Naar inhoud springen

Herodianen: verschil tussen versies

55 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Opmaak verbeterd)
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
De '''Herodianen''' waren een van de Joodse partijen ten tijde van Jezus. Ze vormden een staatkundige partij, die de afstammelingen van [[Herodes de Grote]] steunden tegen de gouverneur van Rome, maar met de Romeinen in vriendschap leefden. Ze waren bij de [[Farizeeën]] ten hoogste gehaat, maar werkten met hen samen met het doel Jezus uit te schakelen. Over hen lezen wij in Mt 22:16; Mr 3:6; 12:13.
 
De '''naamNaam.''' De naam Herodianen is afgeleid van ‘Herodes’.
 
'''Standpunt.''' Hun scepticisme deelden zij met de [[Sadduceeën]]. Zij kantten zich tegen de Farizeeën.
 
[[Herodes Antipas]] trachtte het volk tot heidense praktijken te verleiden. Het is deze verkeerde Griekse en Romeinse zeden en losbandigheid die waarschijnlijk wordt aangeduid door de uitdrukking ‘het zuurdeeg van Herodes’, Mr 8:15. Ook drong hij aan op volledige onderwerping aan de Romeinen en het betalen van de belastingen. Deze twee punten werden bestreden door de Farizeeën.
 
'''Tegen Jezus van Nazareth.''' Het valt te begrijpen dat beide Joodse partijen, de politieke groepering der Herodianen en godsdienstige groepering der Farizeeën, geïnteresseerd waren in het antwoord van de Heer Jezus op de vraag of het geoorloofd is de Romeinse keizer belasting te betalen of niet.
[[Bestand:Brooklyn Museum - The Pharisees and the Herodians Conspire Against Jesus (Les pharisiens et les hérodiens conspirent contre Jésus) - James Tissot - overall.jpg|miniatuur|576x576px|''<nowiki/>'De Farizeeën en de Herodianen zweren samen tegen Jezus'. Schilderij van James Tissot (1836-1902).'']]
Herodianen en Farizeeën werkten samen om Jezus uit te schakelen. Ondanks hun onderlinge tegenkanting verenigden beide partijen zich bij hun streven om de Heer te vangen op een woord of daad, opdat ze hem konden aanklagen en (doen) ombrengen, Mt. 22:16; Mr. 3: 2, 6; 12:13.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.