Naar inhoud springen

Eenzaamheid: verschil tussen versies

3.583 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 15:
 
'''Waardering.''' Eenzaamheid is een intiem onderwerp en iets waarvoor men zich schaamt. In de huidige prestatiegerichte maatschappij wordt eenzaamheid als een persoonlijk falen gezien. 
 
== Bijbelse personen ==
David heeft zich eenzaam gevoeld: <blockquote>''Ps 142:4 (5) Ik keek aan mijn rechterhand en zie, er was niemand die naar mij omzag; voor mij was [de mogelijkheid tot] ontvluchten verloren, niemand zorgde voor mijn ziel.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Ps 35:17 Heere, hoelang zult U toekijken? Verlos mijn ziel van hun verwoestende daden, mijn eenzame [ziel] van de jonge leeuwen.'' (Telos)</blockquote>Een onbekende psalmist voelde zich "als een eenzame mus op het dak": <blockquote>''Ps 102:6  (102-7) Ik ben een roerdomp der woestijn gelijk geworden, ik ben geworden als een steenuil der wildernissen. Ps 102:7  (102-8) Ik waak, en ben geworden als een eenzame mus op het dak. Ps 102:8  (102-9) Mijn vijanden smaden mij al den dag; die [tegen] mij razen, zweren bij mij.'' (SV)</blockquote>Over Jezus' eenzaamheid, zie volgende paragraaf.
 
Ook Paulus zal zich eenzaam hebben gevoeld, toen hij schreef:<blockquote>''2Ti 4:16  Bij mijn eerste verdediging is niemand bij mij geweest, maar allen hebben mij verlaten; moge het hun niet toegerekend worden.'' (Telos)</blockquote>
 
== Jezus' eenzaamheid ==
Jezus werd alleen gelaten door zijn leerlingen, maar de Vader bleef bij hem. <blockquote>''Joh 16:32 Zie, er komt een uur en het is gekomen, dat u verstrooid zult worden, ieder naar het zijne, en u Mij alleen zult laten; en toch ben Ik niet alleen, omdat de Vader met Mij is. (TELOS)''</blockquote>Toen Jezus 'gearresteerd' werd: <blockquote>''Mt 26:56  ... Toen verlieten alle discipelen Hem en vluchtten.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Mr 14:50  En zij verlieten Hem en vluchtten allen.'' (Telos)</blockquote>Wat zal Jezus hebben gevoeld toen hij zich van God verlaten voelde? <blockquote>''Mt 27:46  Omstreeks het negende uur nu riep Jezus met luider stem de woorden: Eli, Eli, lema sabachthani? Dat is: Mijn God, mijn God, waarom hebt U Mij verlaten?'' (Telos)</blockquote>De laatste woorden zijn een echo of aanhaling van woorden uit Psalm 22. <blockquote>''Ps 22:2 Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten, [bent U] ver van mijn verlossing, [van] de woorden van mijn jammerklacht?'' (HSV)</blockquote>Die psalm vertolkt het lijden van de Christus en enkele voorvallen bij het kruis: de doorboring van zijn handen en voeten, de verdeling van zijn kleren, het werpen van het lot. Opvallend is dat de psalmist ook spreekt van "mijn eenzame [ziel]". <blockquote>''Ps 22:15  (22-16) Mijn kracht is verdroogd als een potscherf, en mijn tong kleeft aan mijn gehemelte; en Gij legt mij in het stof des doods. Ps 22:16  (22-17) Want honden hebben mij omsingeld; een vergadering van boosdoeners heeft mij omgeven; zij hebben mijn handen en mijn voeten doorgraven. (...) Ps 22:18  (22-19) Zij delen mijn klederen onder zich, en werpen het lot over mijn gewaad. Ps 22:19  (22-20) Maar Gij, HEERE! wees niet verre; mijn Sterkte! haast U tot mijn hulp. Ps 22:20   (21) Red mijn ziel van het zwaard, mijn eenzame [ziel] van het geweld van de hond. (HSV)''</blockquote>"''Hij wil zeggen dat zijn ziel alleen is en door ieder verlaten, dat er niemand is die hem zoekt of hem troost (vgl. 142:5)''" (Maarten Luther)<ref>Aangehaald in: Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901). Spelling van het citaat is gemoderniseerd.</ref>
{| class="wikitable"
|<poem>'''Ga niet allen door 't leven'''
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.