Naar inhoud springen

GEZAG en/in DIENSTBAARHEID m/v: verschil tussen versies

oorspronkelijke opzet herstellen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''GEZAG en/in DIENSTBAARHEID m / v ?''' INHOUD (deze laat tevens de onderwerpen zien). A INLEIDING B. Gezagsgebieden C Het Gezag van Jezus D Het Gezag van de Apostelen Kiezen en aanstellen 12e Apostel. Rechten van de Apostelen E. HOUDING GEZAGDRAGERS Aanstellen nieuwe Gezagsdragers. Gemeentelijke problemen oplossen. F. Oudsten OPZIENER WAARAAN VOLDOEN DE TAAK G. Diakenen Gemeente-Diakenen en Zendings-Diakene...')
 
(oorspronkelijke opzet herstellen)
Regel 3:
INHOUD (deze laat tevens de onderwerpen zien).
 
A INLEIDING
 
B. Gezagsgebieden
B. Gezagsgebieden
C Het Gezag van Jezus
 
C Het Gezag van Jezus
 
D Het Gezag van de Apostelen
 
Kiezen en aanstellen 12e Apostel.
Kiezen en aanstellen 12e Apostel.
Rechten van de Apostelen
 
Rechten van de Apostelen
 
E. HOUDING GEZAGDRAGERS
 
Aanstellen nieuwe Gezagsdragers.
Aanstellen nieuwe Gezagsdragers.
Gemeentelijke problemen oplossen.
 
F. Oudsten
Gemeentelijke problemen oplossen.
OPZIENER
 
WAARAAN VOLDOEN
F. '''Oudsten'''
DE TAAK
 
G. Diakenen
OPZIENER
Gemeente-Diakenen en Zendings-Diakenen
 
H. VROUWEN als leidinggevenden
WAARAAN VOLDOEN
HOE GAAT JEZUS OM MET VROUWEN
 
1. De Samaritaanse vrouw.
DE TAAK
2.  De Syro-Fenicie vrouw
 
       3.  De voeten zalvende vrouw
G. '''Diakenen'''
4. Andere vrouwen
 
I. Hoe zit het eigenlijk, vrouwen als leidinggevenden..
Gemeente-Diakenen en Zendings-Diakenen
 
H. '''VROUWEN als leidinggevenden'''
 
HOE GAAT JEZUS OM MET VROUWEN
 
1. De Samaritaanse vrouw.
 
2.  De Syro-Fenicie vrouw
 
3.  De voeten zalvende vrouw
 
4. Andere vrouwen
 
I. '''Hoe zit het eigenlijk''', vrouwen als leidinggevenden..
Vrouwen staatkundig gezag
Argumenten uit de Bijbel 
Regel 33 ⟶ 54:
Vrouwen en gebed en zangleiding.
En de mannen dan? Misleiding. Rustig houden.
J. '''Andere leidinggevenden.'''
Profeet, leraar,Liturg, Adjudant/vicaris, Voorgangers, Prediker/predikant. Leiders.
K. De Broeder, De Zuster..
L. Samenvatting Gezag in dienstbaarheid.
 
Profeet, leraar,Liturg, Adjudant/vicaris, Voorgangers, Prediker/predikant. Leiders.
A. INLEIDING
Jouw vraag over hoe de Bijbel zelf spreekt over; hoe leiding gegeven wordt aan de gemeente van Jezus Christus, zijn hier enkele overwegingen.
Er zijn in vele boeken en artikelen en dingen geschreven over leiding en bestuur in de gemeente of kerk. Meestal beschrijven ze de structuur van kerk en gemeente zoals dat in verschillende kerkverbanden plaatsvindt. En of vrouwen ook in het ambt kunnen. Bij de een helemaal wel en bij de ander helemaal niet. En hoe zit dat in de politiek?
Wat we willen weten is wat de Bijbel (Biblos) zelf zegt. En dat is best verrassend.
Eerst het gezag van Jezus
Dan het gezag van de apostelen
Ten derde gezag in de gemeente van Christus. Mannen en vrouwen?
We moeten onderscheiden dat de Here Jezus en zijn discipelen allen in het Hebreeuws/Aramees spraken en het Grieks ook slechts een vertaling daarvan is, de diepere betekenis van het geestelijk ligt in de oorspronkelijke taal. Soms echter is er ook in het Grieks een diepere betekenis die niet in één woord in het Nederlands te vertalen is. Daarom wordt ook de Griekse tekst uitvoeriger behandeld, Het ‘ε’ tekentje staat voor de Griekse letter ‘h’, ‘ή’ , =de ‘è’ of ‘hè’ klank.
Tenzij anders aangegeven zijn de teksten uit de NBG51.
 
