Naar inhoud springen

Vervolging van christenen: verschil tussen versies

519 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Vervolging van christenen''' is het volgen of opzoeken van christenen met het oogmerk hen te straffen. Over de betekenis van 'vervolgen', zie [[Vervolging]]. Vanaf het begin zijn christenen vervolgd, in navolging van hun Heer en Heiland, met wie zij van lijden tot heerlijkheid gaan. Thans worden christenen vooral vervolgd in Islamitische landen en communistische landen.
 
== Vóórchristelijke vervolging ==
De vervolging van gelovigen begon niet pas in de eerste eeuw. Ook de profeten in de tijd van het Oude Testament werden vervolgd.<blockquote>''Hnd 7:52  Wie van de profeten hebben uw vaderen niet vervolgd? En zij hebben hen gedood die tevoren de komst van de Rechtvaardige aankondigden, van Wie u nu de verraders en moordenaars bent geworden,'' (Telos)</blockquote>De Rechtvaardige is de Messias Jezus, de Zoon des mensen.
__TOC__
== Leer en voorbeeld van de Heer ==
De '''Heer Jezus''' heeft, bij de uitzending van de twaalf, zijn leerlingen gewaarschuwd voor de mensen, die hen zouden vervolgen, overleveren en mishandelen (Matth. 10:16v). Leerlingen die huis en familie achterlaten terwille van de Heiland en het evangelie, zouden vervolgd worden.<blockquote>''Mr 10:29 Jezus zei: Voorwaar, Ik zeg u: er is niemand die zijn huis, broers, zusters, moeder, vader, kinderen of akkers heeft verlaten ter wille van Mij en ter wille van het evangelie,'' ''Mr 10:30 die niet honderdvoudig ontvangt, nu in deze tijd: huizen, broeders, zusters, moeders, kinderen en akkers, <u>met vervolgingen</u>, en in de toekomstige eeuw eeuwig leven.'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Mt 23:34 Daarom, zie, Ik zend tot u profeten en wijzen en schriftgeleerden; van hen zult u er doden en kruisigen, en van hen zult u er in uw synagogen geselen en van stad tot stad <u>vervolgen</u>; (TELOS)''</blockquote>Hij heeft zijn leerlingen ook geleerd hoe ze zich hebben te houden. De Heiland, die in de gaten werd gehouden, aan enkele aanslagen ontkwam, maar later zelfwerd isverraden, overgeleverdopgepakt, mishandeldgegeseld en gekruisigd, heeft hen een voorbeeld nagelaten: Hij bleef van de waarheid getuigen, Hij bad aan het kruis voor hen die hem kruisigden en hoonden. <blockquote>''1Ti 6:13  Ik beveel je voor God die alles in leven houdt, en voor Christus Jezus die voor Pontius Pilatus de goede belijdenis betuigd heeft,'' (Telos)</blockquote>
 
<blockquote>''Lu 23:34  Jezus nu zei: Vader, vergeef hun, want zij weten niet wat zij doen. En om zijn kleren te verdelen wierpen zij het lot daarover.'' (Telos)</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.