Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

1.311 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Iran''', officieel ''Islamitische Republiek Iran,'' vroeger ''Perzië'' geheten'','' is 2x zo groot als Frankrijk en telt 72,2 miljoen inwoners (2008). De helft van de bevolking is jonger dan 25 jaar<ref>De bronnen geven echter verschillende cijfers: 70% jonger dan 25 jaar; 70% jonger dan 35 jaar; de helft jonger dan 25 jaar.</ref>; de gemiddelde leeftijd is 27 jaar (2009). De hoofdtaal is Perzisch. Bijna de helft van de bevolking is echter niet-perzisch (anno 2012), zoals Azerbeidzjanen in het Noord-Westen en Arabieren in het Zuid-Westen van Iran. Het huidige regiem is een aartsvijand van Israël en streeft de vernietiging van de Joodse staat na, alsook de zuivering van het Midden-Oosten van westerse invloeden<ref name=":6">Aldus de Iraans-Nederlandse hoogleraar Afshin Elian in een podcast van 3 dec. 2023: https://joopsoesan.podbean.com/e/nieuws-podcast-van-vandaag-3-december-2023-met-afshin-elian/</ref>. Hiertoe bedient het regiem zich van strijdgroepen als Hezbollah, Hamas en allerlei milities.
[[Bestand:Un-iran.png|geen|miniatuur|964x964px]]
De '''hoofdstadHoofdstad.''' De hoofdstad van het tegenwoordige Iran is Teheran. Een journaliste die de stad in 2009 bezocht schreef: "Teheran is een plotse aanval op al je zintuigen. Vooral het geluid is oorverdovend: taxi's toeteren onophoudelijk, winkeliers schreeuwen naar hun collega's aan de overkant van de straat, en tussen al het kabaal door roept ook de muezzin nog eens op tot het gebed. Praten kan je hier niet; roepen is de boodschap."<ref>Aldus journaliste Ann De Craemer in een Iran-reisverslag uit 2009, zie haar [http://standaard.typepad.com/iran/2009/06/index.html weblogartikel] </ref>
 
'''Islam.''' Binnen de islamitische wereld neemt Iran een unieke plaats in. Iran is géén Arabisch land. Het heeft zijn eigen taal bewaard en is het enige land waar het sji'isme, een minderheidsvariant van de '''Islam''', de staatsgodsdienst is. Ca. 98% van de bevolking is moslim. Van de moslims is 90% sjiitisch, de rest soennitisch. Staat en godsdienst zijn verweven. De Islamitische wetgeving, de Sharia, wordt toegepast. Er is treedt een strenge zedenpolitie op. De soennieten mogen in Teheran geen moskee openen.<ref name=":1">Nieuwsartikel [http://www.idea.de/nc/nachrichten/detailartikel/artikel/iran-muslime-werden-nach-jesus-traeumen-christen.html Iran: Muslime werden nach Jesus-Traümen Christen], op Idea.de dd. 26 maart 2010.</ref>
 
De meest religieuze steden van het land zijn Masshad en Qom, waar de Islamitische revolutie haar oorsprong had.
De opperste leider van Iran is een geestelijke leidsman: de conservatieve Ayatollah Ali Khamenei. De '''Ayatollah''' wordt beschouwd als Allah's vertegenwoordiger op aarde en heeft de meeste macht in Iran, meer macht dan de president. Gehoorzaamheid aan hem is een godsdienstige en wettelijke plicht. De ayatollah kan voorgestelde wetten tegenhouden, een zittende president ontslaan en een verkiezingsuitslag ongeldig verklaren. Hij benoemt militaire leiders, het hoofd van Radio en Televisie en zes leden van de Raad van Hoeders. Hij wordt bijgestaan door een staf van 600 raadgevers. Ayatollah Ali Khamenei is waarschijnlijk de meest invloedrijke man in het Midden-Oosten.
 
'''Ayatollah.''' De opperste leider van Iran is een geestelijke leidsman: de conservatieve Ayatollah Ali Khamenei. De '''Ayatollah''' wordt beschouwd als Allah's vertegenwoordiger op aarde en heeft de meeste macht in Iran, meer macht dan de president. Gehoorzaamheid aan hem is een godsdienstige en wettelijke plicht. De ayatollah kan voorgestelde wetten tegenhouden, een zittende president ontslaan en een verkiezingsuitslag ongeldig verklaren. Hij benoemt militaire leiders, het hoofd van Radio en Televisie en zes leden van de Raad van Hoeders. Hij wordt bijgestaan door een staf van 600 raadgevers. Ayatollah Ali Khamenei is waarschijnlijk de meest invloedrijke man in het Midden-Oosten.
De '''Raad van Hoeders''' is een machtig orgaan dat de verworvenheden van de Islamitische Revolutie van 1979 bewaakt. De raad bestaat uit zes geestelijken benoemd door de ayatollah en zes juristen. Zij keurt alle wetgeving, doet de voorselectie van presidentskandidaten en houdt toezicht op eerlijke verkiezingen.
 
