Naar inhoud springen

Hebron: verschil tussen versies

290 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 2:
 
== Stad Hebron ==
'''Hebron''' is een stad 36 km ten zuiden van Jeruzalem. De oude naam is [[Kirjat-Arba|Kirjath-Arba]]. <blockquote>''Joz 14:15  De naam nu van Hebron was eertijds Kirjath-arba, die een groot mens [geweest is] onder de Enakieten.'' (SV) </blockquote>HierHebron werd zeven jaar eerder gebouwd dan de Egyptische stad Zoan. <blockquote>''Nu 13:22 En zij trokken op in het zuiden, en kwamen tot Hebron toe, en daar waren Ahiman, Sesai en Talmai, kinderen van Enak; Hebron nu was zeven jaren gebouwd voor'' Zoan ''in Egypte. (SV)''</blockquote>In Hebron woonden [[Abraham]] (Gen. 13:18), [[Izak]] (Gen. 35:27) en [[Jacob (aartsvader)|Jacob]] (Gen. 37:14).
 
Abraham kocht er een akker met een grot waarin hij zijn overleden vrouw [[Sarah|Sara]] begroef. In dit familiegraf zijn begraven: Sarah, Abraham, Izak, Rebekka, Jacobs vrouw [[Lea]] en Jacob zelf. De Arabieren noemen het gebouw dat om het graf is gebouwd: de ‘al-Haram al-Ibrahimi’ moskee. De Joden beschouwen het als een deel van hun erfgoed. De Arabieren echter vinden het een onlosmakelijk deel van de Palestijnse gebieden.
Regel 10:
[[Bestand:Niet-israelietische volken (Wolters).jpg|gecentreerd|miniatuur|1333x1333px|''Ligging van Hebron in Kanaän'']]
 
Hebron was een zeer oude Kanaänitische stad, reeds in de geschiedenis van de aartsvaders beroemd, die zich dikwijls in haar omstreken of binnen haar muren ophielden. JacobJakob zond zijn zoon Jozef uit het dal Hebron naar diens broers in Sichem.<blockquote>''Ge 37:14 En hij zeide tot hem: Ga toch heen, zie naar den welstand van uw broederen, en naar den welstand van de kudde, en breng mij een woord wederom. Zo zond hij hem uit het dal Hebron, en hij kwam te Sichem. (SV)''</blockquote>Tijdens het verblijf van de Israëlieten in Egypte, werden de [[Enakieten]] voor een tijd meester van Hebron, en noemden deze stad naar hun stamvader Kirjath-Arba. Later kregen de eigenlijke bewoners, de Hethieten, wederom de overhand, in wier midden de Enakieten bleven wonen.
 
In de dagen van Jozua sloot Hebron zich aan bij een coalitie onder leiding van Adoni-Zedek, koning van Jeruzalem, die Gibeon wilde straffen om het verbond van de stad met Israël. Hebron nam destijds eenzelfde heersende positie als Jeruzalem in op de zuide­lijke helft van de rug van het gebergte van Juda. Het lag aan een knooppunt van wegen, waarvan een het met Gaza en de kustvlakte verbindt, een tweede over Berséba naar Egypte voert, terwijl een derde zuidwaarts gaat naar Elat en Arabië. De omlig­gende dalen zijn zeer vruchtbaar, zodat de stad zeker een middelpunt van handel moet geweest zijn.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.