Naar inhoud springen

Oorzaak: verschil tussen versies

122 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''oorzaak''' is datgene waardoor iets gebeurt. Om in een gebeuren het verschil aan te geven tussen de werkzaamheid van God en die der mensen, is de onderscheiding van eerste en tweede oorzaak ingevoerd.
 
'''Eerste oorzaak.''' Een eerste oorzaak is een onveroorzaakt zijnde die geldt als de directe of indirecte oorzaak van al het andere dat er is. Van alle geschieden is God de eerste oorzaak. Alle kracht in de schepping is van Hem. Alle substantie is door Hem geschapen en blijft bestaan door Hem. Al wat geworden is, zegt de Schrift (Joh. 1) is door Hem, het Woord (= de Zoon van God), geworden, en zonder Hem is niets geworden dat geworden is. God laat alles gebeuren overeenkomstig Zijn raad.
 
'''Tweede oorzaak.''' De onderscheiding van eerste en tweede oorzaak is in de Christelijke wijsbegeerte en godgeleerdheid aanvaard. Vooral in de leer van de voorzienigheid is deze onderscheiding van grote betekenis.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.