550-500 v.C.}}
Bijbelcritici, die niet aan de mogelijkheid van door God geopenbaarde voorkennis geloven, beweren dat het boek Daniël pas vele jaren later (ca. 100 jaar voor Christus)  geschreven zou zijn als een soort geschiedschrijving en niet als profetie. Feit echter is dat een aanzienlijk deel van de profetieën van Daniël nog niet vervuld is en in de toekomst door Gods bestuur zeker in vervulling zal gaan.
 
=== Hebreeuws en Aramees ===
Opvallend kenmerk is dat Daniël gebruik maakte van twee talen, het [[Hebreeuws]] en het [[Aramees]]. Van de twaalf hoofdstukken zijn de hoofdstukken 2 (vanaf vers 4b) t/m 7 geschreven in het Aramees.
 
Aramees was een taal die veel gebruikt werd bij internationale contacten. Het valt waarschijnlijk te verklaren uit het feit dat de Hebreeuwstalige gedeelten meer toegespitst waren op het Joodse volk, terwijl de Aramese gedeelten meer bestemd waren voor de volkeren.
Regel 27 ⟶ 29:
 
== Inhoud en indeling ==
Hoewel hijDaniël genoemd wordt onder de profeten, nam hij toch ook een geheel aparte positie onder hen in. Want hijHij leefde in een heidense omgeving en is hij niet zozeer de verkondiger van Gods boodschappen aan Israël,; zijn boodschappen zijn grotendeels gericht totaan niet-joodse adellijke personen. Hij beschrijft een aantal apocalyptische visioenen die God hem toont over de verre toekomst van het volk Israël en de ''wereld''. Het bevat vele zaken, die eeuwen later daadwerkelijk gebeurd zijn en zaken die in de toekomst nog staan te gebeuren.
Het boek bevat 12 hoofdstukken, waarvan de eerste 6 hoofdstukken historisch zijn, en de volgende 6 profetisch van inhoud zijn. In het historische gedeelte verhaalt hij van de wonderlijke leidingen van Gods voorzienigheid met hem en zijn drie vrienden, terwijl hij in het profetische gedeelte – dat in veel opzichten grote overeenkomsten laat zien met de Openbaring aan Johannes – de toekomst van de joden, de opbloei en de ondergang van de wereldmachten, de komst en de pogingen tot uitroeiing van de Messias, en diens volkomen overwinning over al Zijn vijanden in het einde der dagen voorspelt.
 
'''De tijden der volken.''' Het boek betreft "de tijden der volken" (Lucas 21:24). De tijden van de heidenen omvatten die de periodes van de vier wereldrijken Babylon, Medo-Perzië, Griekenland en Rome, waarin deze heersten over Israël. Israël had zich aan die rijken te onderwerpen.
Hoewel hij genoemd wordt onder de profeten, nam hij toch ook een geheel aparte positie onder hen in. Want hij leefde in een heidense omgeving en is hij niet zozeer de verkondiger van Gods boodschappen aan Israël, zijn boodschappen zijn grotendeels gericht tot niet-joodse adellijke personen. Hij beschrijft een aantal apocalyptische visioenen die God hem toont over de verre toekomst van het volk Israël en de ''wereld''. Het bevat vele zaken, die eeuwen later daadwerkelijk gebeurd zijn en zaken die in de toekomst nog staan te gebeuren.
 
De tijden van de heidenvolken begonnen met de val van Jeruzalem in de eerste belegering en verovering van Jeruzalem in 605 v.C., dan wel met de verwoesting van stad en tempel in 586 v.C. Over de tijden van de heidenvolken sprak de Heer Jezus, toen de Romeinen heersten over Israël: <blockquote>''Lu 21:24  En zij zullen vallen door het scherp van het zwaard en als gevangenen worden weggevoerd onder alle volken; en Jeruzalem zal door de volken worden vertrapt, totdat de tijden van de volken zijn vervuld.'' (Telos)</blockquote>Na de tijden der heidenen zal de Messias het koninkrijk van God vestigen, een einde makend aan hun heerschappij.
Bijbelcritici, die niet aan de mogelijkheid van door God geopenbaarde voorkennis geloven, beweren dat het boek Daniël pas vele jaren later (ca. 100 jaar voor Christus)  geschreven zou zijn als een soort geschiedschrijving en niet als profetie. Feit echter is dat een aanzienlijk deel van de profetieën van Daniël nog niet vervuld is en in de toekomst door Gods bestuur zeker in vervulling zal gaan.
 
'''Historisch en profetisch.''' Het boek bevat 12 hoofdstukken, waarvan de eerste 6 hoofdstukken historisch zijn, en de volgende 6 profetisch (voorzeggend) van inhoud zijn. In het historische gedeelte verhaalt hij van de wonderlijke leidingen van Gods voorzienigheid met hem en zijn drie vrienden, terwijl hij in het profetische gedeelte – dat in veel opzichten grote overeenkomsten laat zien met de Openbaring aan Johannes – de toekomst van de joden, de opbloei en de ondergang van de wereldmachten, de komst en de pogingen tot uitroeiing van de Messias, en diens volkomen overwinning over al Zijn vijanden in het einde der dagen voorspelt.
 
Het boek bevat 12 hoofdstukken, waarvan de eerste 6 hoofdstukken historisch en de volgende 6 profetisch van inhoud zijn. Het boek valt in tweeën te verdelen:
Regel 83 ⟶ 87:
 
== Meer informatie ==
'''Handschriften in Qumran.''' Over de handschriften die in Qumran gevonden zijn en verband houden met het boek Daniël, zie in 't kort: Roger Liebi, ''Das Buch Daniël'', [https://rogerliebi.ch/wp-content/uploads/material/RL-R000.01-2013-06-01-Dan_-Skript-Auslegung-Einfuehrung-Daniel-Folge-1-K1-3-.pdf hoofdstukken 1 t/m 3] (juni 2013). Transcript van een toespraak.
Nederlandse commentaren over het boek Daniël:
 
'''Nederlandse commentaren''' over het boek Daniël:
* R. Brockhaus, ''Door het vuur; beschouwing over het boek Daniël''. Den Haag: J.N. Voorhoeve, z.j. Pagina's: 176.
* J.N. Darby, 'Het Bijbelboek Daniël', in: Synopsis, deel 4. Pagina's: 34.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.