Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

992 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 132:
'''Arabische naties.''' Meerdere Arabische naties zijn bezorgd over de Iraanse expansiedrift en over het Iraanse nucleaire programma. [[Syrië]] echter is (anno 2011) zeer bevriend met Iran. In Libanon is de anti-Israëlische Sjiitische [[Hezbollah]] nauw verbonden met Iran. Iran steunt de militaire tak van Hezbollah, die door de EU is aangemerkt als terreurbeweging. Daarnaast steunt Iran verschillende milities in Irak en Syrië met geld, wapens en militaire adviseurs. Iran steunt de rebellerende Houthi's in Jemen.
 
'''Rusland.''' Iran heeft goede banden met Rusland. Rusland heeft kernreactoren in Iran gebouwd. Iran voert zijn nucleaire programma uit met hulp van Rusland. Rusland heeft verklaard dat een aanval door Israël op Irans kernreactoren gelijk staat aan een aanval op Rusland<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=hYpALPaVx7w&t=10m50s Hal Lindsey on the Russian Invasion]. Youtube.com: Hal's Pals, 23 feb. 2022. Vanaf 10 min. 50 sec.</ref>.
Veel '''naties''' in de wereld keuren het nucleaire programma en Irans houding tegenover de VS en Israël af. Iran voert zijn nucleaire programma uit met hulp van '''Rusland.'''
 
Veel '''naties''' in de wereld keuren het nucleaire programma en Irans houding tegenover de VS en Israël af. Iran voert zijn nucleaire programma uit met hulp van '''Rusland.'''
 
=== Iran en Israël ===
'''Erkenning.''' Iran was na Turkije het tweede moslimland dat de staat Israël erkende.
Iran is fel '''anti-zionistisch''' en ontkent het bestaansrecht van [[Israël (staat)|Israël]]. Het is 's werelds grootste vijand van de Joodse staat. De Ayatollah Ali Khamenei noemde (2009) Israel een kankergezwel in het hart van de moslimwereld. 'Het zionistische regime is onwettig, een bastaard', zei hij in november 2013<ref>Bron: IsraelToday.nl, [http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/3810-iraanse-leider-khamenei-vergelijkt-zionisten-met-nazis nieuwsbericht], 18 dec. 2013.</ref>. Iran wil de Joodse staat van de kaart wegen. Het uiteindelijk doel is volgens de opperste leider (2011) de bevrijding van heel Palestina<ref>[http://www.thejerusalemgiftshop.com/israelinews/iran--middle-east/iranian-threat/1470-iran-suggests-the-destruction-of-israel-as-jewish-state.html Iran Suggests The Destruction Of Israel As Jewish State]. nieuwartikel op www.TheJerusalemGiftShop.com, 1 okt. 2011. </ref>. De Ayatollah liet in september 2011 weten dat Iran meer openlijk aan de vernietiging van Israël zou gaan werken. In november 2013 noemde hij Israël de 'dolle hond van de regio' en verklaarde hij dat 'het zionistische regime gedoemd is tot uitsterven'<ref>Bron: IsraelToday.nl, [http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/3723-frankrijk-uit-harde-kritiek-op-iran-over-israel nieuwsbericht] 21 nov. 2013.</ref>. In november 2014 schreef hij: 'Dit barbaarse en wolfachtige regime van kindermoordenaars van Israël, dat geen misdaad nalaat, is niet te genezen maar moet worden vernietigd'. En: 'De enige manier om een barbaars regime zoals Israël aan te pakken is [de Palestijnen] te bewapenen'.<ref>[http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/4964-iran-bedreigt-israel-na-brief-vs-over-samenwerking Iran bedreigt Israël na brief VS over samenwerking]. Nieuwsbericht op IsraelToday.nl, 9 nov. 2014.</ref>
 
