Naar inhoud springen

Bijbel: verschil tussen versies

17 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
 
Regel 80:
 
== Canon ==
De Bijbel is een richtsnoer, een norm, voor geloof en gedrag. De lijst van heilige geschriften - de bijbelboeken Genesis tot en met Openbaring - wordt daarom de ''canon'' (=richtsnoer) genoemd. De bijbelboekenBijbelboeken worden, in onderscheiding van andere, ''canoniek'' genoemd.<blockquote>''Zie [[Canon van de Bijbel]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp.''</blockquote>De Bijbel verwijst naar boeken die zelf geen deel van de bijbelcanon zijn geworden en die verloren zijn gegaan. Men spreekt dan ook van '''[[verloren gegane boeken]]''', bijvoorbeeld ''het'' ''boek van de oorlogen des Heren'' (Num 21:14) en ''de'' ''geschiedenis van de ziener Gad'' (1 Kron 29:29). God heeft het blijkbaar niet nodig gevonden ze in Zijn geschreven Woord op te nemen.
 
De Rooms-katholieke kerk heeft aan de oorspronkelijke canon van het Oude Testament zeven geschriften toegevoegd; ze worden door de Joden en de protestanten afgewezen als niet-canoniek, zie '''[[Apocriefen]]'''.
Regel 112:
B is de ''Codex Vaticanus'', uit het midden van de 4e eeuw en wordt zo genoemd omdat het in de Vaticaanse bibliotheek te Rome bewaard wordt. Dit handschrift bevat ongeveer het gehele Oude en Nieuwe Testament, maar verschillende bladen ontbreken, o.a. heel Genesis.
 
C is de ''Codex Ephraëmi rescriptus'', uit de 6e eeuw, een ''palimpsest'', d.w.z. een codex die twee keer beschreven is.
 
Over de Griekse tekst van het Oude en Nieuwe Testament zijn later hymnen van de Syrische leraar Ephraëm[[Efrem de Syriër|Efrem]] geschreven, maar Tischendorf heeft in 1845 ontcijferd wat er van over was, nl. een klein deel van het Oude Testament. Het handschrift bevindt zich nu in de Bibliothèke Nationale te Parijs.
codex die twee keer beschreven is.
 
Over de Griekse tekst van het Oude en Nieuwe Testament zijn later hymnen van de Syrische leraar Ephraëm geschreven, maar Tischendorf heeft in 1845 ontcijferd wat er van over was, nl. een klein deel van het Oude Testament. Het handschrift bevindt zich nu in de Bibliothèke Nationale te Parijs.
 
=== Majuskels en minuskels ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.