Naar inhoud springen

Gajus: verschil tussen versies

23 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
1. Gajus een Korinthiër, door [[Paulus]] gedoopt (1 Kor. 1: 14), die hem in zijn huis had opgenomen en daarom door alle leden van de gemeente, die ook wel bij hem tezamen kwamen, bezocht werd (Rom. 16: 23). Gajus was gastheer van Paulus tijdens diens tweede verblijf in [[Korinthe]].
 
De heiligen te [[Rome]] kregen de groeten van Gajus via Paulus' [[Brief van Paulus aan de Romeinen|brief aan de Romeinen]]: <blockquote>''Ro 16:23  U groet Gajus, de gastheer van mij en van de gehele gemeente. U groet Erastus, de rentmeester van de stad, en de broeder Quartus.'' (Telos) </blockquote>2. Gajus een Macedoniër, die Paulus op diens reizen vergezelde en bij het oproer te Efeze in gevaar kwam (Hand. 19 : 29).
 
<blockquote>''Ro 16:23  U groet Gajus, de gastheer van mij en van de gehele gemeente. U groet Erastus, de rentmeester van de stad, en de broeder Quartus.'' (Telos) </blockquote>
 
2. Gajus een Macedoniër, die Paulus op diens reizen vergezelde en bij het oproer te Efeze in gevaar kwam (Hand. 19 : 29).
 
3. Gajus een man uit Derbe, reisgezel van Paulus (Hand. 20 : 4). Vanaf Korinthe ging hij met Paulus mee op diens laatste reis naar Jeruzalem.
 
3. Gajus een man uit Derbe, reisgezel van Paulus (Hand. 20 : 4). Vanaf Korinthe ging hij met Paulus mee op diens laatste reis naar Jeruzalem.<blockquote>''Hnd 20:4 En hem vergezelden tot in Asia Sopater, de zoon van Pyrrhus, van Berea; van de Thessalonikers, Aristarchus en Secundus, Gajus van Derbe, Timotheus, en de Asiaten Tychicus en Trofimus.'' (TELOS) </blockquote>
 
3. Gajus een man uit Derbe, reisgezel van Paulus (Hand. 20 : 4). Vanaf Korinthe ging hij met Paulus mee op diens laatste reis naar Jeruzalem.<blockquote>''Hnd 20:4 En hem vergezelden tot in Asia Sopater, de zoon van Pyrrhus, van Berea; van de Thessalonikers, Aristarchus en Secundus, Gajus van Derbe, Timotheus, en de Asiaten Tychicus en Trofimus.'' (TELOS) </blockquote>
[[Bestand:Paulus derde zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|Derde zendingsreis van Paulus]]
 
4. Gajus de ontvanger van de [[derde brief van Johannes]], door deze om zijn gastvrijheid geprezen. Hij was kennelijk een voorganger in de gemeente<ref>Inleiding tot de derde brief van Johannes in de [[TELOS-vertaling]] van het Nieuwe Testament (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982).</ref>. Johannes schrijft aan hem:<blockquote>''3Jo 1:3 ... ik heb mij zeer verblijd toen er broeders kwamen en van uw waarheid getuigden, zoals u in de waarheid wandelt. (...) 3Jo 1:5 Geliefde, u handelt trouw in alles wat u jegens de broeders bewerkt, en dat jegens vreemdelingen, 3Jo 1:6 die van uw liefde getuigd hebben tegenover de gemeente; u zult er goed aan doen, als u hen voorthelpt op een wijze God waardig; (TELOS)''</blockquote>'''Dezelfden?''' Sommigen houden alle vier, of althans drie, of telkens twee namen voor één persoon. Velen vermoeden dat Gajus uit Macedonië en Gajus uit Derbe dezelfde persoon zijn<ref>D. Harting, ''Grieks-Nederlands handwoordenboek op het Nieuwe Testament'', onderdeel van de Online Bible (Importantia).</ref>. Daar echter de naam ''Gajus'', later ''Cajus'' , een zeer veelgebruikte Romeinse voornaam was, kan men gerust alle vier laten bestaan.
 
<blockquote>''3Jo 1:3 ... ik heb mij zeer verblijd toen er broeders kwamen en van uw waarheid getuigden, zoals u in de waarheid wandelt. (...) 3Jo 1:5 Geliefde, u handelt trouw in alles wat u jegens de broeders bewerkt, en dat jegens vreemdelingen, 3Jo 1:6 die van uw liefde getuigd hebben tegenover de gemeente; u zult er goed aan doen, als u hen voorthelpt op een wijze God waardig; (TELOS)''</blockquote>
== Bronnen ==
 
'''Dezelfden?''' Sommigen houden alle vier, of althans drie, of telkens twee namen voor één persoon. Velen vermoeden dat Gajus uit Macedonië en Gajus uit Derbe dezelfde persoon zijn<ref>D. Harting, ''Grieks-Nederlands handwoordenboek op het Nieuwe Testament'', onderdeel van de Online Bible (Importantia).</ref>. Daar echter de naam ''Gajus'', later ''Cajus'' , een zeer veelgebruikte Romeinse voornaam was, kan men gerust alle vier laten bestaan.
 
== Bronnen ==
H. Zeller, ''Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk''. Eerste deel A - J. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1867) s.v. Gajus. Tekst hiervan is op 11 feb. 2017 verwerkt.
 
Regel 21 ⟶ 32:
D. Harting, ''Grieks-Nederlands handwoordenboek op het Nieuwe Testament'', onderdeel van de Online Bible (uitgeverij Importantia).
 
== Voetnoten ==
 
<references />
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.