Naar inhoud springen

Vervolging van christenen/Geschiedenis: verschil tussen versies

k
Regel 249:
Ambrosius echter, pastoor te Hiadisko , die daar tegenwoordig was, verzocht dat zij aan hem zouden overgegeven worden. Hij nam hen mee naar Hia­disko, hield hen daar vijftien dagen gevangen, en poogde op verschillende wijzen hen tot bekentenis en herroeping van hun dwalingen , zoals hij meende, te brengen. Maar hij bevond dat zij standvastiger waren dan hij dacht, en zond hen naar de Tsjechische stad Raudnitz. Daar werden zij in een duistere gevangenis gezet, waar zij gedurende twee maanden, zonder dat iemand toegang tot hen had, vertoefden, en op onderschei­dene wijzen werden gepijnigd. Men brandde hun gaten in het lichaam, totdat de ingewanden er ge­deeltelijk uithingen, opdat zij bekennen zouden waar zij deze dwalingen hadden geleerd, wie hun geest­verwanten te Praag waren, terwijl men hen trachtte te dwingen enige namen van de zodanigen bekend te maken. Toen zij aangespoord werden, dat zij van de weg der dwaling tot de waarheid zouden terugkeren, antwoordden zij al lachende: "''Niet wij, maar jullie moeten er aan denken om terug te keren; want jullie zijn van Gods Woord tot de be­driegerijen van de antichrist afgedwaald, en jullie bidden het schepsel aan in plaats van de Schepper''".
 
Als zij tot de strafplaats, waar het vuur ont­stoken was, werden geleid; vermaanden de mispriesters hen dat zij het volk zouden verzoeken voor hen te bidden, waarop zij ten antwoord gaven: "Wij hebben die gebeden niet nodig. Doch chris­tenen, bidt voor uzelf en voor hen die u ver­leiden, dat de allergenadigste Vader geve, dat u de duisternis mag verlaten". Op de gerechtsplaats aangekomen werden zij beiden in één vat gesloten en verbrand. Dit gebeurde op de 21ste augustus in het jaar van onze Heer 1421.<ref name=":6">Adrianus Haemstede, ''Historie der martelaren; Die, om de getuigenis der evangelische waarheid, hun bloed gestort hebben, van Christus onze Zaligmaker af tot het jaar 1655''. Amsterdam: 1671. Herziene druk 1881. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt. </ref>
 
'''1423.''' 2 maart. [https://en.wikipedia.org/wiki/William_Taylor_(Lollard) William Taylor], godgeleerde en priester, wordt te Smithfield, Engeland, als ketter ([[lollard]]) verbrand. [[Bestand:The burnyng of William White.gif|miniatuur|De verbranding van William White (1428)|418x418px]]
Regel 276:
 
'''1479.''' In de Duitse stad Mainz werd de Duitse theoloog en prediker [[Johannes van Wesel]] als ketter tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij stierf twee jaar later in 1481. Hij was een voorloper van de kerkhervormer [[Maarten Luther]].
 
'''1490.''' In Engeland bevond zich, zo verhaalt Haemstede<ref name=":6" />, een ridder genaamd Rogier Dule, die om de belijdenis en het voorstaan van de goddelijke waarheid, werd opgehangen en gewurgd, en wel in het jaar 1490.
 
[[Bestand:Foxe's Book of Martyrs - Tyndale.jpg|miniatuur|445x445px|William Tyndale's einde op aarde. ]]
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.