Naar inhoud springen

2 Thessalonicenzen/Hoofdstuk 2: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 96:
'''Eerst de afval.''' Of: ''eerst de opstand.'' Deze gebeurtenis gaat vooraf aan de dag van de Heer (vers 2), de [[Dag van Jahweh]].
 
'''Gekomen.''' Het Griekse werkwoord is ερχομαι, <u>er</u>chomai, dat 'komen' of 'gaan' betekent, doch meestal in de eerstgenoemde betekenis voorkomt<ref>D. Harting, ''Grieks Woordenboek op het Nieuwe Testament'' (1861-1863). Opgenomen als ''Grieks-Nederlands handwoordenboek op het Nieuwe Testament'' in Online Bible (uitgeverij Importantia). Voorbeelden van 'gaan' worden vermeld in ''Griechisch-Deutsch Strongs Lexikon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>. <blockquote>''2Th 1:10  wanneer Hij <u>komt</u> om op die dag verheerlijkt te worden in zijn heiligen en bewonderd te worden in allen die hebben geloofd; want ons getuigenis aan u is geloofd geworden.'' (Telos) </blockquote>In Luk. 15:20 vertaald door 'ging'. <blockquote>''Lu 15:20  En hij stond op en <u>ging</u> naar zijn vader. Toen hij nu nog veraf was, zag zijn vader hem en werd met ontferming bewogen, en hij liep snel op hem toe, viel hem om de hals en kuste hem innig.'' (Telos) </blockquote>In Mark. 11:13 zowel 'ging' als 'gekomen'. <blockquote>''Mr 11:13  En toen Hij in de verte een vijgeboom zag die bladeren had, <u>ging</u> Hij kijken of Hij daar misschien iets aan zou vinden; en daarbij <u>gekomen</u> vond Hij niets dan bladeren, want het was niet de tijd van de vijgen.'' (Telos) </blockquote>Als ''apostasia'' in de betekenis van 'fysiek vertrek' genomen moet wordt (wat onwaarschijnlijk is), dan kan men vertalen: "als niet eerst het vertrek heeft plaatsgevonden". Vergelijk "plaatsvinden" in de Groot Nieuws Bijbel: <blockquote>''2Th 2:3 Laat u door niemand iets wijs maken. Want eerst moet de grote afvalligheid <u>plaatsvinden</u> en moet de mens verschijnen die de wetteloosheid in persoon is en die tot de ondergang is gedoemd.'' (GNB) </blockquote>'''Wanneer komt de afval?''' Volgens een mening is de afval begonnen in het Westen in de jaren '60 van de 20e eeuw. Er was nog geen sprake van massale afval ten tijde van de Thessalonicenzenbrief. De afval houdt in dat men in 'christelijke' landen gebieden massaal de christelijke belijdenis verlaat, niet langer naar de kerk gaat, niet langer in de Heer Jezus gelooft, het geloof als achterlijk, ouderwets, achterhaald beschouwt en het, in hoogmoed, beter denkt te weten.<ref name=":5">[https://www.youtube.com/watch?v=tJ7U7QWQfd8 2. Thessalonicher – Teil 2 (Kap. 2): Für die Endzeit wichtige prophetische Wahrheiten I]. Youtube.com: Roger Liebi Live, 12 aug. 2023. Duur: 1 uur 23 min. 25 sec. Roger Liebi verklaart 2 Thess. 2. </ref>
 
=== De mens der zonde (3c) ===
Regel 136:
'''Zodat hij.'''
 
'''De tempel van God...'''. De tempel van God is de herbouwde tempel van God in Jeruzalem. Uit verschillende Schriftplaatsen kan men opmaken dat de [[tempel]] herbouwd zal worden. De herbouw van Gods huis wordt in onze dagen (anno 2017) al jarenlang voorbereid, vooral door het [[Tempelinstituut]] te Jeruzalem. Bij 'tempel' moet men denken aan het tempelhuis (Gr. ''naos)'', het eigenlijke Godshuis (→ [[Tempel]]).
 
'''Hij in de tempel van God gaat zitten en zichzelf vertoont dat hij God is'''. De meerderheidstekst (Byzantijnse tekst) heeft "''Zodat hij <u>als God</u> in de tempentempel van God gaat zitten'' enz.".
 
De Mens der zonde stelt zichzelf aan de wereld voor als God. Hij is een alternatieve god. Misschien is zijn boodschap: "Ik, ja wij allen, zijn goddelijk. Ik ben God, jullie zijn goden. Het goddelijke is in ons. Dat hebben wij in het verleden op een denkbeeldig buitenaards wezen geprojecteerd, met alle nare gevolgen van dien: godsdienstoorlogen, terreuraanslagen. God is echter niet buiten ons, maar in ons; wij zijn goden, ik ben God. Wij moeten niet een externe God dienen, maar onszelf, ons als mensheid." Deze woorden zijn verdicht. Het is ook mogelijk dat de Mens der zonde alléén zichzelf als goddelijk voorstelt, niet ook zijn medemensen.
 
De Wetteloze gaat wellicht zitten in het Heilige der heiligen<ref>Roger Libie stelt dat de Wetteloze in het Allerheiligste gaat zitten: [https://www.youtube.com/watch?v=tJ7U7QWQfd8&t=1h8m19s 2. Thessalonicher – Teil 2 (Kap. 2): Für die Endzeit wichtige prophetische Wahrheiten I]. Youtube.com: Roger Liebi Live, 12 aug. 2023. Vanaf 1 uur 8 min 19 sec. </ref>, waar God eens op de ark van het verbond, tussen de cherubs troonde.
 
== 5 ==
Regel 275 ⟶ 277:
 
=== Identiteit ===
Wie is deze Mens der zonde. Wordt hij elders in de Schrift genoemd? Volgens velen is hij de [[Antichrist]]<ref>Zo Roger Liebi, in: [https://www.youtube.com/watch?vname=tJ7U7QWQfd8 2. Thessalonicher – Teil 2 (Kap. 2)":5" Für die Endzeit wichtige prophetische Wahrheiten I]. Youtube.com: Roger Liebi Live, 12 aug. 2023. Duur: 1 uur 23 min. 25 sec. Roger Liebi verklaart 2 Thess. 2. </ref>. Volgens sommigen is hij dezelfde als het Beest uit de zee, die met de Antichrist wordt vereenzelvigd. Volgens anderen<ref>G.H. Kramer, ''De verschijning van Zijn komst; Bijbelstudies over de Tweede Brief van Paulus aan de Thessalonikers'' (Vaassen: Medema, 1992), blz. 72, 85.
 
W.J. Ouweneel, ''De openbaring van Jezus Christus; bijbelstudies over het boek Openbaring.'' Deel 2: hoofdstuk 8 -22 (Vaassen: Medema, 1990), blz. 95.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.