Naar inhoud springen

Filémon (persoon): verschil tussen versies

490 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Filémon''' was de aanzienlijke ontvanger van brief van de apostel [[Paulus]]. De brief draagt zijn naam: [[brief aan Filémon|''brief aan Filémon'']].
 
'''Naam.''' De Griekse eigennaam φιλημων, ''Phi<u>le</u>moon'' (klemtoon op de onderstreepte klinker) betekent ‘die kust’<ref>''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref> of ‘vriendelijk’<ref>''Online Bible Greek Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref> of 'liefhebbend'<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=YtPfXg9zQxY&t=39m50s R. de Jong, De brief van Paulus aan Filémon]. Youtube.com: Ichthus-urk, 9 aug. 2020. Duur ca. 50 min. Preek van chr. geref. predikant R. de Jong over de brief aan Filémon. </ref>, afgeleid van het werkwoord ‘phileo’, liefhebben. De naam komt 1x voor in de Bijbel, Film. vers 1. Het [[Strongnummer]] is 5371. Engels en Duits: ''Philemon;'' Frans: ''Philémon''.<blockquote>''Flm 1:1  Timotheus, de broeder, aan Filémon, de geliefde en onze medearbeider, Flm 1:2 aan Apfia, de zuster, en aan Archippus, onze medestrijder, en aan de gemeente in uw huis: (TELOS)''</blockquote>'''Woonplaats.''' Hij woonde waarschijnlijk in [[Kolosse]].
[[Bestand:Paulus derde zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|''Ligging van Kolosse (Colossae) in het zuidwesten van het huidige Turkije.'']]
Wellicht was hij evenals zijn slaaf [[Onesimus|Onésimus]] door de evangelische dienst van Paulus tot geloof gekomen, getuige Flm 1:9.<blockquote>''Flm 1:18  En als hij u enig onrecht heeft aangedaan of u iets schuldig is, breng dat mij in rekening. Flm 1:19  Ik, Paulus, heb het met mijn eigen hand geschreven, ik zal het betalen, om u niet te zeggen dat u bovendien <u>uzelf aan mij schuldig bent</u>''. (Telos) </blockquote>Misschien was hij gehuwd met de vrouw Apfia, 'de zuster', door Paulus na Filemon genoemd als een van de geadresseerden van de brief. 
Regel 10:
 
Volgens de kerkelijke overlevering was Filémon opziener (bisschop) te Kolosse en is hij onder Keizer [[Nero (keizer)|Nero]] de marteldood gestorven.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.