Naar inhoud springen

Praetor: verschil tussen versies

7 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''praetor''' of ''pretor'' (lett. ''voorganger, ''van Lat. ''Praeire = ''voorgaan; Grieks ''strategos'') is een Romeinse bestuurder. In een Romeinse kol...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
Een '''praetor''' of ''pretor'' (lett. ''voorganger, ''van Lat. ''Praeire = ''voorgaan; Grieks ''strategos'') is een Romeinse bestuurder. In een Romeinse kolonie waren praetoren met de rechtspraak belast.
 
In de door de Romeinen bezette steden waar een Romeins bestuur gevestigd was, waren twee met praetorsrang beklede plaatselijke bevelhebbers, aan wie ook het rechterlijk gezag in eerste instantie was opgedragen. Aan zulke hoofdmannenoversten werden de apostel [[Paulus]] en zijn metgezel Silas in Filippi voorgebracht:<blockquote>''Hnd 16:20 en toen zij hen bij de praetoren hadden gebracht, zeiden zij: Deze mensen, die Joden zijn, brengen onze stad in verwarring'' ''(…)'' ''Hnd 16:22 En de menigte stond mee tegen hen op; en de praetoren scheurden hun de kleren af en bevalen hen te geselen.'' (TELOS)</blockquote>Het gebruikte Griekse woord ''strategoi'' is in de Nederlandse bijbelvertalingenBijbelvertalingen verschillend vertaald: "praetoren" (TELOS), “hoofdmannen” ([[Statenvertaling]]), “hoofdlieden” (NBG51), "stadsbestuurders" (Naardense Bijbel, [[Nieuwe Bijbelvertaling (2004)|NBV2004]]), “handhavers van het gezag” (HSV), “pretoren” (WV95), “magistraten” (WV78), “Romeinse rechters” (Het Boek).
 
== Meer informatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.