Naar inhoud springen

Transgender: verschil tussen versies

10 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 23:
''Genderideologie'' of ''ideologisch transgenderisme'' is een verzameling van denkbeelden, waarin centraal staat de geslachtsidentiteit niet bepaald wordt door iemands lichaamskenmerken, maar door zijn zelfbeeld. Zie [[Genderideologie]] voor het hoofdartikel.
 
'''Onechtheid.''' Een man of vrouw die zich ''uitgeeft'', voordoet als iemand van het andere geslacht is een onechte man of vrouw, een nepman of nepvrouw. Nep betekent: vervalst, nagemaakt, onecht<ref>VanDale.nl, s.v. Nep (bijvoeglijk naamwoord)</ref><ref>Ook een kunstplant is een nepplant, al wil het bedrijf Intratuin ons het tegendeel doen geloven. "Een kunstplant is zeker geen nep plant! Kunststof planten zijn zeer realistisch en maken je huis groen op de plekken waar echte planten niet goed kunnen groeien. (...) Niet van echt te onderscheiden en altijd mooi!" Bron: https://www.intratuin.nl/wonen/kunstbloemen-en-planten/kunstplanten, gelezen 19 feb. 2020. </ref>. Deze onechtheid houdt geenszins in dat zo'n persoon anderen opzettelijk bedriegt. Ze is doorgaans oprechte namaak.
 
'''Voorkomen.''' In Nederland zijn in de loop der jaren verschillende opgaven van het aantal transgenders in Nederland gegeven: 48.000 (jaar 2012)<ref>Een [http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html nieuwsbericht] van de NOS uit 2012 spreekt van een geschat aantal van 48.000</ref>, zo'n 50.000 (jaar 2016)<ref name=":0">[http://nos.nl/artikel/2123465-wet-aanpassen-om-transgenders-te-beschermen.html 'Wet aanpassen om transgenders te beschermen'], nieuwsbericht op NOS.nl, 6 aug. 2016. </ref>, minimaal 110.000 (jaar 2020), misschien wel 660.000 (jaar 2020)<ref>Volgens het Sociaal-Cultureel Planbureau. Bron: [https://www.ad.nl/ad-werkt/transgender-op-werk-de-directeur-vond-mijn-nagellak-en-oogschaduw-niet-kunnen~a7db222a/ Transgender op werk: ‘De directeur vond mijn nagellak en oogschaduw niet kunnen’,] AD.nl, 11 okt. 2020.</ref> oftewel 4% van de bevolking.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.