Naar inhoud springen

Markus 6: verschil tussen versies

2.291 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Kees Langeveld heeft de pagina Evangelie naar Markus/Hoofdstuk 6 hernoemd naar Markus 6 zonder een doorverwijzing achter te laten)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{Markus commentaar}}
 
== Marc. 6:8-91 ==
<onlyinclude><sup>1</sup> En Hij ging vandaar weg en kwam in zijn vaderstad, en zijn discipelen volgden Hem. </onlyinclude>(Telos)
'''Vaderstad.''' Ook in vs. 4. De stad [[Nazareth]], waar zijn vader Jozef en moeder Maria woonde en waar Jezus is grootgebracht.
 
== 2 ==
<onlyinclude><sup>2</sup> En toen het sabbat was geworden, begon Hij te leren in de synagoge; en velen die Hem hoorden, stonden versteld en zeiden: Waar heeft Deze die dingen vandaan en wat is dat voor wijsheid die Hem gegeven is, en zulke krachten, die door zijn handen gebeuren? </onlyinclude>(Telos)
'''Deze.''' Die wij toch kennen als de dorpstimmerman, zie volgende vers.
 
'''Die door zijn handen gebeuren.''' Want Hij legde zijn handen op zieken en zij genazen wonderbaarlijk.
 
== 3 ==
<onlyinclude><sup>3</sup> Is Deze niet de timmerman, de Zoon van Maria en de Broer van Jakobus, Joses, Judas en Simon? En zijn zijn zusters niet hier bij ons? En zij namen aanstoot aan Hem. </onlyinclude>(Telos)
'''De timmerman.''' Jezus was niet alleen de zoon van de timmerman [[Jozef (pleegvader van Jezus)|Jozef]], maar ook zelf een [[timmerman]] geworden, ongetwijfeld opgeleid in het bedrijf van zijn vader.
 
'''De Broer van ... zijn zusters.''' Zijn lijfelijke 'bloedverwanten' (vs. 4). Jezus heeft tenminste vier broers en twee zussen. Het gezin van Jozef en Maria was tenminste negen zielen groot: twee ouders, vijf zonen en tenminste twee dochters.
 
'''Zij namen aanstoot aan Hem.''' Waarschijnlijk werd ze vervuld van afgunst, omdat Hij zo uitzonderlijk was en al te voordelig en gunstig afstak ten opzichte van hen.
 
== 4 ==
<onlyinclude><sup>4</sup> En Jezus zei tot hen: Een profeet is niet ongeëerd behalve in zijn vaderstad, onder zijn bloedverwanten en in zijn huis. </onlyinclude>(Telos)
'''Onder zijn bloedverwanten.''' Tenminste zijn moeder, vier broers en minstens twee zussen (vs. 3).
 
== 5 ==
<onlyinclude><sup>5</sup> En Hij kon daar geen enkele kracht doen, behalve dat Hij enkele zieken de handen oplegde en hen genas. </onlyinclude>(Telos)
'''Hij kon daar geen enkele kracht doen.''' Wegens hun wonderlijk ongeloof (vs. 6)
 
== 6 ==
<onlyinclude><sup>6</sup> En Hij verwonderde Zich over hun ongeloof. En Hij trok de omliggende dorpen rond en leerde. </onlyinclude>(Telos)
 
== arc. 6:8-9 ==
Mr 6:8 En Hij beval hun niets mee te nemen voor onderweg dan alleen een staf; geen brood, geen reiszak, geen geld in de gordel; Mr 6:9 maar dat zij sandalen zouden aanbinden; en: Doet geen twee onderklederen aan. (Telos)
Parallelteksten:
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.