Naar inhoud springen

Engel: verschil tussen versies

1.770 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 153:
=== Zitten ===
De enige plaats in de Bijbel waar we engelen zittend vinden is bij en in het graf van de opgestane Heiland. <blockquote>''Mt 28:2  En zie, er kwam een grote aardbeving, want een engel van de Heer daalde neer uit de hemel, trad toe en wentelde de steen af en ging daarop <u>zitten</u>. (Telos)''</blockquote><blockquote>''Joh 20:11  Maria nu stond buiten bij het graf te wenen. Terwijl zij dan weende, bukte zij zich voorover in het graf Joh 20:12  en zag twee engelen in witte kleren <u>zitten</u>, een aan het hoofd en een aan de voeten, waar het lichaam van Jezus had gelegen;'' (Telos)</blockquote>
 
== Afdelingen? ==
Het woordgebruik in enkele passages lijkt erop te wijzen dat engelen ook afdelingen (groepen) kennen. <blockquote>''Mt 26:52  Toen zei Jezus tot hem: Steek je zwaard weer op zijn plaats; want allen die het zwaard nemen, zullen door het zwaard omkomen. Mt 26:53  Of meen je dat Ik mijn Vader niet kan bidden en Hij zal Mij dadelijk meer dan twaalf legioenen engelen terzijde stellen?'' (Telos)</blockquote>De Heer spreekt van 'meer dan twaalf legioenen engelen'. Een [[legioen]] in het Romeinse leger telde ca. 6000 man. Een tegenwerping is dat de Heer tegenover de menigte die hem kwam grijpen en waaronder ook Romeinse soldaten waren, die woorden gebruikt om een indruk te geven van de omvang van de hemelse interventiemacht, waarbij de "grote menigte" (Mt. 26:47) die met zwaarden en stokken tegenover hem stond, in het niet zou vallen.
 
Johannes omschreef het getal der engelen rond de troon van God aldus: "tienduizenden duizendtallen en duizenden duizendtallen". <blockquote>''Opb 5:11  En ik zag, en hoorde een stem van vele engelen rond de troon en de levende wezens en de oudsten, en hun getal was tienduizenden tienduizendtallen en duizenden duizendtallen,'' (Telos)</blockquote>Aartsengel Michaël zal met 'zijn engelen' oorlog voeren tegen de draak. Mogelijk was hij het hoofd van een afdeling engelen. <blockquote>''Opb 12:7  En er kwam oorlog in de hemel: Michael en zijn engelen voerden oorlog tegen de draak, en de draak voerde oorlog en zijn engelen; Opb 12:8  en hij was niet sterk genoeg, en hun plaats werd in de hemel niet meer gevonden.'' (Telos)</blockquote>Een tegenwerping is ook van de draak gezegd wordt "en zijn engelen", waarbij het waarschijnlijk om al de gevallen engelen gaat, niet om een deel of afdeling ervan.
 
== De Engel van Jahweh ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.