Naar inhoud springen

2 Thessalonicenzen/Hoofdstuk 2: verschil tussen versies

1.190 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
Regel 11:
== 2 ==
2Th 2:2 dat u niet zo snel in uw denken geschokt of verschrikt wordt, noch door geest, noch door woord, noch door brief als van ons, alsof de dag van de Heer al aangebroken zou zijn. (TELOS)
'''Geschokt of verschrikt ... alsof de dag van de Heer al aangebroken zou zijn.''' Want de dag van de Heer is een dag van toorn, maar zij verwachten gered te zullen worden van die toorn. <blockquote>''1Th 1:9  want zelf vertellen zij van ons welke ingang wij bij u hadden, en hoe u zich van de afgoden tot God hebt bekeerd om de levende en waarachtige God te dienen          1Th 1:10  en zijn Zoon uit de hemelen te verwachten, die Hij uit de doden heeft opgewekt, Jezus, die ons redt van de komende toorn.'' (Telos) </blockquote>'''De dag van de Heer ..Geschokt.''' DieStatenvertaling: in het vorige hoofdstuk ter sprake kwam'bewogen'. EenGrieks dag van toorn ('komende toornσαλευθηναι, 1 Thess. 1:10)saleuthenai, wraak, wedervergelding (1 Thess. 1:6) en van verheerlijking. <blockquote>''2Th 1:6  daar het rechtvaardigwerkwoord isσαλευω, bij Godsaleuo, aandit henafgeleid dievan u verdrukkenσαλως, verdrukkingsalos te= vergeldenonrustige,  2Thheftige 1:7 deining envan aande uzee<ref diename=":4">''Grieks-Nederlands verdrukt wordtLexicon'', rustonderdeel met ons bijvan de openbaringOnline vanBible, deeen Heer Jezusuitgave van deImportantia. hemel</ref>. metHet dewerkwoord engelenbetekent van1. zijneen kracht,beweging  2Thdoor 1:8 winden, instormen, vlammend vuurgolven, alsenz. Hijveroorzaakt; wraak brengt over hen die God nieta) kennenheen en overweer henschudden; dieb) hetdoen evangelieomvallen; vanc) onzegrondig Heer Jezus niet gehoorzamen.  2Th 1:9  Zij zullen als straf lijden het eeuwig verderfschudden, verwijderd van heteen aangezichtmaat vandie degevuld Heerwordt en vandoor de heerlijkheidinhoud vanervan zijnsamen sterkte,te  schudden.  2Th2. 1:10 omverwerpen, wanneerten Hijval komtbrengen; oma) op <u>die dag</u> verheerlijkt te worden inuit zijn heiligen(veilige en bewonderdgelukkige) te worden in allen die hebbenstaat geloofdwerpen; want ons getuigenis aan u is geloofd geworden.'' (Telosb) </blockquote>De dag vanberoeren, de Heer is de in het Oude Testament genoemde [[Dag van Jhwh|Dag vangedachten Jahweh]]opwinden, eenverontrusten<ref dagname=":4" van oordeel/>.
 
Hetzelfde werkwoord wordt ook gebruikt in, bijvoorbeeld, Hand. 17:13.<blockquote>''Hnd 17:13  Toen de Joden uit Thessalonika echter vernamen, dat ook in Berea door Paulus het woord van God werd verkondigd, kwamen zij ook daar de menigten <u>in opschudding</u> en verwarring <u>brengen</u>.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Hnd 17:13  Maar als de Joden van Thessalonica verstonden, dat het Woord Gods ook te Beréa van Paulus verkondigd werd, kwamen zij ook daar en <u>bewogen</u> de scharen.'' (SV)</blockquote>'''De dag van de Heer ...''' Die in het vorige hoofdstuk ter sprake kwam. Een dag van toorn ('komende toorn, 1 Thess. 1:10), wraak, wedervergelding (1 Thess. 1:6) en van verheerlijking. <blockquote>''2Th 1:6  daar het rechtvaardig is bij God, aan hen die u verdrukken, verdrukking te vergelden,  2Th 1:7  en aan u die verdrukt wordt, rust met ons bij de openbaring van de Heer Jezus van de hemel met de engelen van zijn kracht,  2Th 1:8  in vlammend vuur, als Hij wraak brengt over hen die God niet kennen en over hen die het evangelie van onze Heer Jezus niet gehoorzamen.  2Th 1:9  Zij zullen als straf lijden het eeuwig verderf, verwijderd van het aangezicht van de Heer en van de heerlijkheid van zijn sterkte,    2Th 1:10  wanneer Hij komt om op <u>die dag</u> verheerlijkt te worden in zijn heiligen en bewonderd te worden in allen die hebben geloofd; want ons getuigenis aan u is geloofd geworden.'' (Telos) </blockquote>De dag van de Heer is de in het Oude Testament genoemde [[Dag van Jhwh|Dag van Jahweh]], een dag van oordeel.
 
'''... al aangebroken zou zijn'''. Wat ze hoorden en lazen, te midden van doorstane verdrukkingen, deed hen met schrik menen dat de tijd van Gods oordelen over de aarde gekomen was.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.