Naar inhoud springen

Rosj Hasjana: verschil tussen versies

826 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''Rosj Hasjana''', ook geschreven Rosj haSjana of Rosh Hashana (Hebreeuws: ראשראֹשׁ השנההַשָּׁנָה — 'hoofd van het jaar') is het joodse nieuwjaar, dat valt op de dag 1 en 2 van de Hebreeuwse maand Tisjrie en dus twee dagen duurt. In 2015 begon 'Hoofd van het jaar' op zondag 13 september na zonsondergang. 
 
__TOC__
'''<nowiki/>'Dag van de sjofar'.''' De dag waarop Rosj Hasjana valt, heet ook Jom Hasjofar, letterlijk de 'dag van de sjofar' een instrument gemaakt van een ramshoorn. In het Nederlands weergegeven als de 'dag van de bazuin', hoewel de bazuin een ander instrument is dan de sjofar. Op beide nieuwjaarsdagen wordt op de ramshoorn geblazen.
 
Rosh Hasjana houdt verband met ''de [[dag van het geklank]]'' die is ingesteld in Lev. 23:24 en Num. 29:1. De term 'Rosj Hasjana' komt echter pas voor in Ez. 40:1. <blockquote>''Eze 40:1 In het vijfentwintigste jaar van onze ballingschap, aan het <u>begin van het jaar</u>, op de tiende van de maand, in het veertiende jaar nadat de stad was verslagen, op diezelfde dag was de hand van de HEERE op mij en bracht Hij mij erheen. (HSV)''</blockquote>Er is verschil van mening over de betekenis van 'begin van het jaar' in dit vers: begin van het godsdienstig jaar of van het burgerlijk jaar. De Joden houden het voor het begin van het burgerlijke jaar: de eerste dag van de maand Tisjrie. Anderen verstaan het van het godsdienstig jaar: de eerste dag van de maand Abib. Hoe het ook zij, het Joodse nieuwjaar valt op 1 en 2 Tisjrie.
 
== Data ==
Doordat de gregoriaanse kalender geen gelijke tred houdt met de joodse kalender, valt Rosj Hasjana steeds op verschillende data van de algemene kalender:
* 2014: 24-26 september
* 2015: 13-15 september
* 2016: 2-4 oktober
* 2017: 20-22 september
[[Bestand:Tasjliech bij Beth Shoshanna Deventer.jpg|miniatuur|447x447px|Het eeuwenoude Tasjliech-ritueel met de Joodse gemeente Beth Shoshanna te Deventer (Nederland) aan de rivier de IJssel]]
'''<nowiki/>'Wegwerpen'.''' Verder is een gebruik bij orthodoxe joden op de middag van Rosj Hasjana: 'tasjliech' (= 'wegwerpen'). Men gaat voor dit wegwerpen naar stromend water, met liefst levende vissen erin, en werpt daarin vanuit de zakken van de kleding broodkruimels onder het opzeggen van een gebed. Dit wegwerpen staat symbool voor het zich ontdoen van slechte dingen, zonden en slechte gedachten.
 
== 'Hoofd van het jaar' en 'Dag van het geklank' ==
Het nieuwjaarsfeest Rosj Hasjana van de Joden is niet helemaal hetzelfde als de oorspronkelijke '[[dag van het geklank]]' in de Schrift. De joden hebben in de loop der tijden de Dag van het geklank veranderd, uitgebreid. De bijbelse Dag van het geklank valt samen met de eerste dag van het burgerlijke jaar, maar is in de Schrift geen nieuwjaarsdag. De term 'Hoofd van het jaar' is echter volgens de ''burgerlijke'' kalender, niet volgens de door God ingestelde kalender, die met de lentemaand Abib begint. De bijbelse Dag van het geklank duurt 1 dag, Hoofd van het jaar duurt 2 dagen. De rabbijnen voegden aan de oorspronkelijke één enkele dag er ca. 500 v.C. een dag aan toe, waardoor het een feest van twee dagen werd. Gebruiken als zoete dingen eten en 'wegwerpen' komen niet in de Schrift voor.
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.