Naar inhoud springen

Boom des levens: verschil tussen versies

276 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''boomBoom des levens''' ''(''Hebr. עץ החיים, ''etz hachayim)'' was een boom in de hof van [[Eden (landstreek)|Eden]], de eerste woonplaats van de eerste mensen. De boom stond in het midden van de hof.<blockquote>''Ge 2:9 En de HEERE God liet allerlei bomen uit de aardbodem opkomen, begerenswaardig om te zien en goed om van te eten; ook de boom des levens, in het midden van de hof, en de boom van de kennis van goed en kwaad''.(HSV)</blockquote>De boom des levens wordt ook genoemd de ''levensboom'' (Canisius-vertaling, Nieuwe Bijbelvertaling 2004) of de ''boom van het leven'' (Willibrord-vertaling).
 
De vruchten van de levensboom zouden de mens eeuwig doen leven. Adam en Eva mochten vrijelijk van alle bomen eten, dus ook van de levensboom, alleen niet van de boom der kennis van goed en kwaad.<blockquote>''Ge 2:16  En de HEERE God gebood de mens: Van alle bomen van de hof mag u vrij eten, Ge 2:17 maar van de boom van de kennis van goed en kwaad, daarvan mag u niet eten, want op de dag dat u daarvan eet, zult u zeker sterven.'' (HSV)</blockquote>Na de zondeval, het eten van de verboden vrucht van de andere boom, belette God Adam en Eva dat zij van de levensboom zouden eten en als zondaars onsterfelijk zouden zijn en eeuwig zouden leven. Daarom verdreef Hij hen uit Eden. Een genadedaad van God.
Regel 14:
 
Deze levensboom staat opnieuw in een woonplaats van de mens, in het hemelse Jeruzalem, in het midden van haar straat. Zij staat aan de rivier van levenswater, zelfs aan beide zijden. Merk op dat er geen blokkade is, als na de zondeval in Eden, waar [[Cherub|cherubs]] de toegang blokkeerden. De boom draagt het hele jaar door vrucht en zelfs de bladeren hebben hun nut.
 
== Meer weten ==
[https://www.youtube.com/watch?v=f-cL1SDy-9o Vragenbespreking - Aflevering 91: Waarom begint en eindigt de Bijbel met de boom des levens?] Youtube.com: Groeien in Geloof, 27 mei 2023. Duur: 10 min. 4 sec. W.J. Ouweneel behandelt die vraag.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.