Naar inhoud springen

2 Thessalonicenzen/Hoofdstuk 2: verschil tussen versies

2.807 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
Regel 13:
'''Geschokt of verschrikt ... alsof de dag van de Heer al aangebroken zou zijn.''' Want de dag van de Heer is een dag van toorn, maar zij verwachten gered te zullen worden van die toorn. <blockquote>''1Th 1:9  want zelf vertellen zij van ons welke ingang wij bij u hadden, en hoe u zich van de afgoden tot God hebt bekeerd om de levende en waarachtige God te dienen 1Th 1:10  en zijn Zoon uit de hemelen te verwachten, die Hij uit de doden heeft opgewekt, Jezus, die ons redt van de komende toorn.'' (Telos) </blockquote>'''Geschokt.''' Statenvertaling: 'bewogen'. Grieks σαλευθηναι, saleuthenai, van het werkwoord σαλευω, saleuo, dit afgeleid van σαλως, salos = onrustige, heftige deining van de zee<ref name=":4">''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>. Het werkwoord betekent 1. een beweging door winden, stormen, golven, enz. veroorzaakt; a) heen en weer schudden; b) doen omvallen; c) grondig schudden, van een maat die gevuld wordt door de inhoud ervan samen te schudden. 2. omverwerpen, ten val brengen; a) uit zijn (veilige en gelukkige) staat werpen; b) beroeren, de gedachten opwinden, verontrusten<ref name=":4" />.
 
Hetzelfde werkwoord wordt ook gebruikt in, bijvoorbeeld, Hand. 17:13.<blockquote>''Hnd 17:13  Toen de Joden uit Thessalonika echter vernamen, dat ook in Berea door Paulus het woord van God werd verkondigd, kwamen zij ook daar de menigten <u>in opschudding</u> en verwarring <u>brengen</u>.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Hnd 17:13  Maar als de Joden van Thessalonica verstonden, dat het Woord Gods ook te Beréa van Paulus verkondigd werd, kwamen zij ook daar en <u>bewogen</u> de scharen.'' (SV)</blockquote>'''De dag van de Heer ..''' Of, volgens de meeste handschriften (Byzantijnse tekst), de 'dag van Christus', een andere benaming van dezelfde gerichtsdag. <blockquote>''Hnd 17:31  omdat Hij een dag heeft bepaald, waarop Hij het aardrijk in gerechtigheid zal oordelen door een man die Hij daartoe heeft bestemd, waarvan Hij aan allen zekerheid heeft gegeven door Hem uit de doden op te wekken.'' (Telos) </blockquote>Die dag kwam in het vorige hoofdstuk ter sprake, kwam. Eeneen dag van toorn ('komende toorn, 1 Thess. 1:10), wraak, wedervergelding (1 Thess. 1:6) en van verheerlijking. <blockquote>''2Th 1:6  daar het rechtvaardig is bij God, aan hen die u verdrukken, verdrukking te vergelden,  2Th 1:7  en aan u die verdrukt wordt, rust met ons bij de openbaring van de Heer Jezus van de hemel met de engelen van zijn kracht,  2Th 1:8  in vlammend vuur, als Hij wraak brengt over hen die God niet kennen en over hen die het evangelie van onze Heer Jezus niet gehoorzamen.  2Th 1:9  Zij zullen als straf lijden het eeuwig verderf, verwijderd van het aangezicht van de Heer en van de heerlijkheid van zijn sterkte,    2Th 1:10  wanneer Hij komt om op <u>die dag</u> verheerlijkt te worden in zijn heiligen en bewonderd te worden in allen die hebben geloofd; want ons getuigenis aan u is geloofd geworden.'' (Telos) </blockquote>De dag van de Heer, de dag van Christus, is de in het Oude Testament genoemde [[Dag van Jhwh|Dag van Jahweh]], een dag van oordeel.
 
'''... alAl aangebroken zou zijn'''. Wat ze hoorden en lazen, te midden van doorstane verdrukkingen, deed hen met schrik menen dat de tijd van Gods oordelen over de aarde gekomen was.
 
Sommige vertalingen suggereren abusievelijk dat de dag nog niet was aangebroken, maar aanstaande was<ref>Over deze kwestie, zie G.H. Kramer, [https://www.oudesporen.nl/Download/OS1690.pdf De dag van de Heer: al aangebroken of nog aanstaande?] (2 Thess. 2:2). OudeSporen.nl, 2011.</ref>.
Regel 96:
'''Eerst de afval.''' Of: ''eerst de opstand.'' Deze gebeurtenis gaat vooraf aan de dag van de Heer (vers 2), de [[Dag van Jahweh]].
 
