Naar inhoud springen

Vervolging van christenen/Geschiedenis: verschil tussen versies

k
Regel 325:
'''1518.''' In Engeland werd John Stilman aangeklaagd omdat hij zich uitsprak tegen het aanbidden van beelden, en daarvoor had hij Wickliff geprezen en gezegd dat hij een heilige in de hemel was; en dat diens boek ''Wyclif's Wicket'' een goed en heilig boek was. Stilman werd ondervraagd op verschillende punten en veroordeeld wegens ketterij. Kort daarna werd hij in het openbaar verbrand in Smithfield.
 
'''1523.''' Op 1 juli worden [[Hendrik Voes]] en [[Jan van Essen]], augustijner monniken die de Bijbelgetrouwe opvattingen van Luther zijn toegedaan, op een schavot te Brussel ontwijd en op een brandstapel openlijk verbrand. Zij zijn de eerste slachtoffers van de inquisitie in de Nederlanden die voor hun geloofsovertuiging op de brandstapel hun zielen aan de Heer offerden. [[Bestand:Foxe's Book of Martyrs - Tyndale.jpg|miniatuur|468x468px|William Tyndale's einde op aarde. ]]
 
'''1524.''' Te Antwerpen wordt een priester, genaamd [[Nicolaüs van Antwerpen|Nicolaüs]], die Gods woord predikt en het evangelie standvastig belijdt, in een zak genaaid en bij de stadskraan in het water geworpen. [[Bestand:Klaus Hottinger Enthauptung Luzern.jpg|miniatuur|467x467px|Onthoofding van Klaus Hottinger te Lucern]]Omstreeks dit jaar werd Georgius, predikant te Halle, omdat hij het avondmaal van de Heer onder twee gestalten, te weten brood en wijn, bediende, onder opruiing van de priesters, door enige straatschenders gegrepen en niet ver van Asschenburg op jammerlijke wijze verbrand.
 
In maart werd te Lucern, Zwitserland, met het zwaard onthoofd de schoenmaker en radicale kerkhervormer [[Klaus Hottinger]]. Hij wordt beschouwd als de eerste martelaar van de [[Reformatie]] in Zwitserland.
Omstreeks dit jaar werd Georgius, predikant te Halle, omdat hij het avondmaal van de Heer onder twee gestalten, te weten brood en wijn, bediende, onder opruiing van de priesters, door enige straatschenders gegrepen en niet ver van Asschenburg op jammerlijke wijze verbrand.
 
In september werd in Wenen, in Oostenrijk, de burger [[Caspar Tauber]], die de christelijke vrijheid verdedigde en weigerde zijn opvatting te herroepen, onthoofd en zijn lichaam verbrand.
 
In hetzelfde jaar werd ook te Wenen een boek­binder, Georgius genaamd, om de belijdenis van de waarheid, door een zware straf op de brandstapel Gode opgeofferd. [[Bestand:Foxe's Book of Martyrs - Tyndale.jpg|miniatuur|468x468px|William Tyndale's einde op aarde. ]]
 
Te Praag in Bohemen, werd ook nog een ander christen verbrand, omdat hij het goddeloze leven van de priesters en de kloosterbeloften vaar­wel had gezegd, en tot een eerlijk en Gode welbehagelijk leven in het huwelijk was overgegaan.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.