Naar inhoud springen

Vervolging van christenen/Geschiedenis: verschil tussen versies

k
Regel 284:
'''1431.''' [https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Bagley_(priest) Thomas Bagley], een [[vicaris]]-priester van de pa­rochie te Momenden (thans Manuden), in het Engelse graafschap Essex, was een voortreffelijk leerling en aanhanger van John Wyclif. Hij werd in 1431 door de bisschoppen te Londen ver­oordeeld en ontwijd. Hij "werd ervan beschuldigd te hebben verklaard dat als een priester in het sacrament brood tot God maakte, hij een God maakte die door ratten en muizen kan worden gegeten; dat de farizeeën van die tijd, de monniken en de nonnen en de broeders en alle andere bevoorrechte personen die door de kerk werden erkend, ledematen van Satan waren; en die oorbiecht aan de priester was niet de wil van God maar van de duivel."<ref>Aangehaald in: https://www.executedtoday.com/2019/03/10/1431-thomas-bagley-lollard-martyr/</ref>. De [[lollard]] Beglay werd levend op het Smitsveld (Smithfield) te Londen verbrand op 10 maart 1431.
 
[[Bestand:The burning of Tho. Rhedonensis.gif|miniatuur|Verbranding van Thomas Rhedon|links]]
 
'''1433.''' Pavel Kravař, ook genoemd Paul Craw of Paulus Craw, een arts<ref name=":5">Bron: https://blog.historicenvironment.scot/2021/04/trial-of-pavel-kravar/</ref>, ge­boren in het koninkrijk Bohemen, werd in de nabijheid van de stad St. Andries, in Schotland, gevangen genomen en beschuldigd, dat hij daar gekomen was om de leer van [[John Wyclif]] en [[Johannes Hus]] te verbreiden; om welke reden hij door de bisschop Hendrik (Henry Wardlaw<ref name=":5" />) ver­oordeeld werd, en aan de wereldlijke rechter overgegeven, om als ketter te worden verbrand. Dit gebeurde in het jaar 1433<ref>Zie https://www.jstor.org/stable/25529680. Andere genoemde jaartallen zijn 1431 en 1432. Het jaar is 1433 schijnt het meest waarschijnlijk. </ref>. De reden waarom hij veroordeeld werd was, aldus Haemstede<ref name=":4" />, dat hij moedig verwierp en verachtte het boze, afgodische denken van de pausgezinden, aangaande het sacrament van het avondmaal, de aanroeping van gestorven heiligen, de [[oorbiecht]] en andere dingen , die zij op schandelijke wijze in de christelijke gemeente hadden ingevoerd.
Regel 321:
'''1511.''' In dit jaar werd in Bohemen [[Andries Poliwka]], een burger die [[afgoderij]] in de Rooms-Katholieke Kerk hekelde, veroordeeld tot de vuurdood.
 
'''1512.''' Omstreeks dit jaar werd een hoog bejaard man, Pop genaamd, een wever van beroep, in het Belgische stadje Ayen, om de zaak (kwestie) van het [[sacrament des altaars]], met de vuurdood gestraft. [[Bestand:Foxe's Book of Martyrs - Tyndale.jpg|miniatuur|445x445px468x468px|William Tyndale's einde op aarde. ]]
 
'''1518.''' In Engeland werd John Stilman aangeklaagd omdat hij zich uitsprak tegen het aanbidden van beelden, en daarvoor had hij Wickliff geprezen en gezegd dat hij een heilige in de hemel was; en dat diens boek ''Wyclif's Wicket'' een goed en heilig boek was. Stilman werd ondervraagd op verschillende punten en veroordeeld wegens ketterij. Kort daarna werd hij in het openbaar verbrand in Smithfield.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.