'''Gekomen.''' Het Griekse werkwoord is ερχομαι, <u>er</u>chomai, dat 'komen' of 'gaan' betekent, doch meestal in de eerstgenoemde betekenis voorkomt<ref>D. Harting, ''Grieks Woordenboek op het Nieuwe Testament'' (1861-1863). Opgenomen als ''Grieks-Nederlands handwoordenboek op het Nieuwe Testament'' in Online Bible (uitgeverij Importantia). Voorbeelden van 'gaan' worden vermeld in ''Griechisch-Deutsch Strongs Lexikon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>. <blockquote>''2Th 1:10  wanneer Hij <u>komt</u> om op die dag verheerlijkt te worden in zijn heiligen en bewonderd te worden in allen die hebben geloofd; want ons getuigenis aan u is geloofd geworden.'' (Telos) </blockquote>In Luk. 15:20 vertaald door 'ging'. <blockquote>''Lu 15:20  En hij stond op en <u>ging</u> naar zijn vader. Toen hij nu nog veraf was, zag zijn vader hem en werd met ontferming bewogen, en hij liep snel op hem toe, viel hem om de hals en kuste hem innig.'' (Telos) </blockquote>In Mark. 11:13 zowel 'ging' als 'gekomen'. <blockquote>''Mr 11:13  En toen Hij in de verte een vijgeboom zag die bladeren had, <u>ging</u> Hij kijken of Hij daar misschien iets aan zou vinden; en daarbij <u>gekomen</u> vond Hij niets dan bladeren, want het was niet de tijd van de vijgen.'' (Telos) </blockquote>Als ''apostasia'' in de betekenis van 'fysiek vertrek' genomen moet wordt (wat onwaarschijnlijk is), dan kan men vertalen: "als niet eerst het vertrek heeft plaatsgevonden". 'PlaatVergelijkVergelijk "plaatsvinden" in de Groot Nieuws Bijbel: <blockquote>''2Th 2:3 Laat u door niemand iets wijs maken. Want eerst moet de grote afvalligheid <u>plaatsvinden</u> en moet de mens verschijnen die de wetteloosheid in persoon is en die tot de ondergang is gedoemd.'' (GNB) </blockquote>'''Wanneer komt de afval?''' Volgens een mening is de afval begonnen in het Westen in de jaren '60 van de 20e eeuw. Er was nog geen sprake van massale afval ten tijde van de Thessalonicenzenbrief. De afval houdt in dat men in 'christelijke' landen gebieden massaal de christelijke belijdenis verlaat, niet langer naar de kerk gaat, niet langer in de Heer Jezus gelooft, het geloof als achterlijk, ouderwets, achterhaald beschouwt en het, in hoogmoed, beter denkt te weten.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=tJ7U7QWQfd8 2. Thessalonicher – Teil 2 (Kap. 2): Für die Endzeit wichtige prophetische Wahrheiten I]. Youtube.com: Roger Liebi Live, 12 aug. 2023. Duur: 1 uur 23 min. 25 sec. Roger Liebi verklaart 2 Thess. 2. </ref>
 
=== De mens der zonde (3c) ===
Regel 103:
'''Geopenbaard is.''' Die "op zijn tijd" wordt geopenbaard (vers 6). Zei ook vers 8: "de wetteloze geopenbaard worden".
 
'''De zoon van het verderf'''. Hij is ''bestemd'' voor het verderf, hij is gedoemd onder te gaan. Zonde blijft niet ongestraft. OokEr Judasis nog een mens in de Bijbel die zo wordt aangeduid: [[Judas Iskariot]], die door de Heer Jezus, is genoemd 'de zoon van het verderf' (Joh. 17:12). <blockquote>''Joh 17:12  Toen Ik bij hen was, bewaarde Ik hen in uw naam. Hen die U Mij hebt gegeven, heb Ik bewaakt en niemand van hen is verloren gegaan dan de zoon van het verderf, opdat de Schrift vervuld werd.'' (Telos) </blockquote>De gedachte is niet dat zo iemand verderf sticht, maar ten verderve gaat.
 
Over het verband van de mens der zonde, met andere hoofdfiguren uit de eindtijd, zie verderop de paragraaf ''Mens der zonde''.
Regel 130:
'''Die zich verzet en zich verheft tegen...'''. Deze Mens van de zonde is geen onverschillige ongelovige, God laat hem niet koud, hij is heet. Want Hij verzet zich. En verheft zich, maakt zichzelf groter in zijn verzet tegen God en godsdienst. Dit verzet kan men in verband brengen met apostasia (vers 3), wanneer men dit woord verstaat als 'rebellie'.
 
'''Tegen al wat God heet'''. Alle goden en alle godsdienst. Hij is een tegenstander van het christendom, de islam, het jodendom, het hindoeïsme enz. Hij moet er niets van hebben. Misschien zal hij alle religie en Godsgeloof als schadelijk bijgeloof afwijzen.
 