K. '''De Broeder, De Zuster.'''.
B. Gezagsgebieden
 
L. '''Samenvatting Gezag in dienstbaarheid.'''
Eerst het gezag van Jezus.
Daar valt in wezen niet over te twisten. Als je christen bent en volgeling van Jezus dan spreekt het vanzelf. Jezus is de Zoon van God en ook God, er is geen hoger gezag. Echter van menselijk standpunt gezien, zoals de Leiders van Israël toen, was ook duidelijk dat Jezus het hoogste gezag had. dat werd op verschillende manieren duidelijk gemaakt. Alleen de meesten wilden het niet aanvaarden. Maar zijn volgelingen (discipelen) hebben hem aanvaard.
Dan het gezag van de apostelen.
Hoe ontvingen ze dit gezag en wat voor gezag was dat dan. Hoe wilde Jezus dat ze dat zouden uitoefenen.
Ten derde gezag in de gemeente van Christus.
Het beruste eerst bij de apostelen en toen bij de oudsten, maar er zijn later ook diakenen en andere leiders. Was dat allemaal hetzelfde of was er toch verschil, dus onderscheid. En zijn ook de vrouwen daarin betrokken of niet en hoe dan.
 
A. INLEIDING
Gezag wordt verleent (binnen een bepaald kader) door wie gezag heeft.
Jouw vraag over hoe de Bijbel zelf spreekt over; hoe leiding gegeven wordt aan de gemeente van Jezus Christus, zijn hier enkele overwegingen.
Gezag moet aanvaard worden en uitgeoefend door wie daarin aangesteld is.
Er zijn in vele boeken en artikelen en dingen geschreven over leiding en bestuur in de gemeente of kerk. Meestal beschrijven ze de structuur van kerk en gemeente zoals dat in verschillende kerkverbanden plaatsvindt. En of vrouwen ook in het ambt kunnen. Bij de een helemaal wel en bij de ander helemaal niet. En hoe zit dat in de politiek? Wat we willen weten is wat de Bijbel (Biblos) zelf zegt. En dat is best verrassend.
Gezag moet aanvaard worden door hen die onder dat gezag staan.
 
Eerst het gezag van Jezus. Dan het gezag van de apostelen. Ten derde gezag in de gemeente van Christus. Mannen en vrouwen? We moeten onderscheiden dat de Here Jezus en zijn discipelen allen in het Hebreeuws/Aramees spraken en het Grieks ook slechts een vertaling daarvan is, de diepere betekenis van het geestelijk ligt in de oorspronkelijke taal. Soms echter is er ook in het Grieks een diepere betekenis die niet in één woord in het Nederlands te vertalen is. Daarom wordt ook de Griekse tekst uitvoeriger behandeld, Het ‘ε’ tekentje staat voor de Griekse letter ‘h’, ‘ή’ , =de ‘è’ of ‘hè’ klank.
Tenzij anders aangegeven zijn de teksten uit de NBG51.
 
B. '''Gezagsgebieden'''
 
'''Eerst het gezag van Jezus'''. Daar valt in wezen niet over te twisten. Als je christen bent en volgeling van Jezus dan spreekt het vanzelf. Jezus is de Zoon van God en ook God, er is geen hoger gezag. Echter van menselijk standpunt gezien, zoals de Leiders van Israël toen, was ook duidelijk dat Jezus het hoogste gezag had. dat werd op verschillende manieren duidelijk gemaakt. Alleen de meesten wilden het niet aanvaarden. Maar zijn volgelingen (discipelen) hebben hem aanvaard. '''Dan het gezag van de apostelen'''. Hoe ontvingen ze dit gezag en wat voor gezag was dat dan. Hoe wilde Jezus dat ze dat zouden uitoefenen. '''Ten derde gezag in de gemeente van Christus'''. Het beruste eerst bij de apostelen en toen bij de oudsten, maar er zijn later ook diakenen en andere leiders. Was dat allemaal hetzelfde of was er toch verschil, dus onderscheid. En zijn ook de vrouwen daarin betrokken of niet en hoe dan.
 