De '''Raad van Hoeders.''' De Raad van Hoeders is een machtig orgaan dat de verworvenheden van de Islamitische Revolutie van 1979 bewaakt. De raad bestaat uit zes geestelijken benoemd door de ayatollah en zes juristen. Zij keurt alle wetgeving, doet de voorselectie van presidentskandidaten en houdt toezicht op eerlijke verkiezingen.
 
'''Censuur.''' Het Ministerie van Cultuur censureert onder andere boeken, films, muziek en advertenties.    
 
'''Energie.''' Iran heeft grote '''energiebronnen''' in de vorm van olie en gas.
De meest religieuze steden van het land zijn Masshad en Qom, waar de Islamitische revolutie haar oorsprong had.
 
'''Volkslied.''' De tekst van het nationale volkslied ''Hymne van de islamitische republiek'' (sinds 1990 in gebruik) luidt aldus:
Regel 22 ⟶ 24:
''Voortdurend, aanhoudend en eeuwig:''
''De Islamitische Republiek Iran!''<ref>Bron: Artikel [https://nl.wikipedia.org/wiki/Sorood-e_Jomhoori-e_Eslami Sorood-e_Jomhoori-e_Eslami] op Wikipedia</ref>
'''Feestdagen.''' 4 en 5 juni zijn nationale '''feestdagen'''. Op 4 juni wordt de dood van ayatollah Ruhollah Khomeini '''herdacht''', de stichter van de Islamitische Republiek die in 1989 overleed. Op 5 juni wordt de Revolte van Khordad 15 herdacht, toen Khomeini in 1963 zijn vermaarde speech gaf tegen de shah en hem vergeleek met de beruchte Iraanse tyran Yazid. Khomeini ligt begraven in het Iman Khomeini mausoleum, even buiten Teheran, naast het beroemde kerkhof Behesht-e Zahra (Het paradijs van Zahra), waar miljoenen slachtoffers van de 8-jaar durende Iran-Irakoorlog begraven zijn.
 
Jaarlijks is er een nationele Dag van het Leger, waarop Iran zijn militaire mogendheid toont.
 
De '''binnenlandseBinnenlandse politiek.''' De binnenlandse politiek van Iran wordt getekend door de strijd tussen hervormers en conservatieven. De hervormers willen meer vrijheid en staan meer open voor het Westen.
{| class="wikitable"
|''Mousavi ook kandidaat Iraans presidentschap''
Regel 43 ⟶ 45:
 
De zanger Benyamin is in Iran een superster. Zijn muziek verraadt westerse invloeden en zijn liedjes zijn echte meezingers (2009). Heavy metal muziek is verboden.
 
Iran heeft grote '''energiebronnen''' in de vorm van olie en gas.
 
== Christendom ==
Regel 81:
 
== Leger en Revolutionaire Garde ==
Er zijn twee militaire hoofdorganisaties in Iran: het leger en de ''Islamitische'' (of: ''Iraanse'') ''Revolutionaire Garde'' (IRG). DeHet IRGleger isheeft het militaire elitekorps. Zij is opgericht in 1979, vlak na de Islamitische Revolutie in heteen land-, omdat de geestelijk leider het leger niet vertrouwdezee- en bang was voor een coupluchtmacht. De IRG begon als een organisatie van vrijwilligers, die de Ayatollah en zijn regime moesten beschermen.
 
De IRG is een parallelle militaire organisatie. Het is het militaire elitekorps. Zij is opgericht in 1979, vlak na de Islamitische Revolutie in het land, omdat de geestelijk leider het leger niet vertrouwde en bang was voor een coup. De IRG begon als een organisatie van vrijwilligers, die de Ayatollah en zijn regime moesten beschermen.
 
De IRG staat los van het Iraanse leger en valt rechtstreeks onder de geestelijk leider van Iran, dus niet onder de president. De rol van de Garde werd belangrijker in de Irak-Iranoorlog. Na de oorlog, tijdens de wederopbouw, werd de Garde al maar belangrijker. Ze stichtte bedrijven en verdiende daarmee veel geld. Ze beheren een belangrijk deel van de Iraanse economie.
Regel 101 ⟶ 103:
De <u>''Basij''</u> vormen een paramilitair onderdeel van de IRG. Ze hebben miljoen vrijwilligers. In vredestijd fungeren ze als zedenpolitie. Zowel de IRG als de Basij hebben grote belangen in de Iraanse economie.
 
