Naar inhoud springen

Vervolging van christenen: verschil tussen versies

5.804 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
 
== Tegenwoordige verdrukking ==
'''Omvang.''' Wereldwijd lijden, anno 2019, 260 miljoen christenen om hun geloof in Jezus Christus<ref name=":2">Bron: Nieuwsbrief van OpenDoors, 16 jan. 2020. </ref>.
 
'''Trend.''' In 2017 werden ongeveer 215 miljoen christenen vervolgd of verdrukt <ref name=":1">Bron: Nieuwsbrief Open Doors dd. 18 jan. 2018. </ref>. In 2009 waren dat er 100 miljoen<ref name=":0">Nieuwsbericht [http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article2956125.ece/Noord-Korea_weer_nummer_1_christenvervolging.html Noord-Korea weer nummer 1 christenvervolging] op Trouw.nl dd. 6 jan. 2010</ref>. De verdrukking ven vervolging van christenen is de afgelopen jaren wereldwijd toegenomen, in omvang en hevigheid, zo constateerde Open Doors in het begin van het jaar 2020<ref name=":2" />. In het begin van 2021 deelde Open Doors mee dat voor het eerst in de geschiedenis van de ranglijst elk land in de top-50 is beoordeeld met 'zeer zware' of 'extreme' geloofsvervolging<ref>Bron: Open Doors, ''Ranglijst Christenvervolging 2021''. </ref>.
 
'''Ranglijst van landen.''' Open Doors, een organisatie die zich inzet voor verdrukte en vervolgde christenen, houdt een ranglijst bij van landen waar christenen vervolgd en verdrukt worden. 
 
<div class="thumb" style="margin: 0px; clear: both;"><div style="overflow: auto; overflow-x: scroll; width: 100%;">
Regel 31:
'''Allerlei mensen.''' Mensen van allerlei stand en soort, man en vrouw, jong en oud, rijk en arm, aanzienlijk en gering, hebben om de waarheid van het evangelie en het getuigenis van hun geloof geleden onder verachting, verdrukking en vervolging. Adrianus Hamsteadius (17<sup><small>de</small></sup> eeuw) merkt in zijn geschiedenis van de martelaren op:<ref>Adrianus Haemstedius, ''Historie der martelaren; Die, om de getuigenis der evangelische waarheid, hun bloed gestort hebben, van Christus onze Zaligmaker af tot het jaar 1655'' (Amsterdam: 1671. Herziene druk 1881), blz. 89. Spelling gemoderniseerd voor Christipedia. </ref> "''Opmerkelijk is het, dat om de getuigenis van het evangelie te vereren, geen stand of soort van mensen uitgesloten was, die door God geroepen waren, om van Hem en Zijn waarheid getuigenis te geven. Zo zijn er heerlijke voorbeelden van vrouwen, die, met mannelijke standvastigheid, allerlei pijnigingen en martelingen, om de naam van Jezus Christus, verduurden.''"
 
'''Ervaring.''' Een Iraanse kerkleider die in februari 2023 vervroegd vrijkwam uit de gevangenis, schreef: "''Telkens als de gedachte bij me opkwam hoe ontzettend moeilijk het is om God in deze wereld te dienen, schoot me te binnen dat er eens een dag komt dat ik aan Zijn zijde mag zitten en met Hem zal regeren. Ook al ben ik als kind van God vele malen opgesloten vanwege Zijn naam, ik geloof nog steeds dat niemand ooit Zijn Woord kan opsluiten, waar dan ook. Gods Woord wordt overal verspreid. Ja, ik vertrouw op Zijn Woord.''"<ref>Bron: https://cvandaag.nl/95141-kerkleider-iran-schrijft-indrukwekkende-brief-na-vrijlating-niemand-kan-ooit-zijn-woord-opsluiten , nieuwsbericht van 7 maart 2023.</ref>
 
== Gods oordeel ==
Laat God al die verdrukking en vervolging toe, zonder dat Hij zijn kinderen beschermt en de goddelozen bestraft? Wel, God laat veel toe, maar soms beschermt hij en straft de zondaar die zijn schapen vervolgt.
 
Wij zullen hier een voorbeeld verhalen<ref>Ontleend aan: Adrianus Haemstede, ''Historie der martelaren''; ''Die, om de getuigenis der evangelische waarheid, hun bloed gestort hebben, van Christus onze Zaligmaker af tot het jaar 1655''. Amsterdam: 1671. Herziene druk 1881. Blz. 93-94. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 9 apr. 2022. </ref>, waarin de almacht en rechtvaardigheid van God zich duidelijk hebben getoond. Hierin zullen wij ook zien dat God dikwijls zijn rechtvaardig oordeel in het openbaar bewijst, en wel in het straffen van de vervolgers van zijn uitverkoren schapen, die om de naam van Christus liever alles leden, en gewillig allerlei martelingen uitstonden, dan de waarheid te verzaken.
 
