Naar inhoud springen

Huwelijk: verschil tussen versies

410 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
'''Eenwording.''' In het huwelijk kleeft de man zijn vrouw aan en worden zij in en door de seksuele eenwording tot één vlees (lichaam). Bekend is de desbetreffende tekst uit Genesis 2:<blockquote>''Ge 2:24 Daarom zal de man zijn vader en zijn moeder verlaten, en zijn vrouw aankleven; en zij zullen tot een vlees zijn.'' ''(SV)''</blockquote><blockquote>''Ge 2:24 Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen, en zij zullen tot een vlees zijn. (NBG51)''</blockquote><blockquote>''Ge 2:24 Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten; en zij zullen tot één vlees zijn. (HSV)''</blockquote>'''Leeftijd.''' De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders trouwen is in twintig jaar met gemiddeld zes jaar gestegen. In 2011 was de bruidegom gemiddeld 37 jaar en de bruid gemiddeld 34 jaar, in 1991 was dat 31 resp. 28 jaar.
 
'''Mannen.''' Het huwelijk heeft een gunstige invloed op mannen<ref>[http://www.viewpure.com/EtvfHnZMcOY Is Marriage Good for Men?] Youtube.com: PragerU, 9 mei 2016. Duur: 4 min. 41 sec. Socioloog Brad Wilcox wijst op de voordelen van het huwelijk voor mannen. </ref>.
 
'''Beschermd.''' In alle culturen en naties genoot het huwelijk in het verleden bescherming.
 
'''Gebroken gezinnen.''' In gebroken gezinnen, waarin geen huwelijk meer bestaat, zijn meer problemen dan in gezinnen waarin kinderen met beide ouders opgroeien: slechtere schoolprestaties, meer armoede, meer buitenechtelijke geboorten, meer misdaad, lagere levensverwachting, enz<ref>Charlie Butts, [http://www.onenewsnow.com/Culture/Default.aspx?id=1480844 Without marriage, 'everything else is weakened'], OneNewsNow.com, 21 nov. 2011.</ref>.
 
== Wettig huwelijk (Nederland) ==
Vóór 1811 was het in Nederland de taak van de kerken om huwelijken te sluiten. Vóór de huwelijkssluiting moesten de namen van de trouwlustigen gedurende drie weken bekend gemaakt worden. Na 1811 is het de taak van de overheid om een man en een vrouw in de echt te verbinden. Een niet-publieke overeenkomst tussen twee trouwlustigen kan niet als een ''wettig'' huwelijk beschouwd worden.
 
'''Rechtsgeldig.''' In [[Nederland]] is een huwelijk rechtsgeldig als het wordt gesloten door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
 
== Zinnebeeld en opgave ==
'''Zinnebeeld.''' Het huwelijk heeft een zinnebeeldige betekenis, die in het Nieuwe Testament is onthuld. Het huwelijk is een uitbeelding van de verhouding van de Heer Jezus Christus en Zijn gemeente (Ef. 5:22-33).
 
'''Opgave.''' De christelijke echt moet een afschaduwing zijn van de vereniging van Christus met Zijn gemeente. De eenheid van geest en de afhankelijkheid, de trouwe leiding en verzorging, de overgave en volgzaamheid moet zich daarin afspiegelen, die in de betrekking van Christus en de gemeente heerst (Ef. 5: 22 vv.).
'''Mannen.''' Het huwelijk heeft een gunstige invloed op mannen<ref>[http://www.viewpure.com/EtvfHnZMcOY Is Marriage Good for Men?] Youtube.com: PragerU, 9 mei 2016. Duur: 4 min. 41 sec. Socioloog Brad Wilcox wijst op de voordelen van het huwelijk voor mannen. </ref>.
 
Over de plaats en plichten van de man als echtgenoot, zie [[Man (echtgenoot)]].
'''Beschermd.''' In alle culturen en naties genoot het huwelijk in het verleden bescherming.
 
