Naar inhoud springen

Kaïn: verschil tussen versies

374 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 21:
 
== De vrouw van Kaïn ==
<blockquote>''Ge 4:16 Toen ging Kaïn weg van het aangezicht van de HEERE; en hij woonde in het land Nod, ten oosten van Eden. Ge 4:17  En Kaïn had gemeenschap met zijn vrouw, en zij werd zwanger en baarde Henoch. [Kaïn] was een stad aan het bouwen, en hij noemde de naam van die stad naar de naam van zijn zoon, Henoch.'' (HSV)</blockquote>
Kaïn huwde met een '''vrouw''', die een zus of nicht van hem was. Want behalve Kain en Abel kregen Adam en Eva nog meer kinderen. Vergelijk:<blockquote>''Ge 5:4 En Adams dagen, nadat hij Seth gewonnen had, zijn geweest achthonderd jaren; en hij gewon zonen en dochteren.'' (SV)</blockquote>De dochters van het eerste mensenpaar worden niet met name genoemd. Van Adam kennen we slechts drie mannelijke nakomelingen bij name: Kain, Abel en Seth. 
Kaïn huwde met een vrouw, die een zus of nicht van hem was. Want behalve Kain en Abel kregen Adam en Eva nog meer kinderen. Vergelijk:<blockquote>''Ge 5:4 En Adams dagen, nadat hij Seth gewonnen had, zijn geweest achthonderd jaren; en hij gewon zonen en dochteren.'' (SV)</blockquote>We kennen niet de naam van Kaïns vrouw. De dochters zijn Kaïns ouders worden evenmin met name genoemd. Van Adam kennen we slechts drie mannelijke nakomelingen bij name: Kain, Abel en Seth. Dat er al ten tijde van Kaïn en Abel meer nakomelingen van Adam en Eva op aarde leefden, blijkt uit de opmerking van Kain: 'al wie mij vindt':<blockquote>''Ge 4:14 Zie, Gij hebt mij heden verdreven van den aardbodem, en ik zal voor Uw aangezicht verborgen zijn; en ik zal zwervende en dolende zijn op de aarde, en het zal geschieden, dat al wie mij vindt, mij zal doodslaan.'' (SV)</blockquote>Wie zou Kain willen doden? Zijn broers of zussen, of neven en nichten (oomzeggers) zouden het meest gemotiveerd zijn! Die zouden de dood van Abel willen wreken. Bedenk ook dat de eerste generaties een hoge leeftijd bereikten. Onbekend is op welke leeftijd Kaïn de broedermoord pleegde. 
 
Dat er al ten tijde van Kaïn en Abel meer nakomelingen van Adam en Eva op aarde leefden, blijkt uit de opmerking van Kain: 'al wie mij vindt':<blockquote>''Ge 4:14 Zie, Gij hebt mij heden verdreven van den aardbodem, en ik zal voor Uw aangezicht verborgen zijn; en ik zal zwervende en dolende zijn op de aarde, en het zal geschieden, dat al wie mij vindt, mij zal doodslaan.'' (SV)</blockquote>Wie zou Kain willen doden? Zijn broers of zussen, of neven en nichten (oomzeggers) zouden het meest gemotiveerd zijn! Die zouden de dood van Abel willen wreken. Bedenk ook dat de eerste generaties een hoge leeftijd bereikten. Onbekend is op welke leeftijd Kaïn de broedermoord pleegde. 
 
== Nageslacht van Kaïn ==
Kaïn verwekte [[Henoch (zoon van Kaïn)|Henoch]] (= 'toegewijd'). De vroege nakomelingschap van Kaïn wordt vermeld in Gen. 4:18v:<blockquote>''Ge 4:18 En bij Henoch werd Hirad geboren; en Hirad verwekte Mechujaël; en Mechujaël verwekte Methusaël; en Methusaël verwekte Lamech.'' (HSV)    </blockquote>Kaïn verwekte [[Henoch (zoon van Kaïn)|Henoch]] (= 'toegewijd'). Aan Henoch werd Hirad (= 'vloot') geboren. Hirad gewon Mechújaël (= 'door God verdelgd'). Mechújaël verwekte Methúsaël (= 'wie is van God'). Aan Methúsaël werd geboren Lamech (= 'krachtig'), niet te verwarren met Noach’s vader (Gen 5.25-29 ). Lamech gewon [[Jabal]] (= 'waterstroom') en [[Jubal]] (= 'stroom'). 
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.