In Chepingsadbery, een stad in Engeland, in het jaar van onze enige Zaligmaker en Heiland Jezus Christus 1508, werd een zeer godzalige vrouw, om de belijdenis van het evangelie, ver­brand, en wel onder de regering van Hendrik de zevende, koning van Engeland (1485-1509). Gelijk de stand­vastigheid van deze godzalige vrouw zeer heerlijk en troostrijk is voor alle christenen, die zich daar­over zullen verwonderen; zo is ook de straf, de onrechtvaardige rechter, de kanselier van de bisschop, overkomen, voor alle vervolgers, die niet ophouden de leden van Christus' gemeente te vervolgen, een afgrijselijk schouwspel, waarin zij kunnen zien, dat God niet alleen in de toekomende, maar ook in deze tegenwoordige wereld zulke tirannen in het openbaar straft.
 
De naam van deze vrouw, die, om de wil van het evangelie, de wrede vuurdood niet vreesde, is niet bekend. De kanselier, die haar onrechtvaardig ter dood veroordeelde, heette Dr. Whytington. Nadat deze godzalige vrouw en manmoedige mar­telares, om de belijdenis der waarheid, door hem ter dood veroordeeld was, en de tijd aangebroken dat deze vrouw naar de plaats zou gebracht worden, waar zij zich zou opofferen, had er een grote toeloop van volk plaats, door de lieden die van alle kanten en dorpen, in de omtrek liggend, en vooral uit de stad samen kwamen, om getuige te zijn van de volbrenging van het vonnis. Onder de menigte volgde ook Dr. Why­tington, de kanselier, ten einde het vonnis dat hij over deze onschuldige had uitgesproken, geheel te zien uitvoeren.
 
Toen men op de gerechtsplaats kwam, werd deze gelovige vrouw en dienstmaagd van Jezus Christus aan een paal gebonden. Nadat men om haar lichaam stro en riet geplaatst had, bereidde zij zich vrijwillig als een onschuldig lam tot de vuurdood, en na God, haar almachtige Vader, ziel en lichaam te hebben aanbevolen, ont­sliep zij godzalig in de Heer.
 
Toen het volk van de gerechtsplaats naar huis ging, gebeurde het, dat op die tijd een slachter in de stad bezig was een stier te slachten, dien hij, zoals men gewoonlijk doet, met touwen gebonden had, om het beest te beter te kunnen bedwingen. Maar toen deze slachter, die, naar het scheen, niet zo ervaren was in het doden van beesten, als de pausgezinden toen waren in het vermoorden van de vrome christenen, zijn bijl ophief om het beest op de kruin van het hoofd te treffen, sloeg hij mis, en raakte de stier op de neus of daaromtrent.
 
De slag had het beest wel enigermate gekwetst, maar niet minder ver­schrikt, zodat het met geweld de touwen verbrak, de slachter ontliep, en de straat in vluchtte, waar het volk zich bevond, dat van de gerechtsplaats naar de stad keerde. Zodra de lieden deze os zagen aankomen, vluchtigten zij, niet wetend wat het beest deerde, in de grootste haast uit de straat waar de os liep, terwijl ieder op eigen lijfsbehoud bedacht was. Men meende dat het beest dol was, wat, naar men vermoeden kan, niet veel scheelde, en wel ten gevolge van de slag die het op de mond had gekregen. Nochtans liep de stier zo voorzichtig door al het volk, dat hij niemand kwetste.
 
Toen hij een tamelijke lengte van de straat, door het gedrang van het volk heen, had afgelegd, en wel met een voorzichtigheid alsof hij de mensen met opzet vermeed, liep hij eindelijk naar Whytington, de Kanselier, die, met enige anderen, zich in een hoekje verborg. Te ver­geefs, want zodra de stier hem zag, liep hij liep regelrecht met de hoornen op hem toe, en scheurde hem derwijze de buik open, dat hij dood op de grond bleef liggen; terwijl het beest wegliep met de darmen van de kanselier op zijn hoornen, en maakte allen die het zagen, onder grote verwon­dering, verschrikt, zeer verbaasd en beschaamd.
[[Bestand:Whytington en de stier 1508.jpg|geen|miniatuur|940x940px|Whytington aangevallen door de stier. Daarachter is de godzalige vrouw in de vuurvlammen te zien. ]]
Zie hier het wonderwerk van de Heer. Inderdaad, al zijn wij ook door onze vleselijke gezindheden geheel blind, en hebben geen juist inzien in de daden van de Heer, zodat wij soms aan het noodlot, of aan het blinde fortuin, toeschrijven wat eigenlijk Gods voorzienigheid heeft gedaan; nochtans, welk mens zou zo plomp en onwetend kunnen zijn, die in dit zeldzaam en openbaar voorbeeld niet zou opmerken, dat dit een bijzonder werk en een straf van God is, waarmee de Heer zijn almacht en zijn rechtvaardig oordeel toonde, in het straffen van deze goddeloze kanselier? Het was een waarschuwend voorbeeld voor alle andere vervolgers van de christenen, opdat zij de rechtvaardige hand van de Heer zonden vrezen, wanneer zij zodanige tirannie aan de on­schuldige christenen plegen. <blockquote>''Ro 12:19  Wreekt uzelf niet, geliefden, maar laat plaats voor de toorn; want er staat geschreven: ‘Aan Mij de wraak, Ik zal vergelden, zegt de Heer’.'' (Telos)</blockquote>
 
== Geschiedenis ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.