== Kiezen ==
'''Rechtsgeldig.''' In [[Nederland]] is een huwelijk rechtsgeldig als het wordt gesloten door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
 
=== Wel of niet trouwen ===
'''Gebroken gezinnen.''' In gebroken gezinnen, waarin geen huwelijk meer bestaat, zijn meer problemen dan in gezinnen waarin kinderen met beide ouders opgroeien: slechtere schoolprestaties, meer armoede, meer buitenechtelijke geboorten, meer misdaad, lagere levensverwachting, enz<ref>Charlie Butts, [http://www.onenewsnow.com/Culture/Default.aspx?id=1480844 Without marriage, 'everything else is weakened'], OneNewsNow.com, 21 nov. 2011.</ref>.
Wie trouwt, verplicht zich tot aandacht en zorg voor zijn of haar huwelijkspartner. Die aandacht en zorg kosten tijd. Er blijft minder tijd over voor andere dingen. Een gelovige die in staat is om ongehuwd te blijven, kan meer tijd besteden aan de dingen van de Heer.
 
Iemand die ongehuwd is, maar zich seksueel niet kan onthouden, doet er goed aan te trouwen. <blockquote>''1Co 7:8  Maar tot de ongetrouwden en de weduwen zeg ik: Het is goed voor hen, als zij blijven zoals ook ik. 1Co 7:9  Maar als zij zich niet kunnen onthouden, laten zij trouwen; want het is beter te trouwen dan van begeerte te branden.'' (Telos)</blockquote>
 
=== Keuze van een huwelijkspartner ===
In sommige culturen wordt een huwelijkspartner voorgesteld of zelfs gekozen door de ouders, in andere culturen wordt het aan het (volwassen) kind overgelaten. Abraham droeg zijn dienstknecht [[Eliëzer]] op een vrouw voor [[Izak]] te verwerven in Haran. Daarin zocht de dienstknecht Gods leiding. <blockquote>''Spr 3:5  Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je [eigen] inzicht niet. Spr 3:6  Ken Hem in al je wegen, dan zal Híj je paden rechtmaken.'' (HSV) </blockquote>Zowel Jakob als Ezau gehoorzaamden hun vader Izak, die wilde dat zij niet met een Kanaänitische vrouw zouden trouwen. <blockquote>''Ge 28:6  Als nu Ezau zag, dat Izak Jakob gezegend, en hem naar Paddan-aram weggezonden had om zich van daar een vrouw te nemen; [en] als hij hem zegende, dat hij hem geboden had, zeggende: Neem geen vrouw van de dochteren van Kanaän;  Ge 28:7  En dat Jakob zijn vader en zijn moeder gehoorzaam geweest was, en naar Paddan-aram getrokken was;  Ge 28:8  En dat Ezau zag, dat de dochteren van Kanaän kwaad waren in de ogen van Izak, zijn vader; Ge 28:8  En dat Ezau zag, dat de dochteren van Kanaän kwaad waren in de ogen van Izak, zijn vader; Ge 28:9  Zo ging Ezau tot Ismaël, en nam zich tot een vrouw boven zijn vrouwen, Mahalath, de dochter van Ismaël, den zoon van Abraham, de zuster van Nebajoth. (SV)''</blockquote>Een christenjongere doet er verstandig aan om:
 
* Gehoorzaam aan God woord geen ongelijk juk aan te gaan (zie hierboven)<ref>Klaas Sies, de latere medeoprichter van ''Voedselbank Nederland'' verbrak zijn verhouding met de Jodin Clara Frank, omdat zij geen christin was. Later komt zij tot geloof in de Messias Jezus en zoekt Klaas, die het ter ore kwam, haar weer op. Het relaas van Clara is te horen via [https://open.spotify.com/episode/76eouKB77v0a7avhWnarGE In het diepe|#1 met Clara Sies], op: Open.Spotify.com, 14 mei 2022. Podcastaflevering van de Evangelische Omroep; vraaggesprek met de Oprichtster van ‘Voedselbank Nederland’ Clara Sies-Frank. </ref>;
* God te bidden om een vrouw of man en Zijn leiding te zoeken in de keuze van een huwelijkspartner. Immers is deze keuze er een met gevolgen voor het leven.
* De mening of raad van zijn of haar ouders te vernemen en te overwegen.
 
