Naar inhoud springen

2 Thessalonicenzen/Hoofdstuk 2: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 142:
'''Wat hem tegenhoudt.''' Zie ook vers 7 "hij die nu tegenhoudt." Het gaat waarschijnlijk om de Gemeente van Christus. Die moet eerst worden weggenomen, voordat de Wetteloze zich kan openbaren<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=crjPOSkcE7o Restrainer of the Antichrist]. Youtube.com: Ken Johnson, 22 okt. 2019. Duur: 6 min. 27 sec. Johnson betoogt dat de weerhouder de gemeente van Christus is.</ref>.
 
Sommigen zien hier twee tegenhouders<ref>Wim Zwitser, ''De komst van Christus en de opname van de Gemeente''. Lezing in Veenendaal (NL), 10 juni 2017.</ref>: een wat dat tegenhoudt en een wie die tegenhoudt. De zaak (het 'wat') die tegenhoudt is de gemeente van God op aarde<ref>Wim Zwitser, zie andere voetnoot, en Dato Steenhuis denken aan de Gemeente van God.</ref>, de persoon (de 'wie) die tegenhoudt is de Heilige Geest, die in de Gemeente woont en met de Gemeente wordt weggenomen van de aarde. De Heilige Geest woont in en werkt door de gemeente van Christus. De Gemeente is, dankzij de bewaring en versterking door haar Heer, een macht die is opgewassen tegen de machten van de duisternis. <blockquote>''Efe 6:10  Overigens, <u>sterkt u in de Heer en in de kracht van zijn sterkte</u>. Efe 6:11  Doet de hele wapenrusting van God aan, om te kunnen <u>standhouden tegen</u> de listen van de duivel. Efe 6:12  Want onze strijd is niet tegen bloed en vlees, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van deze duisternis, tegen de geestelijke machten van de boosheid in de hemelse gewesten.'' (Telos) </blockquote>De gemeente is het [[zout]] van de aarde (Matt. 5:13, Marc. 9:50, Col. 4:6), maar dat zinnebeeld betreft de smaakverbeterende werking, niet de bederfwerende werking.
 
Een andere opvatting omtrent de identiteit van de weerhouder is dat deze de engel [[Michaël]] is. Dit denkbeeld wordt onder andere door het "weggenomen worden" minder waarschijnlijk gemaakt.
''Efe 6:10  Overigens, <u>sterkt u in de Heer en in de kracht van zijn sterkte</u>. Efe 6:11  Doet de hele wapenrusting van God aan, om te kunnen <u>standhouden tegen</u> de listen van de duivel. Efe 6:12  Want onze strijd is niet tegen bloed en vlees, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van deze duisternis, tegen de geestelijke machten van de boosheid in de hemelse gewesten.'' (Telos)
 
Weer een andere mening is, dat hetgeen weerhoudt bestaat in de waarden en normen van het christendom. Wanneer deze worden afgebroken, opzij gezet, opgegeven, dan kan de Wetteloze zich openbaren.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=h4myU8cMYe4 Die letzte Posaune und die Entrüchting der Gemeinde des Herrn Jesus]. Youtube.com: Lothar Gassmann, 8 jan. 2023. Duur: 26 min. 24 sec.</ref>
De gemeente is het [[zout]] van de aarde (Matt. 5:13, Marc. 9:50, Col. 4:6), maar dat zinnebeeld betreft de smaakverbeterende werking, niet de bederfwerende werking.
 
Een andere opvatting omtrent de identiteit van de weerhouder is dat deze de engel [[Michaël]] is. Dit denkbeeld wordt onder andere door het "weggenomen worden" minder waarschijnlijk gemaakt.
== 7 ==
2Th 2:7 Want de verborgenheid van de wetteloosheid werkt al. Alleen hij die nu tegenhoudt, blijft totdat hij uit het midden zal [weggedaan] worden. (CP<ref name=":3">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de [[Telos-vertaling|Telos]]-vertaling. </ref>)
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.