Naar inhoud springen

2 Thessalonicenzen/Hoofdstuk 2: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 149:
== 7 ==
2Th 2:7 Want de verborgenheid van de wetteloosheid werkt al. Alleen hij die nu tegenhoudt, blijft totdat hij uit het midden zal [weggedaan] worden. (CP<ref name=":3">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de [[Telos-vertaling|Telos]]-vertaling. </ref>)
'''De verborgenheid van de wetteloosheid werkt al.''' De Wetteloze is de verpersoonlijking van de wetteloosheid. Tegenover zijn ''openbaring'' staat de ''verborgenheid'' die eraan voorafgaat. Dat 'werkt al' is waarschijnlijk geen onmerkbare werking, maar een werking die al gemerkt kan worden. De wetteloosheid is een werkzame kracht, die zich al laat merken, zoals het bewegen van een gordijn in de schouwburg dat de onzichtbare speler verraadt. <blockquote>''Mt 24:12  En omdat de wetteloosheid zal toenemen, zal de liefde van de velen verkoelen.'' (Telos) </blockquote><blockquote>''Mt 13:41  De Zoon des mensen zal zijn engelen uitzenden en zij zullen uit zijn koninkrijk verzamelen alle aanleidingen tot vallen en hen die de wetteloosheid doen,'' (Telos) </blockquote>'''Hij die nu tegenhoudt.''' Zie vers 6.
 
'''Hij die nu tegenhoudt.''' Zie vers 6.
 
In Genesis 19 lezen wij over de redding van Lot. God kon de slechte stad Sodom niet omkeren vóórdat Lot een veilig heenkomen had bereikt. God zei:
Regel 170 ⟶ 168:
== 8 ==
2Th 2:8 En dan zal de wetteloze geopenbaard worden, die de Heer Jezus zal verteren door de adem van zijn mond en te niet doen door de verschijning van zijn komst; (Telos)
'''De wetteloze'''. Zie vers 7, "de verborgenheid van de wetteloosheid". ''De wetteloze'' is derde benaming: 1. de mens der zonde, 2. de zoon van het verderf, 3. de wetteloze. Zonde is wetteloosheid. <blockquote>''1Jo 3:4 Ieder die de zonde doet, doet ook de wetteloosheid; en de zonde is de wetteloosheid. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Mt 13:41  De Zoon des mensen zal zijn engelen uitzenden en zij zullen uit zijn koninkrijk verzamelen alle aanleidingen tot vallen en hen die de wetteloosheid doen,'' (Telos)</blockquote>Het verzet van de Mens der zonde tegen God is tevens een verzet tegen de geboden van God en tegen Zijn ordeningen. Een dergelijk verzet wordt verwoord in Ps. 2:3<blockquote>''Ps 2:3 Laat ons hun banden verscheuren, en hun touwen van ons werpen. (SV)''</blockquote>De wetteloze is tegen de wet van God. Hij stelt zichzelf de wet (autonomie), of aanvaardt misschien alleen door een meerderheid van mensen opgestelde wetten (democratie).
 
''1Jo 3:4 Ieder die de zonde doet, doet ook de wetteloosheid; en de zonde is de wetteloosheid. (TELOS)''
 
Het verzet van de Mens der zonde tegen God is tevens een verzet tegen de geboden van God en tegen Zijn ordeningen. Een dergelijk verzet wordt verwoord in Ps. 2:3
 
''Ps 2:3 Laat ons hun banden verscheuren, en hun touwen van ons werpen. (SV)''
 
De wetteloze is tegen de wet van God. Hij stelt zichzelf de wet (autonomie), of aanvaardt misschien alleen door een meerderheid van mensen opgestelde wetten (democratie).
 
'''Verteren door de adem van zijn mond en te niet doen door de verschijning van zijn komst'''. De ondergang van de Wetteloze is geen hevige worsteling. Het gebeurt door iets schijnbaar gerings; niet door de sterke arm van God, maar de door adem van 's Heren mond. Alsof een zucht van zijn mond, een ademtocht, voldoende is. De wetteloze maakt geen schijn van kans tegen de oppermachtige Heer Jezus.
Regel 190 ⟶ 180:
'''Naar de werking van de satan.''' Satan zal allerlei kracht en tekenen en wonderen te voorschijn brengen, om de heerschappij van de Wetteloze te bevestigen.
 
De komst van de Heiland daarentegen was naar de werking van God: de aankondiging van zijn geboorte door een engel aan Maria, de verschijning van een engel aan Jozef in een droom, de verwekking door de Heilige Geest en de maagdelijke geboorte, de verschijning van engelen aan de herders, de leidstar van de wijzen, de goddelijke aanwijzing aan de wijzen in een droom, de verandering van water in wijn te Kana als het begin van Jezus' tekenen. <blockquote>''Hnd 2:22 Mannen van Israel, hoort deze woorden: Jezus de Nazoreeer, een man, <u>door God aan u bevestigd door krachten, wonderen en tekenen die God door Hem in uw midden heeft gedaan,</u> zoals u zelf weet,'' (Telos) </blockquote>Satan zal eveneens een man aan de mensheid bevestigen door krachten, wonderen en tekenen.
 
''Hnd 2:22 Mannen van Israel, hoort deze woorden: Jezus de Nazoreeer, een man, <u>door God aan u bevestigd door krachten, wonderen en tekenen die God door Hem in uw midden heeft gedaan,</u> zoals u zelf weet,'' (Telos)
 
Satan zal eveneens een man aan de mensheid bevestigen door krachten, wonderen en tekenen.
 
De apostel Paulus arbeidde naar ''Gods'' werking.
 
''Col 1:29 Hiervoor arbeid ik ook onder strijd naar zijn werking, die in mij werkt met kracht.'' (Telos)
 
De apostel Paulus arbeidde naar ''Gods'' werking. <blockquote>''Col 1:29 Hiervoor arbeid ik ook onder strijd naar zijn werking, die in mij werkt met kracht.'' (Telos) </blockquote>'''Allerlei kracht en tekenen en wonderen van [de] leugen'''. 'Allerlei' of 'alle', beide vertalingen zijn mogelijk.
 
De satan is een leugenaar, ja, de 'vader van de leugen' (Joh. 8:44). Hij kan door de dienst van de Wetteloze allerlei kracht en tekenen en wonderen doen om de mensen te misleiden. De krachten die hij doet hangen samen met een leugen. Vers 10 spreekt van "allerlei bedrog".
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.