==== Raad van ouders ====
Ouders hebben het beste met hun kind voor. Zij wensen het kind geluk toe. Zij kennen hun kind het beste en weten wat goed is voor hem of haar. Zij hebben levenservaring en kennis die het kind niet heeft. In de Bijbel wordt kinderen vermaand te luisteren naar hun ouders (zie [[Kind]]).
 
Waarom raden ouders dit af, raden dat aan? Het is goed als ouders aangeven wat de onderbouwing van hun advies is, zodat hun kind tot dezelfde mening kan komen.
 
Een volwassen kind zal de raad en haar gronden overwegen. Zijn hun gronden oké? Zijn ze zelfzuchtig? Zien ze een gevaar in zijn toekomstige huwelijkspartner? Zo ja, welk gevaar, waarom een gevaar?
 
De raad van ouders of familie is echter betrekkelijk. In de eerste plaats gaat gehoorzaamheid aan God vóór die aan ouders. Bovendien, de raad van ouders is niet onfeilbaar. Ze kunnen het mis hebben. Een moeder kan zich zo verzetten tegen een huwelijk van haar kind, dat zij niet op de bruiloft komt, terwijl de jaren daarna bewijzen dat het een goed huwelijk is geworden.
 
== Ongelijk span ==
Wat zegt de Bijbel over gemengde huwelijken, waarbij de ene mens een gelovige is en de andere niet?
 
De wet van het Oude Testament verbood de Israëlieten dergelijke levensverbintenissen (Deuteronomium 7:3-4). Het schokte de schriftgeleerde en priester Ezra, toen hem werd meegedeeld dat veel terugkeerde Israëlieten heidense vrouwen ten huwelijk hadden genomen. Hij herinnert het verbod op gemengde huwelijken: <blockquote>''Ezr 9:12 ... u mag uw dochters niet aan hun zonen geven, en hun dochters mag u niet [ten huwelijk] nemen voor uw zonen; ... (HSV)''</blockquote>De reden hiervoor was dat de Israëlieten van God zouden worden afgetrokken als zij zouden trouwen met heidenen of met mensen die afgoden aanbaden en gruwelijke gebruiken hadden.
 
Een soortgelijk principe wordt in het Nieuwe Testament uiteengezet: <blockquote>''1Co 7:39 Een vrouw is verbonden zolang haar man leeft; maar als haar man ontslapen is, is zij vrij om te trouwen met wie zij wil, <u>mits in de Heer</u>. 1Co 7:40  Maar zij is gelukkiger als zij zo blijft, naar mijn mening; en ik denk ook de Geest van God te hebben.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''2 Kor. 6:14  Loop <u>niet in een en hetzelfde span met ongelovigen</u>. Wat is de verwantschap tussen gerechtigheid en wetteloosheid? Wat heeft licht met duisternis te maken?'' </blockquote>Net zoals de Israëlieten (mensen die in de ene ware God geloofden) bevolen werd om niet met ongelovigen te trouwen, zo wordt ook christenen (mensen die in de ene ware God geloven) bevolen om niet met ongelovigen te trouwen.
 
Iemand zou naar zijn of haar geloof, karakter en wandel (gedrag) moeten worden beoordeeld. De standaard voor een christelijke man of vrouw voor het kiezen van een partner zou altijd moeten bestaan uit het ontdekken of de persoon waarin ze geïnteresseerd zijn ook een christen is (2 Korinthiërs 6:14), iemand die door geloof in Jezus Christus wedergeboren is (Johannes 3:3-5). Geloof in Christus is het hoofdcriterium voor het kiezen van een echtgenoot of echtgenote.
 