De ''<u>QoedQoeds-brigade</u>'' is de buitenlandse tak van de revolutionaire garde. 'QudsQoeds' verwijst naar het Islamitische heiligdom in Jeruzalem, de derde heilige stad in de Islam. Deze elite-eenheid heeft de opdracht om de buitenlandse invloed van Iran te vergroten. ZijAan isdeze actief'Jeruzalem-brigade' metnemen soldatenAfghanen, militairePakistanen, plannersJemenieten, en adviseurs in het buitenlandIrakezen, waar zij samenwerkt met [[Hezbollah]]Syriërs, [[Hamas]] en sjiitischeook militiesAfrikanen in Irak(o.a. Zij laat deze organisaties het zichtbare werk doenNigerianen). DeEr brigadeis heeft(anno de2023) Syrischegeen dictatorland Assadop medeaarde aanmet dezo'n machtgrote gehoudenparallelle enmilitaire deorganisatie<ref opmarsname=":6" van Islamitische Staat in Irak gestopt/>. De eenheid wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de aanslag door Hezbollah in 1994 te Buenos Aires op het joods cultureel centrum daar.
 
Zij is actief met soldaten, militaire planners en adviseurs in het buitenland, waar zij samenwerkt met [[Hezbollah]], [[Hamas]] en sjiitische milities in Irak. Zij laat deze organisaties het zichtbare werk doen. De brigade heeft de Syrische dictator Assad mede aan de macht gehouden en de opmars van Islamitische Staat in Irak gestopt. De eenheid wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de aanslag door Hezbollah in 1994 te Buenos Aires op het joods cultureel centrum daar.
 
Meer informatie over de Iraanse Revolutionaire Garde:
Regel 144 ⟶ 148:
 
Ahmadinejad, de vroegere president van Iran, zei in een toespraak: "Het zionistische regime is vastgelopen. Met Gods zegen zal jullie wens uitkomen en zal deze bron van ellende voorgoed van de aardbodem verdwijnen."<ref name=":3" /> Volgens Ahmadinejad (2011) is de verdwijning van het 'zionistische regiem' noodzakelijk voor rust in het Midden-Oosten<ref name=":4">Nieuwartikel '[http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4078038,00.html No calm in Mideast as long as Israel exists]', Ynetnews.com, 4 juni 2011.</ref>. In 2012 zei hij: “Een ieder die vrijheid en gerechtigheid bemint, moet streven naar de vernietiging van het Zionistische regime ten einde de weg te banen voor gerechtigheid en vrede in de wereld."<ref name=":5">Aangehaald in: [http://www.thejerusalemgiftshop.com/israelinews/iran--middle-east/iranian-threat/1847-iran-amps-up-its-genocidal-rhetoric.html Iran Amps Up Its Genocidal Rhetoric], nieuwsartikel op TheJerusalemGiftShop.com, 3 aug. 2012</ref>. In dat jaar zei hij ook dat de oplossing van de Palestijnse kwestie een verenigd Islamitisch besluit vereist om "de Zionistische entiteit" van de kaart te verwijderen<ref>Arabisch [http://www.alarab.net/Article/499217 nieuwsartikel] op AlArab.net, nov. 2012. </ref>. En volgens hem (2009) is de Holocaust een leugen, bedoeld als rechtvaardiging voor de oprichting voor de staat Israël. Iran steunt militante Palestijnse en Libanese groepen die Israël bestrijden. Een tweestatenoplossing van het Palestijns-Israelische conflict vindt president Ahmadinejad een 'satanisch plan gedoemd om te mislukken' (2011)<ref name=":4" />.
 
Om de vernietiging van Israël te bereiken bedient Iran zich van strijdgroepen als Hamas, Islamitische Jihad, Hezbollah en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Deze worden met raad, daad, geld en wapens geholpen. Deze strijdgroepen moeten Israël omsingelen; en dat gebeurt en wel vanuit het noorden (Libanon, Syrië), het zuidwesten (Gazastrook) en het oosten (Westoever).<ref name=":6" />
 
Het optreden van de hoogste leiders van Iran doet denken aan de vijandschap van Haman in het Perzische rijk ten tijde van Esther. Haman zocht het volk van de Joden uit te roeien. God echter bewaarde het volk en Haman werd gedood.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.