Vergelijk wat Daniël zegt over de koning die zal heersen in het land Israël: <blockquote>''Da 11:35  En van de leraars zullen er [sommigen] vallen, om hen te louteren en te reinigen, en wit te maken, tot den tijd van het einde toe; want het zal nog zijn voor een bestemden tijd. Da 11:36  En die koning zal doen naar zijn welgevallen, en hij zal zichzelven verheffen, en groot maken boven allen God, en hij zal tegen den God der goden wonderlijke dingen spreken; en hij zal voorspoedig zijn, totdat de gramschap voleind zij, want het is vastelijk besloten, het zal geschieden. Da 11:37  En op de goden zijner vaderen zal hij geen acht geven, noch op de begeerte der vrouwen; hij zal ook op geen God acht geven, maar hij zal zich boven alles groot maken.'' (SV) </blockquote>De gramschap (Dan. 11:36) is de gramschap van God die over deze wereld zal worden uitgegoten, de gramschap die kenmerkend is voor de dag van Jahweh.
 
'''Zodat hij.'''
 
'''De tempel van God...'''. De tempel van God is de herbouwde tempel van God in Jeruzalem. Uit verschillende Schriftplaatsen kan men opmaken dat de [[tempel]] herbouwd zal worden. De herbouw van Gods huis wordt in onze dagen (anno 2017) al jarenlang voorbereid, vooral door het [[Tempelinstituut]] te Jeruzalem.
 
'''Hij in de tempel van God gaat zitten en zichzelf vertoont dat hij God is'''. De meerderheidstekst (Byzantijnse tekst) heeft "''Zodat hij <u>als God</u> in de tempen van God gaat zitten'' enz.".
'''Hij in de tempel van God gaat zitten en zichzelf vertoont dat hij God is'''. De Mens der zonde stelt zichzelf aan de wereld voor als God. Hij is een alternatieve god. Misschien is zijn boodschap: "Ik, ja wij allen, zijn goddelijk. Ik ben God, jullie zijn goden. Het goddelijke is in ons. Dat hebben wij in het verleden op een denkbeeldig buitenaards wezen geprojecteerd, met alle nare gevolgen van dien: godsdienstoorlogen, terreuraanslagen. God is echter niet buiten ons, maar in ons; wij zijn goden, ik ben God. Wij moeten niet een externe God dienen, maar onszelf, ons als mensheid." Deze woorden zijn verdicht. Het is ook mogelijk dat de Mens der zonde alleen zichzelf als goddelijk voorstelt, niet zijn medemensen.
 
'''Hij in de tempel van God gaat zitten en zichzelf vertoont dat hij God is'''. De Mens der zonde stelt zichzelf aan de wereld voor als God. Hij is een alternatieve god. Misschien is zijn boodschap: "Ik, ja wij allen, zijn goddelijk. Ik ben God, jullie zijn goden. Het goddelijke is in ons. Dat hebben wij in het verleden op een denkbeeldig buitenaards wezen geprojecteerd, met alle nare gevolgen van dien: godsdienstoorlogen, terreuraanslagen. God is echter niet buiten ons, maar in ons; wij zijn goden, ik ben God. Wij moeten niet een externe God dienen, maar onszelf, ons als mensheid." Deze woorden zijn verdicht. Het is ook mogelijk dat de Mens der zonde alleenalléén zichzelf als goddelijk voorstelt, niet ook zijn medemensen.
 
== 5 ==
Regel 269 ⟶ 275:
 
=== Identiteit ===
Wie is deze Mens der zonde. Wordt hij elders in de Schrift genoemd? Volgens velen is hij de [[Antichrist]]<ref>Zo Roger Liebi, in: [https://www.youtube.com/watch?v=tJ7U7QWQfd8 2. Thessalonicher – Teil 2 (Kap. 2): Für die Endzeit wichtige prophetische Wahrheiten I]. Youtube.com: Roger Liebi Live, 12 aug. 2023. Duur: 1 uur 23 min. 25 sec. Roger Liebi verklaart 2 Thess. 2. </ref>. Volgens sommigen is hij dezelfde als het Beest uit de zee, die met de Antichrist wordt vereenzelvigd. Volgens anderen<ref>G.H. Kramer, ''De verschijning van Zijn komst; Bijbelstudies over de Tweede Brief van Paulus aan de Thessalonikers'' (Vaassen: Medema, 1992), blz. 72, 85.
 
W.J. Ouweneel, ''De openbaring van Jezus Christus; bijbelstudies over het boek Openbaring.'' Deel 2: hoofdstuk 8 -22 (Vaassen: Medema, 1990), blz. 95.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.