Naar inhoud springen

Israël (volk): verschil tussen versies

2.531 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 4:
 
Jahweh, zijn God, is met Israël. Hij wil hun God zijn.
 
== Uitverkoren ==
Het volk Israël, "het kleinste van alle volken", is door God ''uitverkoren,'' uit liefde. <blockquote>''De 7:6  Want u bent een heilig volk voor de HEERE, uw God. De HEERE, uw God, heeft ú uitgekozen uit alle volken op de aardbodem om voor Hem tot een volk te zijn dat [Zijn] persoonlijk eigendom is. De 7:7  Niet omdat u groter was dan al de [andere] volken heeft de HEERE liefde voor u opgevat en u uitgekozen, want u was het kleinste van al de volken. De 7:8  Maar vanwege de liefde van de HEERE voor u, en om de eed die Hij uw vaderen gezworen had, in acht te houden, heeft de HEERE u met sterke hand uitgeleid en heeft Hij u verlost uit het slavenhuis, uit de hand van de farao, de koning van Egypte.'' (HSV)</blockquote>
 
== Eigendom van God ==
Het volk Israël is Gods persoonlijke eigendom, het is Zijn eigen volk.<blockquote>''De 26:18  En de HEERE heeft u heden doen zeggen, dat gij Hem tot een volk des eigendoms zult zijn, gelijk als Hij u gesproken heeft, en dat gij al Zijn geboden zult houden;'' (SV)</blockquote>In de Herziene Statenvertaling:<blockquote>''De 26:18  En de HEERE heeft u heden doen verklaren dat u voor Hem een volk zult zijn dat Zijn persoonlijk eigendom is, zoals Hij tot u gesproken heeft, en dat u al Zijn geboden in acht moet nemen,'' (HSV)</blockquote>Het Hebreeuwse woord vertaald door 'eigendom' is סגלה, segoellah, betekent<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon'' van Larry Pierce. </ref>: bezit, eigendom: a. waardevol eigendom, speciaal bezit; b. schat. Het volk Israël is voor God een ''waardevol'' bezit. In dat volk zou Hij mens worden en Zijn heilswerk aan het kruis volbrengen.
 
Jezus heeft gezegd tot een Samaritaanse vrouw:<blockquote>''... de behoudenis is uit de Joden. (Telos)''</blockquote>Uit dat volk zal een zegen voor de hele wereld uitgaan.
 
== Gods zoon ==
Regel 57 ⟶ 65:
 
== Gods roeping en trouw ==
God heeft de aartsvaders beloften gedaan die Hij zal vervullen. Hij is Getrouwe. <blockquote>
God heeft de aartsvaders beloften gedaan die Hij zal vervullen. Hij is Getrouwe. Hij heeft zijn volk terzijde gesteld, op een zijspoor gezet, maar niet verworpen. <blockquote>''Jes 41:8  Maar gij, Israël, Mijn knecht! gij Jakob, dien Ik verkoren heb! het zaad van Abraham, Mijn liefhebber! Jes 41:9  Gij, welken Ik gegrepen heb van de einden der aarde, en uit haar bijzonderste geroepen heb; en zeide tot u: Gij zijt Mijn knecht; u heb Ik uitverkoren, en heb u niet verworpen. Jes 41:10  Vrees niet, want Ik ben met u; zijt niet verbaasd, want Ik ben uw God; Ik sterk u, ook help Ik u, ook ondersteun Ik u met de rechterhand Mijner gerechtigheid. Jes 41:11  Ziet, zij zullen beschaamd en te schande worden, allen, die tegen u ontstoken zijn; zij zullen worden als niet, en die lieden, die met u twisten, zullen vergaan. Jes 41:12  Gij zult hen zoeken, maar zult hen niet vinden; de lieden, die met u kijven, zullen worden als niet, en die lieden, die met u oorlogen, als een nietig ding. Jes 41:13  Want Ik, de HEERE, uw God, grijp uw rechterhand aan, Die tot u zeg: Vrees niet, Ik help u. Jes 41:14  Vrees niet, gij wormpje Jakobs, gij volkje Israëls! Ik help u, spreekt de HEERE, en uw Verlosser is de Heilige Israëls!'' (SV)</blockquote>
''Ro 3:3  Wat dan? Als sommigen ongelovig zijn geweest, zal hun ongeloof de trouw van God te niet doen? Ro 3:4  Volstrekt niet! Maar God zij waarachtig en ieder mens leugenachtig, ...'' (Telos) </blockquote>
God heeft de aartsvaders beloften gedaan die Hij zal vervullen. Hij is Getrouwe. Hij heeft zijn volk weliswaar terzijde gesteld, op een zijspoor gezet, maar niet verworpen. <blockquote>''Jes 41:8  Maar gij, Israël, Mijn knecht! gij Jakob, dien Ik verkoren heb! het zaad van Abraham, Mijn liefhebber! Jes 41:9  Gij, welken Ik gegrepen heb van de einden der aarde, en uit haar bijzonderste geroepen heb; en zeide tot u: Gij zijt Mijn knecht; u heb Ik uitverkoren, en heb u niet verworpen. Jes 41:10  Vrees niet, want Ik ben met u; zijt niet verbaasd, want Ik ben uw God; Ik sterk u, ook help Ik u, ook ondersteun Ik u met de rechterhand Mijner gerechtigheid. Jes 41:11  Ziet, zij zullen beschaamd en te schande worden, allen, die tegen u ontstoken zijn; zij zullen worden als niet, en die lieden, die met u twisten, zullen vergaan. Jes 41:12  Gij zult hen zoeken, maar zult hen niet vinden; de lieden, die met u kijven, zullen worden als niet, en die lieden, die met u oorlogen, als een nietig ding. Jes 41:13  Want Ik, de HEERE, uw God, grijp uw rechterhand aan, Die tot u zeg: Vrees niet, Ik help u. Jes 41:14  Vrees niet, gij wormpje Jakobs, gij volkje Israëls! Ik help u, spreekt de HEERE, en uw Verlosser is de Heilige Israëls!'' (SV)</blockquote>
 
== Toekomst ==
Regel 75 ⟶ 85:
 
=== Video's ===
[https://www.youtube.com/watch?v=eujbrVgUYW0 Levenslicht - Israël, je kunt er niet omheen! - Jacques Brunt]. Youtube.com: Jacques Brunt, 29 okt. 2023. Duur: 10 min. 28 sec. Jacques Brunt geeft drie redenen op waarom we niet om Israël heen kunnen.
 
'''Engelstalige video's'''
 
[https://www.youtube.com/watch?v=KaaPDc8wslE Tommy Ice, What should we think about Israël.] Youtube.com: Prophecy Watchers, 25 sept. 2019. Duur: 29 min. 30 sec. Gesprek van Gary Stearman met Thomas Ice.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=-ZVnF8uiV7s Randall Price: Separating Fact From Fiction in the Middle East.] Youtube.com: Prophecy Watchers, 24 sept. 2018. Duur: 28 min. 30 sec. Gesprek met [[Randall Price]] naar aanleiding van het boek ''What Should We Think About Israel?: Separating Fact from Fiction in the Middle East Conflict'' (zie boven)
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.