Naar inhoud springen

Bijbel: verschil tussen versies

1.256 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
Regel 251:
 
Een denkbeeldige uitleg is dat de menigte Jezus volgde door op wonderbaarlijke wijze en masse over het water te lopen. Een andere uitleg is dat de menigte hem volgde terwijl zij langs de oever liepen en zagen waar Hij aan land ging. Wij kiezen de laatste uitleg, omdat die, op grond van onze ervaring, ook van onze kennis van wonderberichten in de Bijbel, en van onze kennis van de grootte van het meer van Galilea, veel meer voor de hand ligt.
 
== Moeilijkheden ==
Bij het lezen van de Bijbel kan men op moeilijkheden, zoals moeilijk te verstane verzen en (schijnbare) tegenstrijdigheden, stuiten. Daarbij kunnen menselijk vernuft en eigenwil ons parten spelen. Wat te doen?
 
1. '''Gebed.''' Het is geraden eerst, in betrekking tot deze tegenstrijdigheden, God om licht te vragen.
 
2. '''Bescheidenheid.''' Het is belangrijk bescheiden te zijn. In plaats van te besluiten en te verkondigen dat de Bijbel tegenstrijdigheden bevat, is het beter bij het vinden van tegenstrijdigheden te zeggen: ze zijn voor mij onvereffenbaar. Is iemand bescheiden, dan staat hij óók wel voor moeilijkheden, voor raadsels en verborgen dingen, zowel in de Bijbel als in het hele Godsbestuur, maar dan hakt hij niet met één slag de knoop door, door het besluit te nemen: onvereffenbaar, dus niet van God. Word als de kinderen, want voor hen is het koninkrijk van de hemelen.
 
3. '''Trachten.''' Tracht met Gods hulp, en door de leiding van Zijn Geest, te ontknopen, wat verward schijnt.
 
== Invloed van de Bijbeltaal ==
De taal van de Bijbel heeft grote invloed in de Nederlandse taal gehad. Tal van uitdrukkingen hebben hun oorsprong in de Bijbel. Voorbeelden zijn "Abraham gezien hebben" en "een teken aan de wand".
Regel 298 ⟶ 308:
==Bron==
C. Lindeboom, ''Bijbelgids, of Handleiding tot het verkrijgen van Bijbelkennis'' (Middelburg: Stichting de Gihonbron, 2009; bewerking door J. Pluimers van de uitgave uit 1929), blz. 12-13, 17. Hieruit is, onder toestemming, in 2012 tekst gebruikt. De tekst handelt over de oorspronkelijke talen van de Bijbel, de handschriften van de Bijbel, en de indeling in hoofdstukken en verzen.
 
J.N. Voorhoeve, ''Onvereffenbare tegenstrijdigheden des Bijbels?'' 's-Gravenhage: J.N. Voorhoeve, 2e druk, 1907. Blz. 6-7, tekst hiervan, betreffende moeilijkheden in de Bijbel, is onder wijziging verwerkt op 18 sept. 2023.
 
==Voetnoten==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.