Gezag wordt verleent (binnen een bepaald kader) door wie gezag heeft. Gezag moet aanvaard worden en uitgeoefend door wie daarin aangesteld is. Gezag moet aanvaard worden door hen die onder dat gezag staan.
C. Het Gezag van Jezus.
We geloven dat de Heilige Schrift het geopenbaarde Woord van God is en ons daarom ook leert over de gemeentestructuur van de kerk (het lichaam) van Jezus Christus.
Als het gaat om Gezag, wie heeft de Leiding. Wie heeft het (geestelijk) gezag. - I s er verschil tussen Leiding geven en Gezag hebben.
 
C. '''Het Gezag van Jezus.''' We geloven dat de Heilige Schrift het geopenbaarde Woord van God is en ons daarom ook leert over de gemeentestructuur van de kerk (het lichaam) van Jezus Christus. Als het gaat om Gezag, wie heeft de Leiding. Wie heeft het (geestelijk) gezag. - I s er verschil tussen Leiding geven en Gezag hebben.
God zelf als Schepper van de hemelen en de aarde is het hoogste Gezag.
In de Thora heeft God de priesters aangewezen als geestelijke gezagsdragers over het volk Israël. De richters en daarna de koning en zijn vorsten droegen het staatkundig gezag.
Eigenlijk een soort hiërarchie (priesterrangorde) van hogepriester, priester en dienaren (de levieten). Waarbij alleen de (hoge)priester bevoegd was om de offers te brengen voor de zonde van het volk. Om de relatie met God te kunnen herstellen.
Dan lezen we dat God zelf begint aan te gegeven en te bepalen wie het Gezag heeft in de tijd van het Nieuwe Verbond. (wat wij het Nieuwe Testament noemen) Als het koninkrijk van God zich baan breekt met de verkondiging door Jezus.
Eerst komt Gods stem tot Johannes (de Doper) de zoon van Zacharia, uit het geslacht van het priesterschap. Een priesterlijke aanstelling kreeg je als je 30 jaar werd, Johannes was toen 30 jaar. God zelf zet hem apart met een profetische bediening.
Een Stem die zegt: ' op wie je de Geest ziet komen en blijven, Die is het'. Joh.1:29-34. 
God zelf geeft dus aan waar op gelet moet worden zodat je weet Wie het is. Tot dan toe is God incognito aanwezig in Jezus als de mensenzoon.
Dan als Jezus door Johannes gedoopt wordt en de Heilige Geest als een duif neerkomt op Jezus, wordt Jezus aangewezen door de Heilige Geest. Mat.3:16, Mar.1:9, Luk.3:22.
Als God (de Vader) zich daarbij voegt met een stem uit de hemel: ' Deze is Mijn Zoon, de Geliefde, in Wien ik mijn welbehagen heb'. Mat.3:17.
'Gij zijt Mijn Zoon, de Geliefde, in U heb Ik mijn welbehagen'. Mar.1:10, Luk.3:22.
De Drie eenheid is samen aanwezig.
De mensen hebben het allemaal gehoord, ook de Farizeeën waren bij de Jordaan.
Toch willen ze het niet aannemen. Later stellen ze de vraag aan Jezus wie hem zijn ‘bevoegdheid’ heeft gegeven. Jezus verwijst dan naar Johannes.
De grondtekst van het woord 'bevoegdheid' heeft het over 'exousia' . ‘EXOUSIA’ betekent :gezag, autoriteit, de exclusieve macht om dit te doen. Dit heeft een veel sterkere lading dan ‘bevoegdheid’. Dat is wat zij Hem vragen, 'wie heeft u dit Gezag gegeven'?
 