== Verboden huwelijken ==
Regel 43 ⟶ 83:
 
''Zie [[Veelwijverij]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp.''
 
== Ongelijk span ==
Wat zegt de Bijbel over gemengde huwelijken, waarbij de ene mens een gelovige is en de andere niet?
 
De wet van het Oude Testament verbood de Israëlieten dergelijke levensverbintenissen (Deuteronomium 7:3-4). Het schokte de schriftgeleerde en priester Ezra, toen hem werd meegedeeld dat veel terugkeerde Israëlieten heidense vrouwen ten huwelijk hadden genomen. Hij herinnert het verbod op gemengde huwelijken: <blockquote>''Ezr 9:12 ... u mag uw dochters niet aan hun zonen geven, en hun dochters mag u niet [ten huwelijk] nemen voor uw zonen; ... (HSV)''</blockquote>De reden hiervoor was dat de Israëlieten van God zouden worden afgetrokken als zij zouden trouwen met heidenen of met mensen die afgoden aanbaden en gruwelijke gebruiken hadden.
 
Een soortgelijk principe wordt in het Nieuwe Testament uiteengezet: <blockquote>''1Co 7:39 Een vrouw is verbonden zolang haar man leeft; maar als haar man ontslapen is, is zij vrij om te trouwen met wie zij wil, <u>mits in de Heer</u>. 1Co 7:40  Maar zij is gelukkiger als zij zo blijft, naar mijn mening; en ik denk ook de Geest van God te hebben.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''2 Kor. 6:14  Loop <u>niet in een en hetzelfde span met ongelovigen</u>. Wat is de verwantschap tussen gerechtigheid en wetteloosheid? Wat heeft licht met duisternis te maken?'' </blockquote>Net zoals de Israëlieten (mensen die in de ene ware God geloofden) bevolen werd om niet met ongelovigen te trouwen, zo wordt ook christenen (mensen die in de ene ware God geloven) bevolen om niet met ongelovigen te trouwen.
 
Iemand zou naar zijn of haar geloof, karakter en wandel (gedrag) moeten worden beoordeeld. De standaard voor een christelijke man of vrouw voor het kiezen van een partner zou altijd moeten bestaan uit het ontdekken of de persoon waarin ze geïnteresseerd zijn ook een christen is (2 Korinthiërs 6:14), iemand die door geloof in Jezus Christus wedergeboren is (Johannes 3:3-5). Geloof in Christus is het hoofdcriterium voor het kiezen van een echtgenoot of echtgenote.
 
== Wettig huwelijk (Nederland) ==
Vóór 1811 was het in Nederland de taak van de kerken om huwelijken te sluiten. Vóór de huwelijkssluiting moesten de namen van de trouwlustigen gedurende drie weken bekend gemaakt worden. Na 1811 is het de taak van de overheid om een man en een vrouw in de echt te verbinden. Een niet-publieke overeenkomst tussen twee trouwlustigen kan niet als een ''wettig'' huwelijk beschouwd worden.
 
== Kiezen ==
 
=== Wel of niet trouwen ===
Wie trouwt, verplicht zich tot aandacht en zorg voor zijn of haar huwelijkspartner. Die aandacht en zorg kosten tijd. Er blijft minder tijd over voor andere dingen. Een gelovige die in staat is om ongehuwd te blijven, kan meer tijd besteden aan de dingen van de Heer.
 
