Naar inhoud springen

Daniël 8: verschil tussen versies

4.085 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 66:
 
'''Tegen het sierlijke [land].''' Het land Israël.
 
== 10 ==
<onlyinclude><sup>10</sup> En hij werd groot tot aan het leger van de hemel; en hij wierp er [sommigen] van dat leger, namelijk van de sterren, ter aarde neder, en hij vertrad ze. </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''Het leger van hemel.''' De menigte sterren in het hemelruim.
 
'''[Sommigen] van dat leger.''' Van de Israëlieten, zo menen sommige uitleggers.
 
== 11 ==
<onlyinclude><sup>11</sup> Ja, hij maakte zich groot tot aan de Vorst van dat leger, en van Hem werd weggenomen het gedurig [offer], en de woning van Zijn heiligdom werd neergeworpen. </onlyinclude>(SV)
'''De Vorst van dat leger.''' De God van Israël.
 
'''Van Hem werd weggenomen het gedurig [offer].''' De dagelijkse brandoffers: het morgen- en het avondoffer. Antiochus deed de offerdienst ophouden.
 
'''Neergeworpen.''' Vernederd, ontwijd, ontheiligd.
 
== 12 ==
<onlyinclude><sup>12</sup> En een leger werd overgegeven tegen het gedurig [offer], wegens de overtreding; en hij wierp de waarheid ter aarde; en deed [het] en het gelukte wel. </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''Het leger.''' Zie vs. 10-11, 13. De Israëlieten.
 
'''Hij.''' Antiochus IV.
 
== 13 ==
<onlyinclude><sup>13</sup> Daarna hoorde ik een heilige spreken en een [andere] heilige zei tot degene die sprak: tot hoelang zal dat gezicht van het gedurig [offer] en [van] de overtreding van verwoesting zijn, dat beide het heiligdom en het leger [ter] vertreding overgegeven zullen worden? </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''Het heiligdom.''' Vs. 11.
 
'''Het leger enz.''' Vs.12.
 
'''De overtreding van verwoesting.''' Een overtreding die verwoesting met zich brengt.
 
== 14 ==
<onlyinclude><sup>14</sup> En hij zeide tot mij: Tot twee duizend en driehonderd avonden [en] morgens; dan zal het heiligdom gerechtvaardigd worden. </onlyinclude>(SV)
'''Tot twee duizend en driehonderd avonden [en] morgens.''' De avonden en morgens opgeteld is 2300. Dit getal gedeeld door 2 geeft het aantal dagen: 1150 dagen. Zo lang duurt de periode waarin het gedurig offer is weggenomen.
 
Dit gebeuren is misschien een [[type]] (voorafbeelding) van wat er in de [[eindtijd]] gaat gebeuren. In de eindtijd zal de heilige stad 42 maanden lang vertreden worden.<blockquote>''Opb 11:2 En de voorhof die buiten de tempel is, verwerp die en meet die niet, want hij is aan de naties gegeven, en zij zullen de heilige stad vertreden tweeenveertig maanden lang. (Telos)''</blockquote>42 maanden = 3 x 12 + 6 maanden = 3 ½ jaren = 42 x 30 dagen = 1260 dagen. De twee getuigen uit Openbaring zullen 1260 dagen lang profeteren.<blockquote>''Opb 11:3 En ik zal aan mijn twee getuigen macht geven en zij zullen profeteren twaalfhonderdzestig dagen lang, met zakken bekleed.'' (Telos)</blockquote>De vrouw uit Openbaring ( = gelovig overblijfsel) wordt 3 ½ tijd (= 3 ½ jaar) verborgen en gevoed<blockquote>''Opb 12:14 En aan de vrouw werden de twee vleugels van de grote arend gegeven, opdat zij in de woestijn zou vliegen naar haar plaats, waar zij gevoed wordt een tijd en tijden en een halve tijd, buiten het gezicht van de slang.'' (Telos)</blockquote>Het Beest heeft 42 maanden lang gezag om te handelen. <blockquote>''Opb 13:5 En hem werd een mond gegeven die grote dingen en lasteringen sprak; en hem werd gezag gegeven om te handelen, tweeenveertig maanden.'' (Telos)</blockquote>'''Gerechtvaardigd worden.''' In rechten hersteld worden; de rechtmatige plaats herkrijgen.
 
== 15 ==
<onlyinclude><sup>15</sup> En het geschiedde, toen ik dat gezicht zag, ik Daniel, zo zocht ik de betekenis ervan, en ziet, er stond voor mij als de gedaante van een man. </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''De gedaante van een man.''' De engel Gabriël (vs. 16). Zijn naam betekent "man Gods", zie [[Gabriël]].
 
== 16 ==
<onlyinclude><sup>16</sup> En ik hoorde een stem van [een] mens tussen [de oevers van de] Ulai, en hij riep en zei: Gabriel! geef deze het gezicht te verstaan. </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''Een stem van [een] mens.''' Het schijnt de stem van de Mensenzoon te zijn: van onze Heer Jezus, de Heer der engelen.
 
==Meer weten==
Willem J. Ouweneel, [https://www.youtube.com/watch?v=oKiVy50JChQ Wereldrijken gaan op en onder]. Youtube.com: Groeien in geloof, 22 kan. 2017. Lezing over Dan. 7 en 8, gehouden op 11 jan. 2017 te Vlaardingen. Duur: 53 min 3 sec. De vragenbespreking na afloop van de lezing: [https://www.youtube.com/watch?v=16Ksu20jXrU vragenbespreking], duur 34 min. 35 sec.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.