Naar inhoud springen

Trofimus: verschil tussen versies

183 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Trófimus''' (= 'Gevoed') ook geschreven ''Trophimus'', was een christen uit de heidenen, die de apostel Paulus op een deel zijn [[Derde zendingsreis van Paulus|derde zendingsreis]] vergezelde.
 
'''Naam.''' De Griekse naam in de brontekst van het Nieuwe Testament is Τροφιμος, Trophimos (klemtoon op de eerste lettergreep), en betekent "gevoed", "pleegkind"<ref>''Griechisch-Deutsch Strongs Lexikon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref> , "pleegzoon"<ref name=":0">D. Harting, ''Grieks-Nederlands handwoordenboek op het Nieuwe Testament'', onderdeel van de Online Bible (uitgeverij Importantia).    </ref>, "voedsterzoon"<ref name=":0" /> of "voedzaam"<ref>''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>, van τροφή, trophé, voeding, voedsel. De naam wordt 3x genoemd (zie de Schriftaanhalingen hieronder). Het Strongnummer[[strongnummer]] is 5161G5161.
 
'''Persoon'''. Hij was afkomstig uit Efeze, een stad in de Romeinse provincie Asia en wordt daarom een "Efezier' (Hand. 21:29) en een 'Asiaat' (Hand. 20:4) genoemd. Hij vergezelde Paulus van Griekenland tot in Asia. <blockquote>''Hnd 20:4 En hem vergezelden tot in Asia Sopater, de zoon van Pyrrhus, van Berea; van de Thessalonikers, Aristarchus en Secundus, Gajus van Derbe, Timotheus, en de Asiaten Tychicus en <u>Trofimus</u>. (TELOS)''</blockquote>Ook was hij met Paulus in Jeruzalem, toen de apostel na afloop van zijn derde zendingsreis daar was gekomen. <blockquote>''Hnd 2120:29 WantDezen zijnu haddengingen tevorenvooruit deen Efezierwachten <u>Trofimus</u>op met hemons in de stad gezienTroas, van wie zij meenden dat Paulus hem in de tempel had gebracht. (TELOS)''</blockquote>Aan het eind van zijn leven schrijft Paulus dat hij Trofimus ziek in Milete heeft achtergelaten.<blockquote>''2Ti 4:20 Erastus is in Korinthe gebleven en <u>Trofimus</u> heb ik in Milete ziek achtergelaten. (TELOS)''</blockquote>
[[Bestand:Paulus derde zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|Paulus' derde zendingsreis]]
Ook was hij met Paulus in Jeruzalem, toen de apostel na afloop van zijn derde zendingsreis daar was gekomen. <blockquote>''Hnd 21:29 Want zij hadden tevoren de Efezier <u>Trofimus</u> met hem in de stad gezien, van wie zij meenden dat Paulus hem in de tempel had gebracht. (TELOS)''</blockquote>Aan het eind van zijn leven schrijft Paulus dat hij Trofimus ziek in Milete heeft achtergelaten.<blockquote>''2Ti 4:20 Erastus is in Korinthe gebleven en <u>Trofimus</u> heb ik in Milete ziek achtergelaten. (TELOS)''</blockquote>
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.