Naar inhoud springen

Samenwonen (ongehuwd): verschil tussen versies

13 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 10:
 
== Christenen ==
Een gelovige vrouw werd op haar werk door een collega een vraag over haar toekomstplannen gesteld.<blockquote>Collega: ''Wat zijn jouw toekomstplannen? Je hebt een vriend. Ga je samenwonen?''</blockquote><blockquote>Vrouw: ''Nee, ik ga trouwen''.</blockquote><blockquote>Collega: ''O, dat is ook goed, hoor.''</blockquote><blockquote>Vrouw (beetje geirriteerd): ''“Natuurlijk is dat goed.”''</blockquote>Het taboe op ongehuwd samenwonen is in Nederland vrijwel verdwenen, behalve onder orthodoxe christenen en moslims. En steeds meer kerkelijke jongeren gaan eerst samenwonen en dan pas trouwen. Onder orthodoxe christenen valt een voortgaande gewenning aan samenwonen op te merken<ref>Ad de Bruijne, hoogleraar ethiek en columnist van het Nederlands Dagblad, bespeurt ‘voortgaande gewenning’ aan samenwonen onder orthodoxe christenen. Bron: [https://www.nd.nl/nieuws/geloof/samenwonen-met-zegen-pastoor.2026449.lynkx Samenwonen met zegen pastoor], ND.nl, 26 aug. 2016.</ref>
 
Christenjongeren vragen zich steeds meer af: Waarom trouwen? Is samenwonen niet goed genoeg? In 1995 vond 28 procent van de christelijke jongeren in Engeland samenwonen voor het huwelijk toelaatbaar. In 2001 bleek dat een op de drie christelijke jongeren tussen 18 en 35 jaar daar geen moeite te hebben met samenwonen voor het huwelijk<ref>Dat bleek uit een enquête van de Britse Evangelische Alliantie, waarover in mei 2001 werd bericht.</ref>. Van de niet-christenen vond 83% samenwonen toelaatbaar. In Engeland vonden steeds meer christelijke jongeren samenwonen voor het huwelijk toelaatbaar.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.