God zelf als Schepper van de hemelen en de aarde is het hoogste Gezag. In de Thora heeft God de priesters aangewezen als geestelijke gezagsdragers over het volk Israël. De richters en daarna de koning en zijn vorsten droegen het staatkundig gezag. Eigenlijk een soort hiërarchie (priesterrangorde) van hogepriester, priester en dienaren (de levieten). Waarbij alleen de (hoge)priester bevoegd was om de offers te brengen voor de zonde van het volk. Om de relatie met God te kunnen herstellen. Dan lezen we dat God zelf begint aan te gegeven en te bepalen wie het Gezag heeft in de tijd van het Nieuwe Verbond. (wat wij het Nieuwe Testament noemen) Als het koninkrijk van God zich baan breekt met de verkondiging door Jezus.
Later op de berg der verheerlijking spreekt God een tweede keer en bevestigd opnieuw:
Eerst komt Gods stem tot Johannes (de Doper) de zoon van Zacharia, uit het geslacht van het priesterschap. Een priesterlijke aanstelling kreeg je als je 30 jaar werd, Johannes was toen 30 jaar. God zelf zet hem apart met een profetische bediening. Een Stem die zegt: ' op wie je de Geest ziet komen en blijven, Die is het'. Joh.1:29-34. 
'Daar overschaduwde hen een lichtende wolk, en een stem uit de wolk zeide: 'Deze is Mijn Zoon, de Geliefde*, in Wien Ik mijn welbehagen heb; hoort naar Hem'. Mat.17:5, Mar.9:7
God zelf geeft dus aan waar op gelet moet worden zodat je weet Wie het is. Tot dan toe is God incognito aanwezig in Jezus als de mensenzoon. Dan als Jezus door Johannes gedoopt wordt en de Heilige Geest als een duif neerkomt op Jezus, wordt Jezus aangewezen door de Heilige Geest. Mat.3:16, Mar.1:9, Luk.3:22.
Horen was een belangrijke oproep in Israël, het “Sjema Isra-el”. Deu.6:4. Wat God hun geboden had, horen naar God en gehoorzamen, en nu zegt God ‘hoort naar Hem’.
Als God (de Vader) zich daarbij voegt met een stem uit de hemel: ' Deze is Mijn Zoon, de Geliefde, in Wien ik mijn welbehagen heb'. Mat.3:17. 'Gij zijt Mijn Zoon, de Geliefde, in U heb Ik mijn welbehagen'. Mar.1:10, Luk.3:22. De Drie eenheid is samen aanwezig. De mensen hebben het allemaal gehoord, ook de Farizeeën waren bij de Jordaan. Toch willen ze het niet aannemen. Later stellen ze de vraag aan Jezus wie hem zijn ‘bevoegdheid’ heeft gegeven. Jezus verwijst dan naar Johannes. De grondtekst van het woord 'bevoegdheid' heeft het over 'exousia' . ‘EXOUSIA’ betekent :gezag, autoriteit, de exclusieve macht om dit te doen. Dit heeft een veel sterkere lading dan ‘bevoegdheid’. Dat is wat zij Hem vragen, 'wie heeft u dit Gezag gegeven'?
 
Later op de berg der verheerlijking spreekt God een tweede keer en bevestigd opnieuw: 'Daar overschaduwde hen een lichtende wolk, en een stem uit de wolk zeide: 'Deze is Mijn Zoon, de Geliefde*, in Wien Ik mijn welbehagen heb; hoort naar Hem'. Mat.17:5, Mar.9:7 Horen was een belangrijke oproep in Israël, het “Sjema Isra-el”. Deu.6:4. Wat God hun geboden had, horen naar God en gehoorzamen, en nu zegt God ‘hoort naar Hem’.
 
Ook Petrus, als apostel, komt daar op terug in zijn brief aan de gemeente., 1Pet.01:16-18, ‘ maar wij zijn ooggetuigen geweest van zijn majesteit’. ‘Want Hij heeft van God, de Vader, eer en heerlijkheid ontvangen, toen zulk een stem van de hoogwaardige Heerlijkheid tot hem kwam; 'Deze is mijn Zoon, mijn geliefde, in wien Ik mijn welbehagen heb’. ‘En deze stem hebben ook wij uit de hemel horen komen, toen wij met Hem op de heiligen berg waren’. Zo wordt Jezus als Gods Zoon aangewezen en bekrachtigd met de Heilige Geest en heeft Hij het absolute gezag ontvangen. Over de natuur. Over ziekte en dood. Over demonen, boze geesten. Over de Gemeente. Jezus zelf is de Gezondene, de Gezant uit de hemel.  De Apostel en Hogepriester. ‘Daarom heilige broeders, deelgenoten der hemelse roeping, richt uw oog op de Apostel (gezondene) en Hogepriester onzer belijdenis, Jezus’. Heb.3:1. ‘Maar Christus, opgetreden als Hogepriester (door zichzelf te offeren)’. Heb.9:11.
Ook Petrus, als apostel, komt daar op terug in zijn brief aan de gemeente., 1Pet.01:16-18,
‘ maar wij zijn ooggetuigen geweest van zijn majesteit’.
‘Want Hij heeft van God, de Vader, eer en heerlijkheid ontvangen,
toen zulk een stem van de hoogwaardige Heerlijkheid tot hem kwam;
Deze is mijn Zoon, mijn geliefde, in wien Ik mijn welbehagen heb’.
‘En deze stem hebben ook wij uit de hemel horen komen, toen wij met Hem op de heiligen berg waren’.
Zo wordt Jezus als Gods Zoon aangewezen en bekrachtigd met de Heilige Geest en heeft Hij het absolute gezag ontvangen.
Over de natuur.
Over ziekte en dood.
Over demonen, boze geesten.
Over de Gemeente.
Jezus zelf is de Gezondene, de Gezant uit de hemel.  De Apostel en Hogepriester.
‘Daarom heilige broeders, deelgenoten der hemelse roeping, richt uw oog op de Apostel (gezondene) en Hogepriester onzer belijdenis, Jezus’. Heb.3:1.
‘Maar Christus, opgetreden als Hogepriester (door zichzelf te offeren)’. Heb.9:11.
 