Iemand die ongehuwd is, maar zich seksueel niet kan onthouden, doet er goed aan te trouwen. <blockquote>''1Co 7:8  Maar tot de ongetrouwden en de weduwen zeg ik: Het is goed voor hen, als zij blijven zoals ook ik. 1Co 7:9  Maar als zij zich niet kunnen onthouden, laten zij trouwen; want het is beter te trouwen dan van begeerte te branden.'' (Telos)</blockquote>
 
=== Keuze van een huwelijkspartner ===
In sommige culturen wordt een huwelijkspartner voorgesteld of zelfs gekozen door de ouders, in andere culturen wordt het aan het (volwassen) kind overgelaten. Abraham droeg zijn dienstknecht [[Eliëzer]] op een vrouw voor [[Izak]] te verwerven in Haran. Daarin zocht de dienstknecht Gods leiding. <blockquote>''Spr 3:5  Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je [eigen] inzicht niet. Spr 3:6  Ken Hem in al je wegen, dan zal Híj je paden rechtmaken.'' (HSV) </blockquote>Zowel Jakob als Ezau gehoorzaamden hun vader Izak, die wilde dat zij niet met een Kanaänitische vrouw zouden trouwen. <blockquote>''Ge 28:6  Als nu Ezau zag, dat Izak Jakob gezegend, en hem naar Paddan-aram weggezonden had om zich van daar een vrouw te nemen; [en] als hij hem zegende, dat hij hem geboden had, zeggende: Neem geen vrouw van de dochteren van Kanaän;  Ge 28:7  En dat Jakob zijn vader en zijn moeder gehoorzaam geweest was, en naar Paddan-aram getrokken was;  Ge 28:8  En dat Ezau zag, dat de dochteren van Kanaän kwaad waren in de ogen van Izak, zijn vader; Ge 28:8  En dat Ezau zag, dat de dochteren van Kanaän kwaad waren in de ogen van Izak, zijn vader; Ge 28:9  Zo ging Ezau tot Ismaël, en nam zich tot een vrouw boven zijn vrouwen, Mahalath, de dochter van Ismaël, den zoon van Abraham, de zuster van Nebajoth. (SV)''</blockquote>Een christenjongere doet er verstandig aan om:
 
* Gehoorzaam aan God woord geen ongelijk juk aan te gaan (zie hierboven)<ref>Klaas Sies, de latere medeoprichter van ''Voedselbank Nederland'' verbrak zijn verhouding met de Jodin Clara Frank, omdat zij geen christin was. Later komt zij tot geloof in de Messias Jezus en zoekt Klaas, die het ter ore kwam, haar weer op. Het relaas van Clara is te horen via [https://open.spotify.com/episode/76eouKB77v0a7avhWnarGE In het diepe|#1 met Clara Sies], op: Open.Spotify.com, 14 mei 2022. Podcastaflevering van de Evangelische Omroep; vraaggesprek met de Oprichtster van ‘Voedselbank Nederland’ Clara Sies-Frank. </ref>;
* God te bidden om een vrouw of man en Zijn leiding te zoeken in de keuze van een huwelijkspartner. Immers is deze keuze er een met gevolgen voor het leven.
* De mening of raad van zijn of haar ouders te vernemen en te overwegen.
 
==== Raad van ouders ====
Ouders hebben het beste met hun kind voor. Zij wensen het kind geluk toe. Zij kennen hun kind het beste en weten wat goed is voor hem of haar. Zij hebben levenservaring en kennis die het kind niet heeft. In de Bijbel wordt kinderen vermaand te luisteren naar hun ouders (zie [[Kind]]).
 
Waarom raden ouders dit af, raden dat aan? Het is goed als ouders aangeven wat de onderbouwing van hun advies is, zodat hun kind tot dezelfde mening kan komen.
 
Een volwassen kind zal de raad en haar gronden overwegen. Zijn hun gronden oké? Zijn ze zelfzuchtig? Zien ze een gevaar in zijn toekomstige huwelijkspartner? Zo ja, welk gevaar, waarom een gevaar?
 
De raad van ouders of familie is echter betrekkelijk. In de eerste plaats gaat gehoorzaamheid aan God vóór die aan ouders. Bovendien, de raad van ouders is niet onfeilbaar. Ze kunnen het mis hebben. Een moeder kan zich zo verzetten tegen een huwelijk van haar kind, dat zij niet op de bruiloft komt, terwijl de jaren daarna bewijzen dat het een goed huwelijk is geworden.
 
== Huiselijk geweld ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.