'''Antizionistisch.''' Iran is echter fel '''anti-zionistisch''' geworden en ontkent het bestaansrecht van [[Israël (staat)|Israël]]. Het is 's werelds grootste vijand van de Joodse staat. De Ayatollah Ali Khamenei noemde (2009) Israel een kankergezwel in het hart van de moslimwereld. 'Het zionistische regime is onwettig, een bastaard', zei hij in november 2013<ref>Bron: IsraelToday.nl, [http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/3810-iraanse-leider-khamenei-vergelijkt-zionisten-met-nazis nieuwsbericht], 18 dec. 2013.</ref>. Iran wil de Joodse staat van de kaart wegen. Het uiteindelijk doel is volgens de opperste leider (2011) de bevrijding van heel Palestina<ref>[http://www.thejerusalemgiftshop.com/israelinews/iran--middle-east/iranian-threat/1470-iran-suggests-the-destruction-of-israel-as-jewish-state.html Iran Suggests The Destruction Of Israel As Jewish State]. nieuwartikel op www.TheJerusalemGiftShop.com, 1 okt. 2011. </ref>. De Ayatollah liet in september 2011 weten dat Iran meer openlijk aan de vernietiging van Israël zou gaan werken. In november 2013 noemde hij Israël de 'dolle hond van de regio' en verklaarde hij dat 'het zionistische regime gedoemd is tot uitsterven'<ref>Bron: IsraelToday.nl, [http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/3723-frankrijk-uit-harde-kritiek-op-iran-over-israel nieuwsbericht] 21 nov. 2013.</ref>. In november 2014 schreef hij: 'Dit barbaarse en wolfachtige regime van kindermoordenaars van Israël, dat geen misdaad nalaat, is niet te genezen maar moet worden vernietigd'. En: 'De enige manier om een barbaars regime zoals Israël aan te pakken is [de Palestijnen] te bewapenen'.<ref>[http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/4964-iran-bedreigt-israel-na-brief-vs-over-samenwerking Iran bedreigt Israël na brief VS over samenwerking]. Nieuwsbericht op IsraelToday.nl, 9 nov. 2014.</ref>
 
In 2012 verklaarde de stafchef van de Iraanse strijdkrachten, generaal Firouzabadi, dat Iran 'de volledige vernietiging van Israël' nastreeft<ref>[http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9102112759 Top Commander Reiterates Iran's Commitment to Full Annihilation of Israel], nieuwsbericht op FarsNews.com, 20 mei 2012.</ref>. Een hoge officier in het Iraanse leger zei in mei 2016 dat de Islamitische Republiek over de middelen beschikt om heel Israël binnen enkele minuten te vernietigen.  
Regel 143 ⟶ 147:
Het optreden van de hoogste leiders van Iran doet denken aan de vijandschap van Haman in het Perzische rijk ten tijde van Esther. Haman zocht het volk van de Joden uit te roeien. God echter bewaarde het volk en Haman werd gedood.
 
'''Jeruzalemdag.''' Op de jaarlijkse '''''Jeruzalemdag''''' in Teheran wordt solidariteit met de Palestijnen betuigd en tegen Israël geprotesteerd. Het anti-Zionistische evenement werd in 1979 gesticht door Ayatollah Khomeini (1902-1989). De dag valt op de laatste vrijdag van de vastenmaand [[Ramadan]]. Volgens president Mahmoud Ahmadinejad (2012) is Jeruzalemdag niet louter "een strategische oplossing voor het Palestijnse probleem", maar ook "een sleutel voor het oplossen van de wereldproblemen"<ref name=":5" />. Op Jeruzalemdag van het jaar 2012 noemde de president Israël een kankergezwel. Grootayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, zei dat Israël zal verdwijnen. De leider van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, zei „verbijsterd” te zijn door de opmerkingen van de Iraanse leiders tegen Israël. Hun uitlatingen zijn in strijd zijn met het handvest van de VN.
{| class="wikitable"
|''Ahmadinejad: Israël is kankergezwel''
Regel 153 ⟶ 157:
 