Hij begint met het prediken (''kεrussein'' = proclameren*) over het Koninkrijk der hemelen, en wat dit allemaal geestelijk en praktisch betekent. Zie de Bergrede, Mat.6-9. Ook aan de andere steden moet Ik het evangelie van het Koninkrijk Gods verkondigen*, want daartoe ben Ik uitgezonden.(''apestalmai'') Luk. 4:43. Apostel* is dus Gezondene Jezus is de koning van dat koninkrijk.
Hij bepaald en leert zijn regels van dat koninkrijk, maar ook op welke wijze de leidinggevenden leiding gaan geven. Dat heeft Hij hen duidelijk gemaakt ook in de 40 dagen na zijn opstanding en toen Hij hun zijn geboden gegeven heeft. Als de gemeente begint is het voor de 'apostelen'* duidelijk hoe er leiding geven moet worden in het koninkrijk van de liefde. Want in de gemeente van Christus is een bepaalde vorm van dat Koninkrijk al aanwezig.
Ook aan de andere steden moet Ik het evangelie van het Koninkrijk Gods verkondigen*, want daartoe ben Ik uitgezonden.(apestalmai) Luk. 4:43. Apostel* is dus Gezondene
Jezus is de koning van dat koninkrijk.
Hij bepaald en leert zijn regels van dat koninkrijk, maar ook op welke wijze de leidinggevenden leiding gaan geven.
Dat heeft Hij hen duidelijk gemaakt ook in de 40 dagen na zijn opstanding en toen Hij hun zijn geboden gegeven heeft.
Als de gemeente begint is het voor de 'apostelen'* duidelijk hoe er leiding geven moet worden in het koninkrijk van de liefde.
Want in de gemeente van Christus is een bepaalde vorm van dat Koninkrijk al aanwezig.
 
Onder het Oude Verbond lag het geestelijk gezag bij de (hoge)priester, die mocht de offers brengen. Het staatkundig gezag was bij de koning en zijn ambtenaren. In het Nieuwe Verbond zegt Petrus zijn we ‘een koninklijk priesterschap’.1Pet.2:9.
In het Nieuwe Verbond zegt Petrus zijn we ‘een koninklijk priesterschap’.1Pet.2:9.
 
D. '''Het Gezag ontvangen door de Apostelen.''' Het gezag* en bediening* (''diakonein'') van de eerste twaalf apostelen*. Mat.10:1-8(-42) Jezus begint met het aanstellen* van uit zijn discipelen kring van de 12 apostelen. En geeft ook hun 'gezag', autoriteit. Zoals we al eerder hebben gezien bij Jezus is dat het woord ‘exousia.’. Dat is Autoriteit over: a. demonen/boze geesten b. en om zieken te genezen. c. Hij zendt*(''exapesteilan'') hen uit om te prediken*, het evangelie van het Koninkrijk. Daarnaast is er ook zorg voor de armen. Joh. 13:29 of dat hij iets aan de armen moest geven. Joh. 12:4-7. En ook betalen ze de belasting aan de overheid. Mat. 22:21. Geeft de keizer wat des keizers is. Judas is de beheerder van het geld, de kas. Joh. !2:6, !3:29. Voor Zijn hemelvaart geeft Jezus hen het Zendingsbevel Mat.28:18-19. Gaat dan heen, (1) maakt alle volken tot Mijn discipelen (leerlingen, volgelingen) (2) en doopt hen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest, (3) en leert* hen onderhouden al wat Ik u bevolen* heb. Maar ook in Han.1:1-11. Jezus heeft de 'apostelen' uitgekozen* (''exelexato'').. election=verkiezing. Dit deed Hij door de Heilige Geest. Jezus gaf de 'apostelen' zijn bevelen*(''enteilamenos''). De meesten van hen waren ongeletterde mensen, zij kwamen niet meer uit een priestergeslacht. Jezus laat zien dat in het koninkrijk van God er geen voorrechten meer zijn van een bepaalde klasse, ook vissers mensen worden Zijn geestelijke leidinggevenden.
D. Het Gezag ontvangen door de Apostelen.
Het gezag* en bediening* (diakonein) van de eerste twaalf apostelen*. Mat.10:1-8(-42)
Jezus begint met het aanstellen* van uit zijn discipelen kring van de 12 apostelen.
En geeft ook hun 'gezag', autoriteit. Zoals we al eerder hebben gezien bij Jezus is dat het woord ‘exousia.’. Dat is Autoriteit over:
a. demonen/boze geesten
b. en om zieken te genezen.
c. Hij zendt*(exapesteilan) hen uit om te prediken*, het evangelie van het Koninkrijk.
Daarnaast is er ook zorg voor de armen. Joh. 13:29 of dat hij iets aan de armen moest geven. Joh. 12:4-7.
En ook betalen ze de belasting aan de overheid. Mat. 22:21. Geeft de keizer wat des keizers is.
Judas is de beheerder van het geld, de kas. Joh. !2:6, !3:29.
Voor Zijn hemelvaart geeft Jezus hen het Zendingsbevel Mat.28:18-19.
Gaat dan heen, (1) maakt alle volken tot Mijn discipelen (leerlingen, volgelingen)
(2) en doopt hen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest,
(3) en leert* hen onderhouden al wat Ik u bevolen* heb.
Maar ook in Han.1:1-11
Jezus heeft de 'apostelen' uitgekozen* (exelexato).. election=verkiezing.
Dit deed Hij door de Heilige Geest.
Jezus gaf de 'apostelen' zijn bevelen*. (enteilamenos).
De meesten van hen waren ongeletterde mensen, zij kwamen niet meer uit een priestergeslacht.
Jezus laat zien dat in het koninkrijk van God er geen voorrechten meer zijn van een bepaalde klasse, ook vissers mensen worden Zijn geestelijke leidinggevenden.
 
Jezus verscheen hen 40 dagen lang, na zijn opstanding. Hij spreekt met hen over al wat het Koninkrijk Gods betreft en dat ze moesten wachten op de belofte van de Vader Om met de Heilige Geest gedoopt te worden. 'Wanneer de Heilige Geest over jullie komt Dan zul je kracht* ontvangen, (''dunamin''). En je zult mijn getuigen* zijn'.(''martures''). Ons woord ‘martelaar’. Op de pinksterdag; zij dan, (1) die zijn woord (van Petrus) aanvaarden, (2) lieten zich dopen …..(3) En zij bleven volharden bij het onderwijs* (''didachij'') van de apostelen. Want Jezus had de apostelen Zijn bevelen, geboden gegeven ,om dit aan de nieuwe discipelen te leren.
Jezus verscheen hen 40 dagen lang, na zijn opstanding.
Hij spreekt met hen over al wat het Koninkrijk Gods betreft en dat ze moesten wachten op de belofte van de Vader Om met de Heilige Geest gedoopt te worden.
'Wanneer de Heilige Geest over jullie komt
Dan zul je kracht* ontvangen, (dunamin).
En je zult mijn getuigen* zijn'.(martures). Ons woord ‘martelaar’.
Op de pinksterdag; zij dan, (1) die zijn woord (van Petrus) aanvaarden, (2) lieten zich dopen …..
(3) En zij bleven volharden bij het onderwijs* (didachij) van de apostelen.
Want Jezus had de apostelen Zijn bevelen, geboden gegeven ,
om dit aan de nieuwe discipelen te leren.
 
'''Het kiezen van een 12e apostel,'''(gezagsdrager) Han.1:20-26 in de plaats van Judas die aan deze ‘bediening* deel had gekregen, gebeurt zo; Petrus zegt in de psalmen staat: ‘een ander neme het ‘opzicht* (''episkopos'').dat hij had’ .
Het kiezen van een 12e apostel,(gezagsdrager)
Han.1:20-26 in de plaats van Judas die aan deze ‘bediening* deel had gekregen, gebeurt zo;
Petrus zegt in de psalmen staat: ‘een ander neme het ‘opzicht* (episkopos).dat hij had’ .
Er moet dan, (hierbij noemt hij de conditie, voorwaarden)
a. van de mannen die zich bij ons hebben aangesloten,
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.