== Geschiedenis ==
Iran heette tot 1935 '''''Perzïë'''''. Perzië was één van de grootste rijken in de oudheid. In de bijbelBijbel is sprake van ''het koninkrijk van Perzië''. <blockquote>''2Kr 36:20 Ook voerde hij hen die aan het zwaard ontkomen waren, naar Babel, en zij werden hem en zijn zonen tot slaven, totdat het koninkrijk van Perzie de heerschappij verkreeg; (...) 2Kr 36:22 Maar in het eerste jaar van Kores, de koning van Perzie, wekte de HERE, opdat het woord des HEREN, door Jeremia verkondigd, zou worden voltrokken, de geest van Kores, de koning van Perzie, op, om door zijn gehele koninkrijk, ook in geschrifte, deze oproep te doen uitgaan:'' ''2Kr 36:23 Zo zegt Kores, de koning van Perzie: alle koninkrijken der aarde heeft de HERE, de God des hemels, mij gegeven en Hij heeft mij opgedragen Hem een huis te bouwen in Jeruzalem, in Juda. Wie nu onder u tot enig deel van zijn volk behoort, de HERE, zijn God, zij met hem, hij trekke op.'' </blockquote>In de tijd van het Oude Testament was Iran het land van de Perzen en de Meden.
 
In de moderne geschiedenis van Iran bevorderde de sjah van Perzië verwesterlijking en modernisering van Iran. Hij vervreemdde zich echter van religieuze en politieke krachten in het land. In de stad Qom houdt de geestelijk leider ayatollah Khomeini in 1963 een ziedende speech tegen de sjah. Khomeini zegt onder meer dat wanneer de shah op de ingeslagen weg verder zou gaan, het volk dankbaar zou zijn wanneer hij het land op een dag zou verlaten.
 
Khomeini wordt in 1964 verbannen uit Qom, maar de conservatieve geestelijken blijven zich vanuit de stad tegen het bewind van de shah verzetten. In Qom heeft de Islamitische Revolutie van 1979 haar oorsprong.
 
'''1967.''' Na de Zesdaagse oorlog, terwijl andere landen Israël olie onthouden, voert Iran olie uit naar Israël.
 
'''1969.''' Iran, waar een grote Joodse gemeenschap is, is Israëls beste vriend en meest actieve handelspartner in het Midden-Oosten<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=hYpALPaVx7w&t=10m5s Hal Lindsey on the Russian Invasion]. Youtube.com: Hal's Pals, 23 feb. 2022. Vanaf 10 min. 5 sec.</ref>.
 
'''1979''': Er komt een einde aan het pro-Amerikaanse regime van Sjah Mohammad Reza Pahlavi. De Islamitische republiek wordt uitgeroepen. Het regime van de Sjah maakt plaats door dat van een geestelijk leider: de Ayatollah. Studenten bezetten de ambassade van de Verenigde Staten. De sjah gaat in ballingschap. Iran en de Verenigde Staten hebben sinds 1979 geen diplomatieke banden meer (2009). De stichter van de Islamitische republiek van Iran, Groot-Ayatollah, stelt in hetzelfde jaar Al Qoeds-dag in, een jaarlijks evenement tegen het Zionisme en vóór een onafhankelijke Palestijnse staat.
Regel 217 ⟶ 225:
 
== Toekomst ==
Volgens de Bijbel zal God in het laatste der dagen de gevangenis van Elam, thans een deel van Iran, wenden. <blockquote>''Jer 49:39  Maar het zal geschieden in het laatste der dagen, dat Ik Elams gevangenis wenden zal, spreekt de HEERE. (SV)'' </blockquote>Volgens sommigen moet de profetie tegen Elam in Jer. 49:34-39 nog vervuld worden. Zie [[Jeremia 49]].
 
=== Elam ===
Volgens de Bijbel zal God in het laatste der dagen de gevangenis van [[Elam (koninkrijk)|Elam]], thans een deel van Iran, wenden. <blockquote>''Jer 49:39  Maar het zal geschieden in het laatste der dagen, dat Ik Elams gevangenis wenden zal, spreekt de HEERE. (SV)'' </blockquote>Volgens sommigen moet de profetie tegen Elam in Jer. 49:34-39 nog vervuld worden. Zie [[Jeremia 49]].
 
=== Onder Gog naar Israël ===
Voorts, volgens de Bijbel zal "in het laatste der jaren" (Ezech. 38:8), "in het laatste der dagen" (Ezech. 38:16) de vorst Gog samen met Perzen en andere volkeren ten strijde optrekken tegen het land Israël. Bij Perzen mogen wij denken aan Iraniërs.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.